charles wright mills'in öne attığı bir kavram olan
Sosyolojik muhayyile, insanın ilişkide olduğu bütün unsurlara; bireye, topluma, tarihe, geleneğe ve geleceğe bir bütünlük içinde bakmamıza imkan tanır. Sosyolojik muhayyile hayatın, insanı ve toplumsal olanın sosyolojik özünü keşfetme, toplumsal gerçekliği anlama, kavrama ve tahlil etme yeteneği, gücü ve becerisidir.
Sosyolojik Tahayyül, Amerikalı sosyolog C. Wright Mills'in Oxford University Press tarafından yayınlanan 1959 tarihli bir kitabıdır. İçinde, benlik ve toplum arasındaki ilişkinin anlaşılabileceği araçlar olan sosyolojik tahayyül fikrini geliştirir.
Sosyolojik imgelem, tarih ile yaşam öyküsünü ve toplumsal bağlamda bu ikisi arasında kurulan ilişkileri kavramamızı sağlar. Bireysel ölçeğin en uzağında yaşanan dönüşümler ile insanın en mahrem özellikleri arasında gezinme ve bu ikisi arasındaki ilişkileri anlama becerisidir.
Sosyolojik imajinasyon, 3 önemli soruya cevap arar: 1) Belirli bir toplumda işler, faaliyetler nasıl örnek hale gelmektedir? 3) Bu toplum, ne tür insan tipi üretmektedir?
İlgili 45 soru bulundu
Sosyolojik bakış açısı, sosyolojinin toplumda oluşan olaylara karşı nasıl yaklaştığını ve oluşan olayların nasıl incelendiğini niteleyen bir ifadedir. Bu ifade, görünenin ardındaki gerçekliğe atıfta bulunur.
C. Wright Mills, sosyolojinin geniş kitlelerin doğrudan yararlanabileceği bir bilgilenme yolu haline getirilmesini savunan bir sosyologdur. Mills'in bu önerisi sosyolojik bilginin belirli toplumsal grupların ilgi ve isteklerine göre şekillenmesi ihtimaline karşı yapılmıştır.
Wright Mills'in ortaya attığı sosyolojik imgelem (imagination) kavramsallaştırması, yaşamlarımızın (bireysel), toplumsal ve tarihsel boyutları arasındaki bağlantıları göz önünde bulundurmayı ifade eder.
Sosyolojik hayal gücü, tarihsel dönemlere ve bu dönemlerin olgularına, çok sayıdaki insanın meslekleri ve iç yaşamları açsından bakabilme yeteneği kazandırır. Sosyoloji Yaşamımızda Bize Nasıl Yardımcı Olur? (Giddens, 2005).
SOSYOLOJİK İMGELEM (SOSYOLOJİK BAKIŞ AÇISI)
tarihsel boyutları arasındaki bağlantıları göz önünde bulundurmayı ifade eder. Sosyolojik imgelem bizim yalnızca bireyi ilgilendirir görünen pek çok olayın gerçekte daha geniş sorunları/anlamları yansıttığını görebilmemizi sağlar.
Sosyolojik düşünmek bugüne kadar tartışmasız kabul edilen inançları eleştirme, kesin olduğu iddia edilen görüşleri çözümleme alışkanlığı kazanmaktır. Bauman, bu bağlamda sosyolojinin, sadece sosyolojiyi gaye edenlere değil hepimize gerekli olduğunu belirtmektedir.
Bu bakımdan, eserde çağdaş sosyoloji kuramları öncelikle ve önsel olarak üç değişik tipte kategorize ediliyor ki bunlar; “Natüralistik” ya da “Pozitivistik” sosyoloji kuramı, • “Hümanistik” ya da “Yorumlayıcı” sosyoloji kuramı, • “Değerlendirici” (evaluative) sosyoloji kuramıdır.
Adından da anlaşılacağı üzere anlamı üzerinden bakıldığı vakit muhayyile kuvveti, hayal gücünün yarattığı geniş çaplı dünya olarak ifade edilebilir. Özellikle Osmanlı döneminde hayal kurma merkezi olarak da bir kurum şeklinde değerlendiriliyordu.
En genel anlamda, sosyolojik imgelem, sosyolojik vizyonu, sosyoloji etkinliği sırasında, bireyin görünüşe göre özel olan problemleri ile toplumsal meseleler arasındaki bağlantıları görebilen/görmeyi amaçlayan zihinsel bir tutuma işaret etmektedir.
Müslüman düşünürler ve Muhyiddin İbnü'l-Arabî (öl. 638/1240) gibi mutasavvıflar bu vasıtaya hayal ya da muhayyile demişler, onu öncelikle Allah'ın ve sonra insanın yaratma eyleminde bir öncül kabul etmişlerdir. Bu bakımdan yaratıcı muhayyile, insana özgü yaratmanın keyfiyetini îzâh etmede bir dayanaktır.
Sağ beynini aktif kullananlar daha güçlü hayal gücüne sahip, yaratıcı ve sezgisel olma eğilimindedirler. Düşünme süreçleri yapılandırılmamıştır, kalıplarla sınırlandırılmamıştır.
Gerek deneyimlere anlam vermeye gerekse bilgiyi anlamaya katkıda bulunur; insanların dünyaya anlam verebilmelerine olanak sağlayan önemli bir yetenektir ve öğrenme sürecinde (işleminde) önemli bir rol oynar. Zihnin hayal yaratma yetisi, düş gücü, imgelem, muhayyile.
Hayaller genelde insanların yaratıcılığını, düşünce biçimlerini ve ufuklarını genişletmelerine yardımcı olur. Ayrıca hayal kurmak beynimizinde aktif olarak çalışmasına yardımıc olur ve bu çalışma doğru şekilde ve doğru amaç için kullanılırsa algınızın ve beyninizin çalışmasına katkı sağlar.
Sosyolojik bilginin kaynağı ise insanların sergiledikleri tutum ve davranışlarıdır.
Günümüzde sosyal bilimlerde iki ana paradigmadan söz edilmektedir: Pozitivist düĢüncede temellenen “açıklayıcı” paradigma ile Alman idealist geleneğinde temellenen “anlayıcı/yorumlayıcı” paradigma.
Kuram: Belli gerçekliklerin neden ve nasıl ilişkili olduklarına dair bir önermedir. Sosyolojik kuramın işi toplumsal davranışı gerçek dünyada açıklamaktır.
Ona göre; sosyoloji nesnellik ve değer tarafsızlığı içinde hareket etmelidir. Weber sosyolojik açıdan insan davranışlarının farklı özellikler taşıdığını belirtmektedir. Bu nedenle insan davranışları hakkında genel yasalara ulaşılamayacağını öne sürmektedir.
Ahlak alanında yararcılığı savunan Mill, hazzı ya da mutluluğu insan eylemlerinin en büyük amacı ve mutlak ölçüsü yapmış ve yararcılığında, genelin iyiliğini ve refahını temele almıştır.
Mills, bir sosyolog, eleştirici, yazar ve hümanist olarak anılır. C. W. Mills'in “Sociological Imagination (Sosyolojik Düşünce veya Sosyolojik Tahayyül isimle- riyle çevrilmiştir), White Collar (Beyaz Yakalılar) isimli eserleri yanında en bilindik eseri The Power Elite (İktidar Seçkinleri) kitabıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri