Halkımızın arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen sıcaklığın artması olayına cemre denir. Cemre'nin birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.
Her yıl 20 Şubat tarihinden başlayarak birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilki 19-20 Şubat'ta havaya, ikincisi 27 Şubat'ta suya, üçüncü ve son cemre de 6 Mart 2023 günü toprağa düşecek. Üçüncü cemrenin ardından baharın geldiği kabul ediliyor.
Emire baharın gelişini temsil eder. Bulgarlarda Zemire olarak yer alır. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir. İlk cemre havaya ve yedişer gün arayla da suya ve toprağa düşer.
Sözlükte “kor parçası; çakıl taşı” gibi mânalara gelen cemre, bir fıkıh terimi olarak hacıların kurban bayramı günlerinde Mina'da attıkları küçük taşların her birini ve bu taşların atıldığı üç ayrı yeri ifade eder. Çoğulu cimâr ve cemerâttır. Bu yerlere taş atılması işine de remy-i cimâr denir.
Cemre, kış mevsiminin başlangıcının öncüsü olarak görülür. İlk cemre yağmurları, kendine özgü sert ve buzlu bir yağmurla birlikte gelir. Bu yağmur, kar ile değişiyor. Cemrenin düşmesiyle birlikte hava soğuyor ve kar yağmaya başlıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Baharın gelişini simgeleyen cemre düşmesi, soğuk havaların giderek geride kaldığının habercisi olarak biliniyor. Şubat ayının sonlarına doğru, birer hafta arayla önce havaya, sonra suya, ardından ise toprağa düştüğüne inanılan bu olay, halk arasında cemre düşmesi olarak ifade ediliyor.
Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir. Oradan da yere girer.
Arapça kökenli bir kelime olan Cemre Kuran-ı Kerim'de yer almamaktadır. Arapça kökenli olan Cemre kelimesinin ilk anlamı kor durumunda yanan ateş olarak bilinmektedir.
Birinci cemrenin 20 Şubat'ta havaya, ikinci cemrenin 27 Şubat'ta suya , üçüncü Cemre'nin 6 Mart'ta (artık yıllarda 5 Mart) toprağa düştüğü varsayılır.
Cemre kelime karşılığı kor halinde yanan ateş anlamına gelmektedir. İslam dinindeki anlamı ise Müslümanların hac esnasında Mina vadisinde attıkları taşların yığını demektir. Türk Edebiyatında divan şairleri cemre geldiği zaman önemli kişilere yazdıkları övgü şiirleri de Cemreviye olarak bilinir.
Cemre suya düşünce suyun içinde kurbağa boku olur, sonra içinde kara renkli olan ve böceğe benzeyen bir şeyler oluşur. Kara böcekler Arap balığı, Arap balığı da kurbağa olur.
Şubat ayının son günlerine doğru cemre düşme tarihleri gündeme geldi. Cemre ilk olarak havaya, ardından suya ve en son toprağa düşüyor.
Arapça kökenli bir kelime olan “cemre”'nin sözlük anlamı kor yani ateştir. Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.
Dördüncü Cemre Kitap Açıklaması
dünya daldığı kış uykusundan uyanmaya başlar. Sonra ikinci cemre suya düşer, ılık ılık esmeye başlar meltemler, yavaş yavaş toprağın kalbine işler her su damlası ve en nihayetinde üçüncü cemre toprağa düşer, işte o zaman doğanın uyanışı tamamlanmış olur.
Cemre düşmesi halk dilinde doğanın uyanışı ve canlanması anlamına gelmektedir. Bu durum baharın başlangıcı olarak kabul edilir. Yüzyıllardır, özellikle tarımla uğraşan halkın, hava olaylarına göre günlük yaşamlarını planladıkları bir halk takvimidir.
Cebr, baskı, şiddet ve zorlama manasına gelirken cebren de karşı tarafın rızası ve isteği olmadan, zor kullanarak demektir. Bu kelime, günlük hayatta sıklıkla kullandığımız birçok tamlamanın ve kalıp ifadenin içinde de yer alır. Örneğin cebren ve hile ile hem zorlayarak hem de kandırarak anlamına gelir.
Baharın habercisi olan cemre sırasıyla havaya, duya ve toprağa düşüyor. İlk cemre 19-20 Şubat'ta havaya, ikinci cemre ise 27 Şubat'ta suya düştü. Üçüncü ve son cemre ise Mart ayının başında toprağa düşecek.
Güneş ışınlarının yeryüzüne düşerek doğayla temas etmesini temsil eden ve üç farklı türü olan cemrenin her birinin yedi gün arayla düştüğüne inanılır. İlk önce havaya, ardından suya ve son olarak toprağa düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak yavaş yavaş ilkbaharın etkisiyle ısınmaya başlar.
Cemreler birer hafta arayla düşerek ilkbaharın gelmesine neden olur. 1. cemre havaya (19-20 Şubat), 2. cemre suya (26-27 Şubat), 3. cemre (5-6 Mart) toprağa düşer.
- Buğlem; isminin anlamı cenneti müjdeleyen melek olarak geçmektedir. Buğlem isminin gerçekteki anlamının eski bir kızılderili dilinde 'bereket yüklü bulut' olduğu ifade edilir. - Cemre; ateş parçası manasına gelen Cemre isminin de Peygamber Efendimiz tarafından Cemile ismiyle değiştirilmiş olduğu rivayet edilir.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Ceylin isminin "cennet kapısı" anlamı bulunması sebebi ile insanlar tarafından Kur'an-ı Kerim içerinde geçiyor olduğu düşünülüyor, fakat zannedilenin aksine Ceylin ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir.
Moya moya hastalığı beyin damarlarından a. cerebri anterior ve a. cerebri media'da daralma ya da kapanma sonucu görülen bir rahatsızlıktır. Bazı vakalarda bu bölgede anormal bir damarlanma yapısı ortaya çıkmaktadır, bundan dolayı japonca'da sigara dumanı anlamına gelen moya moya ismi verilmektedir.
CEMRE: Kor ateş, şubat ayı sonu ile mart ayı başında önce havaya sonra suya en sonunda toprağa düştüğü kabul edilen ısıtıcı şey.
Cemre ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Cemre ismini koymak caizdir. CEMRE İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Cemre ismini kullanan 35.687 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Cemre ismini kullanan 6.779 kişi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri