TOPLUMCU GERÇEKÇİ ŞAİRLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1) Biçimden çok içeriğe önem vermişlerdir. 2) Serbest nazımla şiirlerini yazmışlar 3) Sanat toplum içindir. 4) Baskı, başkaldırı, sömürü, emek, yoksulluk halkın sömürülüşü, özgürlük isteği ve barış özlemi gibi temaları ele almışlar.
Toplumcu Gerçekçi Şiir Özellikleri Nelerdir? 1920'li yıllarda Nazım Hikmet öncülüğünde başlayan bir şiir anlayışıdır. Genellikle yoksulluk, yaşam mücadelesi, eğitimsizlik, işçi ve köylülerin ezilmesi, sömürülme, eşitsizlik ve baskı gibi toplumsal konuları ele almışlar ve şiirlerini de bu konular hakkında yazmışlardır.
- Toplumcu gerçekçi şairler, şiirde o güne kadar işlenmemiş konulara, şiir dilinde kullanılmamış kavramlara yer verdiler. - Marksizm'e, sosyalizme ve materyalizme bağlı bir akım olan toplumcu gerçekçi şiir; işçi, emekçi ve köylü sınıfının ezildiği temel düşüncesinden hareket eder.
Serbest nazım ve toplumcu şiir, 1920 – 1960 yılları arasında etkili olan şiir hareketi. Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
İlgili 36 soru bulundu
Bu dönemde özellikle Sadri Ertem, Sabahattin Ali, R. Enis, Samim Kocagöz, Oktay Akbal, Cahit Beğenç, Rakım Çalapala, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Orhan Hançerlioğlu, Hikmet Erhan Bener, Refik Erduran, Kemal Bilbaşar, Orhan Kemal, İlhan Tarus gibi birçok yazar toplumcu gerçekçi çizgide eserler vermişti.
- Toplumcu gerçekçi şiirler eğitsel bir işlev ile yüklü olmaktadır. Bu şiirlerin ana amacı sosyalist bireyselliğin gelişmesidir. - Toplumcu gerçekçi şiirde sanat dinsel ve töresel bağlardan kurtulmayı amaçlamaktadır.
Ro- manda Don Kazaklarını anlatan Şolohov, onların yaşamlarını, gelenek-göreneklerini, alışkanlıklarını, trajedileri- ni, köy ve bozkır hayatını, devrimi, savaşı, ölümü birçok açıdan ele alır.
Toplumcu gerçekçi hikaye anlayışı, büyük şehirlere göçün beraberinde getirdiği sorunlar ve sosyalizm üzerinde durmuştur. Bu eserlerde genellikle de siyasi ideolojiler ön plana çıkar. Bu akımı savunan sanatçılar, sanat toplum içindir anlayışını benimser.
- Toplumcu gerçekçi hikayelerde şehirleri olan göçler anlatılır. - Sosyalizm en baş konular içerisinde bulunur. - Bu hikayelerde siyasi ideolojiler ön planda yer alır. - Eserlerde genelde köylü ağzı ile konuşulan çok fazla diyalog ve etki bulunur.
Toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü; Nazım Hikmet.
Marksizm'in edebiyattaki izdüşümü olan Toplumcu Gerçekçilik, kapi- talizmin dayattığı toplum biçimine karşı, Marksist felsefeye dayalı toplum bi- çimini idealize eder. Bu sebeple, toplumcu gerçekçi eserlerde ideolojik kaygı, estetik kaygının önüne geçer.
Bir yönüyle toplumun dinamiklerini kavramaya çalışırken diğer yönüyle de normlar, de- ğerler, ahlâk, toplumsal ilişkiler, dinî arayışlar, bireyin toplum içinde konumu ve rolü gibi konular etrafında toplumu hem yatay hem de dikey olarak anlamaya çalışır.
Türk Edebiyatının Üç Kemal'i: Kemal Tahir - Orhan Kemal - Yaşar Kemal - YouTube.
Akılcı, bireyci toplumcu, fakat seven bir kadın… Sevinç Çokum, Deli Zamanlar'da Aypare'yi, çevresindeki insanları, onun politika ataklarını, insanların düşmanlıklarına toslayışını, kırılışını ve yeniden bütünlenişini anlatıyor. Bütün bu hengâme ve atmosferi, sağı ve solu yaralayıcı bir nesnellikle irdeliyor.
Yazarın Osmanlı'nın kuruluşunda sahip olduğu toplumsal yapıyı gerçekçi bir tutumla üretim koşulları üzerinden Asya Tipi Üretim Tarzı (ATUT) özelinde yazdığı 'Devlet Ana' romanı, diğer romanlardan ayırt edilmektedir.
Öz. Marksist estetiğin ikinci devresi Toplumcu-gerçekçilik olarak bilinir. 1934'teki Sovyet Yazarlar Birliği Kongresi'nde kararlaştırılan bazı ölçütler bu anlayışın içeriğini belirlemiştir. Sanatçıdan sosyalist devrime hizmet etmesini isteyen toplumcu anlayış angaje bir edebiyat kurmaya çalışmıştır.
Edebiyatta "toplumcu gerçekçilik" görüşü, toplumsal meseleleri sanatçı gözünden yine topluma yansıtma ilkesiyle anlam kazanan bir edebi akımı ifade eder. Toplumcu yazarların öncülüğünde sosyal meselelerin şiire dahil olması da yine bu dönemde gerçekleşmiştir.
*Toplumcu gerçekçilik, 1930′lardan 1980′lere kadar özellikle roman alanında varlığını güçlü bir biçimde sürdürmüştür. *1930′larda üretilen ve Anadolu insanı gerçeğini, toplumsal değişimle yaşanan sancıları anlatan öyküler ve romanlar, toplumcu gerçekçi edebiyatın kuruluşunun ilk örnekleri niteliğindedir.
Sabahattin Ali, Türk edebiyatının en bilinen Toplumcu Gerçekçi yazarlarından biridir. Onu diğer Toplumcu Gerçekçi yazarlardan farklı kılan esas husus ise, yazarın toplumcu gerçekçiliğin klişeleşmiş ilkelerine bağlı kalmayarak daha canlı kahramanlar yaratabilmiş olma başarısı ile doğrudan ilgilidir.
Türk edebiyatında toplumcu gerçekçiler, dünya görüşleri nedeniyle dışladıkları Mehmet Akif, Peyami Safa, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi yazarlarımıza ideolojik hasımlık yerine hısımlıkla bakabilseler, toplumcuların işlemiş oldukları temalara, sosyalist dünya görüşü ile olmasa da hiç de yabancı olmadıklarını göreceklerdir.
Gerçek sanatın halka yaklaşan ve halkın sorunlarını dile getiren bir sanat biçimi olduğunu savunurlar. Bu şiir anlayışında işlenen toplumsal sorunlar ağırlıklı olarak sosyalist düşüncenin yaklaşımı ile dile getirilir. Sanat toplum içindir anlayışını benimserler.
1960 sonrası toplumcu eğilimleri yansıtan şairler, şiirlerinde “yerleşik düzene eleştiri, sınıfsal sorunlar, kadın, doğa, kentleşme sorunları” gibi temaları öne çıkarmışlardır.
Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın ilk şiir kitabı 1935 yılında yayımlanan "Havaya Çizilen Dünya"dır.
“Toplum için sanat” ve “gerçekçilik” anlayışlarının bir birleşimi olmasının ötesinde, Toplumcu Gerçekçiliği kendi içinde önemli bir edebi akım haline getiren şey, bunun genellikle Marksist yazarlar tarafından tercih edilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri