Şu halde, kamuya mal olmuş kişiler; toplum hayatının (siyasî, sosyal, ekonomik, kültürel, sanatsal, bilimsel vb.) çeşitli alanlarında öne çıkarak toplumun ilgisini üzerlerinde toplayan ve haklarında bilgi edinmek bakımından toplumun meşru bir menfaatinin bulunduğu kişiler olarak tanımlanabilir.
"toplum için önemli biri olmak; yaptıklarıyla halk tarafından takip edilmek" denilebilir kaba bir tarifle.
birinci anlamı; meşhur olmak, yararlı veya yararsız veya kimsenin sallamadığı işleriyle halkın sevgisini kazanmaktır.
Atasözleri bir toplumun duygu, düşünce, inanç ve kültür yapısını yansıtır. Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
Şu halde, kamuya mal olmuş kişiler; toplum hayatının (siyasî, sosyal, ekonomik, kültürel, sanatsal, bilimsel vb.) çeşitli alanlarında öne çıkarak toplumun ilgisini üzerlerinde toplayan ve haklarında bilgi edinmek bakımından toplumun meşru bir menfaatinin bulunduğu kişiler olarak tanımlanabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Kendine mal etme bir diğer adıyla temellük, genel olarak sanat eserlerinin alıntılanarak yeniden yorumlanması ve üretilmesi olarak açıklanabilir. Kendine mal etme, önceleri de görülmesine karşın postmodern dönemle ilişkilendirilmektedir.
Argoda ise anlayışı kıt ve düşüncesiz kişiler ''mal'' olarak adlandırılır.
Bu kelimenin en genel anlamı bir kimsenin taşınır veya taşınmaz varlıklarının bütünüdür. Mal Ne Demek? Mal kelimesinin genel anlamı bir kimsenin sahip olduğu taşınabilir ya da taşınmaz varlıklarının bütünü demektir. Bunun yanı sıra mal kelimesi sığırları ifade etmek için de kullanılır.
Kişilik hakları denildiğinde sınırları belirli olmayan pek çok kavramın bu kapsamda kabul edildiği görülmektedir. Kişinin hayatı, sağlığı, vücut bütünlüğü, şeref ve haysiyeti, adı, fotoğrafı, resmi ve benzerleri başlıca örneklerdir.
Karakter; kişiye özgü davranışların bütünü olup, insanın bedensel, duygusal ve zihinsel etkinliğine, çevrenin verdiği değerdir. Bireyin karakteri, kişisel özellikler ile içinde yaşanılan çevrenin değer yargılarından oluşur. Karakter, aile, okul, çevre içinde, çocukluk çağından itibaren gelişmeye, biçimlenmeye başlar.
Kişilik hakkı, bir kimsenin maddi, manevi ve iktisadi varlığı üzerindeki haklarıdır. Kişilik hakları mutlak haklardandır, mameleki bir değeri yoktur ve ve kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır. Kişilerin, fiziki kişilikleri, deruni kişilikleri ve sosyal kişilikleri kişilik hakları içinde yer alır.
Sanığın söylediği 'sana ne lan sen kimsin ben istediğim yere gider istediğim yerden çıkarım bana kimse karışamaz' şeklindeki sözler 'sövmek' olarak da değerlendirilemez. Sanığın kullandığı en ağır söz olan 'lan' kelimesi de Türk Dil Kurumu'na göre 'sövmek' olarak kabul edilmemektedir.
Tahdidi olarak sayılmasa da bir kişiye açıkça “mal” “salak” “aptal” “özürlü” “şerefsiz” gibi kelimeler kullanarak sözler söylemekte hakaret suçunu oluşturabilecektir. Ancak beddua niteliğindeki sözler hakaret suçunu oluşturmayacaktır.
[1] Büyükbaş hayvanları durdurmak için kullanılan bir seslenme sözü. [2] (argo) Kaba ve yakışıksız davranışta bulunan kişilere karşı kullanılan söz.
Mal veya emtia, ekonomide insan gereksinimlerini ve isteklerini gidermek amacıyla alınıp satılan somut araçlar. Hizmetten farkı olarak, malların dağıtımı yapılabilir, el değiştirebilir ve üreticiden tüketiciye aktarılır.
Mal kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük
Mal kelimesinin eş anlamı olan kelimeler: Emtia. Varlık. Dünyalık.
Mal: İnsan ihtiyaçlarını gideren nesnelere mal denir.
Ne mal olduğunu anlamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Asıl niteliğini, işe yaramaz oluşunu, kötü niyet beslediğini anlamak.
Hayatın devamı için tüketimi zorunlu olan gıda ve su gibi mallara zorunlu mallar; olmasa hayatın yine de devam edeceği, ama olursa hayatı daha zevkli ve renkli hale getirecek, eğlence ve ince zevklere hitap eden mallara lüks mallar; ömrü uzun, hemen bozulmayan mallara dayanıklı mallar; kısa sürede tüketilmedikleri ...
Tesahup etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: benimsemek, sahip çıkmak. arkadaşlık etmek.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
Ancak o.ç. gibi kelime grupları ifade özgürlüğünün sınırlarını aşmakta olup somut olayın özelliklerine göre hakaret suçunun unsurlarını oluşturmaktadır. Yargıtay 16. Ceza Dairesi de aşağıda yer verdiğimiz kararında bu kelime grubunu hakaret olarak belirlemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri