İşveren ya bir işveren sendikasına üyedir ve bütün müzakere hakkını sendikasına devretmiştir ya da üye değildir ve kendi müzakerelerini kendisi bağımsız olarak yönetir. Gerekli şartlar sağlandığı zaman grup toplu iş sözleşmesi yapmak zorunlu değildir ancak bunun önünde bir engel de yoktur.
Aynı işkolundaki birden çok işyerinin aynı işverene ait olması durumunda, aşağıda ayrıca durulacağı üzere, zorunlu olarak “işletme toplu iş sözleşmesi” yapılacaktır.
Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanununun 4 üncü maddesine göre “toplu iş sözleşmesi yazılı olarak yapılmadıkça geçerli değildir”. Madde çok açık bir şekilde düzenlenmiş olup toplu iş sözleşmesinin geçerliliği yazılı olmasına bağlıdır. Diğer bir ifade ile yazılı olmayan toplu iş sözleşmesi geçerli değildir.
Toplu sözleşme ile bir kanun hükmü uygulanamaz hale getirilmiştir. Toplu sözleşme kanun hükmündedir. Bu cümlenin anlamı toplu sözleşmenin hiyerarşik olarak kanundan üstün olduğu demek değildir. Toplu sözleşme ile nispi emredici nitelikteki kanun hükümleri çalışanlar lehine olmak üzere değiştirilebilir.
İşyerinde 4857 sayılı Kanun kapsamında geçici işçi olarak çalışan işçiler varsa bu kimseler, o işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaklardır. Aynı şekilde işyerinde çalışan alt işveren işçileri, asıl işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaklardır.
İlgili 34 soru bulundu
MADDE 35 – (1) Toplu iş sözleşmesi yazılı olarak yapılır. (2) Toplu iş sözleşmesi en az bir ve en çok üç yıl süreli olarak yapılabilir. Toplu iş sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra taraflarca uzatılamaz, kısaltılamaz ve sözleşme süresinden önce sona erdirilemez.
Bireysel iş sözleşmesi işçi ile işveren arasında, anlaştıkları şart ve koşullarda düzenlenen sözleşmeler iken, toplu iş sözleşmesi dendiğinde işyerindeki tüm işçileri kapsar vaziyette ortaklaşa düzenlenen sözleşme akla gelmektedir.
MADDE 260 - (1) Hukuka aykırı olarak ve toplu biçimde, görevlerini terk eden, görevlerine gelmeyen, görevlerini geçici de olsa kısmen veya tamamen yapmayan veya yavaşlatan kamu görevlilerinin her biri hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Toplu iş sözleşmesinin amacı, işçilerin ve işverenlerin karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını belirlemektir. Böylelikle, işçi ve işveren arasındaki çalışma barışını tesis etmek, çalışma koşullarına ve ekonomik şartlara ilişkin çıkabilecek ihtilafları engellemektir.
6356 sayılı Kanun'un 70. Maddesinin ilk fıkrasına göre; kanun dışı grev yapılması halinde işveren, grevin yapılmasını teşvik eden, greve katılan veya katılmaya ya da devamına teşvik eden işçilerin iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir. Bu durumda işçilere fesih halinde ihbar veya kıdem tazminatı ödenmeyecektir.
Sözleşmesiz işe başlanması durumunda işveren, işçiye çalışmaya başlamasından en az 2 ay sonrasına kadar çalışma koşullarını, saatlerini ve ücreti belirtmek zorundadır. Eğer işveren sözleşme yapmıyorsa, idari para cezası ödemek durumunda kalır. İş sözleşmelerinin yazılı olması, ispat açısından önemlidir.
İş Sözleşmesinin Şekli
Eğer iş sözleşmesi yazılı yapılmaz ise işveren, yukarıda belirtilen şartları içeren bilgiyi işçiye 2 ay içerisinde vermek zorundadır. Aksi halde işveren, idari para cezası ile karşılacaktır.
Türkiye'deki mevzuata göre, iş sözleşmesi imzalanması zorunlu olmamakla birlikte, işçi ve işverenin haklarını koruyacak şekilde düzenlenmesi önemlidir. İş Sözleşmesi Türleri: Yasal düzenlemelere göre, iş sözleşmeleri yazılı veya sözlü olarak düzenlenebilir.
4688 sayılı yasasa “grev”in yasak olduğu konusunda da bir düzenleme bulunmamaktadır. “Grev Yasağı MADDE 14- Sözleşmeli personelin grev kararı vermesi, bu yolda propaganda yapması, herhangi bir greve veya grev teşebbüsüne katılması, grevi desteklemesi yahut teşvik etmesi yasaktır.”
İşletme Toplu İş Sözleşmesi
İşletme toplu iş sözleşmesini yukarıda tabloda tanımladık. Bir işverenle bu sözleşmeyi yapmak isteyen işçi sendikası, o işletmenin tamamında çalışan işçilerin en az %40'ını üye olarak kaydetmiş olması gerekir.
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki işçilere yönelik mali ve sosyal haklar konusunda taraflarca uzlaşıya varılması üzerine 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü düzenlenen törenle imzalandı.
MADDE 35 – (1) Toplu iş sözleşmesi yazılı olarak yapılır. (2) Toplu iş sözleşmesi en az bir ve en çok üç yıl süreli olarak yapılabilir. Toplu iş sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra taraflarca uzatılamaz, kısaltılamaz ve sözleşme süresinden önce sona erdirilemez.
Toplu iş sözleşmesi süresinin bitmesinden önceki 120 gün içinde, yeni sözleşme için yetki başvurusunda bulunulabilir. Ancak, yapılacak toplu iş sözleşmesi önceki sözleşme sona ermedikçe yürürlüğe giremez.
Toplu iş sözleşmesinin amacı, işçiler adına hareket gösteren sendikalar ile sendikalı/sendikasız işverenlerin toplu pazarlık sonucunda haklarını, menfaatlerini belirlenen süre içerisinde korumaktır. İşçi ve işveren tarafları açısında toplu iş sözleşmesi yapmak, anayasal bir haktır.
“Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler. Bu hakkın kullanılmasının ve işverenin lokavta başvurmasının usul ve şartları ile kapsam ve istisnaları kanunla düzenlenir.
Yeni kanundaki düzenlemede 1. 6 işgününde karar alınamayacağı ve 2. 6 işgününde mutlaka karar alınması şeklindeki sınırlamalar kaldırılmıştır. Uyuşmazlık tutanağının tebliği tarihinden itibaren 60 günlük süre içinde grev kararı alınabilecektir.
Bu kapsamda 2022 yılı Aralık ayında ortalama 12.724 TL olan kadrolu işçilerimizin maaşlarına yüzde 75'e varan güncelleme yaparak 2023 yılı Temmuz ayı itibariyle kadrolu işçilerimizin maaşlarını da ortalama 22.275,98 TL'ye yükselttik” ifadelerini kullandı.
İmzalanan toplu sözleşmeye göre en düşük işçi maaşı Ocak 2023 itibarı ile çıplak olarak 22 bin TL olmuştur.
1⃣ 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'na göre kamu çalışanları için hayati önem taşıyan ve 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri 1 Ağustos 2023 tarihinde başlayacak olup, 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecine ilişkin ilkelerimiz belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri