2024 yılı başından itibaren kamu personelinin toplu sözleşme ikramiyesi ve toplu sözleşme desteği ödemeleri aylık olarak yapılacak. Kamu personelinin toplu sözleşme ikramiyesi/ toplu sözleşme desteği ödemeleri 3 ayda bir yapılmaktadır.
Kamu sendikaları için toplu sözleşme ikramiyesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 43. maddesine göre, sendika üyesi olup ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlilerine, sendikalaşmayı teşvik etmek amacıyla her ay düzenli olarak ödenen bir ödemedir.
Özetle konfederasyonumuz mevcutta aylık 538 TL olan göstermelik toplu sözleşme ikramiyesi ve aylık 190 TL olan toplu sözleşme desteği yerine tüm kamu emekçilerine maaşları üzerinden ödenecek gerçek bir ikramiye için mücadele etmeye devam edecektir.
Buna göre kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 2119 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir.
Sendika üyesi olup aylık ya da ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlileri için yapılmakta olan toplu sözleşme ikramiyesi yılda 4 defa üç ayda bir veriliyor. Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ödeme yapılıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararına göre, kamuda çalışan işçilere 2024 yılı ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı bugün, ikinci yarısı ise 5 Nisan'da yapılacak. Yeraltı maden işçilerine ise bu yıl ayrıca yapılacak ilave tediyenin tamamı 23 Aralık 2024 tarihinde ödenecek.
İmza altına alınan sözleşmenin 23.maddesi ile; bugüne kadar tüm sendika üyelerine 3 ayda bir ödenen 135 TL, “Toplu Sözleşme İkramiyesi” Ocak 2022 itibariyle 400 TL çıkarılmıştır. Bu ikramiyeyi, örgütlendiği iş kolunda üye sayısı %1'in üzerinde olan sendika üyeleri alabilecektir.
Ancak Anayasa Mahkemesi, yüzde 2'den büyük sendikaya üye olan memurlara verilen toplu sözleşme ikramiyesini 5 Mart 2024 tarihi itibariyle iptal etmiştir. Bu nedenle bu memurlara da yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar 2024 yılı mart ayından itibaren 537 lira yerine 190 lira ödenecektir.
Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak.
1- Sendikaya ödenmesi gereken aidat tutarı aylık bordronun kesintiler bölümünde “Memur Sendika Aidatı” adıyla açılacak ayrı bir sütunda gösterilecektir.
Aylık katsayı 15 Haziran 2022 tarihi itibariyle 0,235445 'dir. Ancak gazetememur.com'da yer alan Temmuz ayı maaş farkı hesaplamasına göre, yüzde 40 oranında artış olması halinde, aylık katsayı göstergesi 0,329623 olacaktır. Bu durumda 15 Temmuz'da, toplu sözleşme ikramiyesi de 2119*0,329623 = 698,47 TL olacaktır.
“İlk defa 2006 yılında “Toplu Görüşme Primi” adıyla uygulanmaya başlayan, daha sonra “Toplu Sözleşme İkramiyesi” olarak adlandırılan ve sendikalı olan kamu görevlilerine 3'er aylık dilimler halinde ödenen bir ikramiye niteliği taşıyan ödemenin ne olduğunu aradan geçen 12 yıla rağmen hala kavrayamamış bir kitle ...
Sendika kesintisi oranı, memur sendikalarının tüzüklerinde yer almakta olup bu oran genel olarak damga vergisi kapsamına giren maaş kalemlerinin binde beşi olarak hesaplanmaktadır. Sendika kesintisinde 2022 yılı Ocak ayı itibariyle yüzde 5'lik bir artış olacaktır. Örneğin 45 TL olan aidat 47,25 TL olacaktır.
(2) Toplu iş sözleşmesi en az bir ve en çok üç yıl süreli olarak yapılabilir. Toplu iş sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra taraflarca uzatılamaz, kısaltılamaz ve sözleşme süresinden önce sona erdirilemez.
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunun 28. Maddesinde memurun ikramiye hakkı bulunmaktadır. Bu kanuni hakka dayanarak son günlerde aldığı yetersiz zamla ekonomik şartların altında ezilen, aldığı maaş açlık sınırına dayanan memurların ikramiye talepleri daha fazla göz ardı edilmemelidir.
Sendika Üyeliği Yüzde 2 Barajı Kaldırıldı- Resmi Gazete Duyurusu.
Toplu iş sözleşmeleri kapsamındaki işçilere; sosyal yardım olarak 2023 yılı için Net 2.500 TL/Ay, 2024 yılı için Net 3.500 TL/Ay olarak ödenecektir. Toplu iş sözleşmeleri kapsamındaki işçilere; her yıl Mayıs ayında Net 4.000 TL tutarında “ek ödeme” yapılır.
Yüksek enflasyon nedeniyle memur maaşlarındaki artış yetersiz bulundu, ancak kamu dışındaki sektörler için en düşük memur maaşı bile adeta "yüksek" kaldı. Sendikalı olan sektörlerde belli bir artış oranı yakalanabilirken sendikalı çalışmayan milyonlar için asgari ücret artık ortalama ücrete dönüşmüş durumda.
Sendika tüzüğüne göre de üyelik aidatı bir aylık çıplak ücretin 1/30'u oranındadır. Kanun ve tüzük içeriğinde yer alan düzenlemelerde aidat tutarının net ücret üzerinden belirleneceğine dair açık bir hüküm yer almadığından, işverence brüt ücret üzerinden kesinti yapılmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Toplu sözleşme gereği; memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak.
Sendika, işçi ve çalışanların haklarını korumak, iş koşullarını iyileştirmek ve toplu pazarlık yapmak amacıyla kurulan örgütlenmelerdir. Sendikalar yasal kuruluşlardır. Sendikalar, işçi sınıfının kolektif gücünü temsil eder ve işçi haklarına yönelik mücadelelerde önemli rol oynarlar.
Örneğin eğitim hizmet kolunda, sadece Eğitim Bir sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim İş yüzde 1 barajını geçebilmekte olup, geri kalan 45 sendika yüzde 2 barajına ulaşamadığı için üyeleri toplu sözleşme ikramiyesini alamayacak ve bu sendikalar kapanmak zorunda kalacaktır.
Bundan hareketle 2024 yılı Ocak ayından itibaren 537.97 ₺ olarak maaşlara yansıtılacak, brüt gelirden üye olduğunuz sendikaya göre değişecek oranda (genellikle %0.5) Sendika Kesintisi yapılacaktır.
19 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Diyor ki; kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçiler, 6772 sayılı Kanun kapsamında verilecek ilave tediyenin (İkramiyenin) 28 Ocak 2022 Cuma günü İLK TAKSİTİNİ, 29 Nisan 2022 Cuma günü ikinci taksitini alacaklar.
Buna göre, kamu görevlilerine, toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 2'sini üye olarak kaydeden sendikalara üye olma koşuluyla toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini öngören düzenleme Anayasa'ya aykırı bulundu. Yüksek Mahkemenin iptal kararının gerekçesi daha sonra yazılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri