Tebeşir kireci, tarımda kullanılan en yaygın kullanılan toprak asitliği iyileştiricilerinden biridir.
Tarım Kireci, genel olarak asit topraklarda toprak pH sını yukarı çıkartmak ve bitkilerin kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla kullanılan bir gübredir. Tarım Kireçleri, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığımızın, ''Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Yönetmeliği'' çerçevesinde üretilmektedir.
Sönmüş kirecin başlıca uygulamaları
Bazen tarımda şu şekilde de kullanılır: toprak asit giderici, meyve ağaçlarını zararlılara karşı koruyan koruyucu formülasyon veya. gübre katkı maddesi.
Bitkinin iz düşümü boyunca bitkiden 1-2 metre uzaklığında dağıtılmalı ve toprak yüzeyinden 10-15cm derinliğine kadar iyice karıştırılmalıdır. Tarım kireci kullanımı sonucunda %40'a kadar verim artışı gözlenmektedir. Kireçtaşı tarımda genellikle direkt toprağa karıştırılarak kullanılır.
İlgili 42 soru bulundu
Tarım kireci kullanılmadan önce toprağın pH değeri ölçülmeli, tahlil sonuçlarına göre yetkililerin tavsiye ettikleri miktarlarda kullanılmalıdır. Tarım kireci hasat dışında her dönem kullanılabilir, ancak özellikle ekim zamanından 1 ay önce kullanılması tavsiye edilir.
Sönmemiş Toz Kireç - 5 KG Sönmemiş Toz Kireç Kullanım Alanları Hayvancılık sektöründe hijyen amaçlı ve hastalıklara karşıen iyi koruma sağlayan maddedir. Tarlada tarımsal canlılığı (Ph) dengelemek için kullanılır. Tavukçuluk sektöründe kullanımı çok yaygındır.
Sönmüş Kireç Nedir? Sönmemiş kireç su ile reaksiyona girdiğinde ortama ısı vererek toz halindeki sönmüş kirece ( Ca(OH)2 ) dönüşür buna sönmüş kireç denir. Sönmemiş Kireç Nedir? Yüksek sıcaklıktaki fırınlarda ısıtılarak çıkan kirece sönmemiş kireç denir.
Toprağın verimliliğini kireçle artırmak!
Tarım kireci, asidik özellikli toprağı bazikleştirip toprak verimliliğini ve kalitesini artıran, ürünlerin topraktan fosfor alma oranını, su tutma özelliği ile kurak topraklarda ürün verimliliğini ve dolaylı olarak tarımdaki verimi artıran doğal bir toprak düzenleyicisidir.
Kıymetli arkadaşlar, bugün sizlere organik tarımda kirecin önemini anlattım, topraktaki kalsiyum eksikliğine bağlı domates, salatalık, kabak, ve biberdeki burun çürüklüğünün yegane çaresi kireçtir, kirecin aynı zamanda sıkı yani çok killi toprakları da yumuşatma özelliği vardır, iyi seyirler.
Toprakların kireç içerikleri çok düşük ile yüksek (0.2-9.4) arasında değişmektedir. Toprakların ograinak maddesi % 1.1 ile % 3.5 arasındadır.
Ne Zaman Uygulanmalıdır? - Tarla ziraatında, hasattan itibaren, Ekim öncesine 5 gün kalıncaya kadar ki süreçte toprağa atılabilir. - Meyve, ceviz gibi bahçelerin kurulacağı toprak asit ise toprak tahlil sonuçlarında önerilen tarım kireci miktarı, tesis kurumundan önce toprağa aplike edilmelidir.
“Tarım Kireci Yerine İnşaat Kireci Kullanmayın!” -
Dünyada ve ülkemizde sönmüş kireç; şehir sularının ıslahı, evsel ve endüstriyel atık suların arıtımı, atık çamur muamelesi, baca gazı desülfürizasyonu, katı çöp ıslahı vs. gibi çevre kirliliğinin önlenmesinde ve rehabilitasyonunda gittikçe yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır.
Amonyum Sülfat
Kireçli topraklarda güvenle kullanılabilir. İçindeki azot amonyum (NH4) formundadır. Toros Tarım tarafından pazara sunulan AS gübresi, %21 oranında azot elementi ile birlikte bitkilerin alabileceği form olan sülfat (SO4) şeklinde, %24 oranında kükürt de içerir.
Kireç, doğada kireçtaşı veya kalker (CaCO3) olarak bulunan kayaçların belli ebatlara indirgendikten sonra fırınlarda yakılmasıyla elde edilir. Elde edilen sönmemiş kireç, higroskopik özelliklere sahiptir ve suyla reaksiyona sokularak toz halindeki sönmüş kirece dönüştürülür.
Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır. Bu uygulama sayesinde toprak ıslak edilir ve besin açısından zengin bir hale gelir.
Kireçli topraklarda, kireçle reaksiyona girerek arzu edilen çözünebilir kalsiyumu sağlamak ve jipsi oluşturmak yoluyla alkali toprakların ıslahına yardımcı olurlar. Jips, ucuz ve kolay elde edilebilir olması nedeniyle şimdiye kadar alkali toprakların ıslahında en yaygın olarak kullanılan ıslah maddesidir.
Kalsiyum oksit (CaO) ya da sönmemiş kireç geniş bir kullanım alanı bulunan bir çeşit kimyasal bileşiktir. Beyaz renkli,aşındırıcı ve alkalik bir katıdır.
Kalsiyum hidroksit, sönmemiş kirece su ilave edilmesiyle elde edilen kimyasal bileşiktir. Kristal beyaz renkli toz halde bulunur. Suda çözündüğünde hamurumsu görüntü veren bir alkalidir. Geleneksel adı söndürülmüş kireç veya hidratik kireçtir.
Kalsiyum karbonat (CaCO3) kireç taşı, kalsiyum oksit (CaO) kireç, ve kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2) sönmüş kireç olarak bilinir.
ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Eğer zemine sönmüş toz kireç atılacak olursa bu etkisini gösteremez. (Freeman ve Crapo 1982).
Sönmemiş kireç, kireç taşının yüksek sıcaklıklarda ısıtılması ile elde edilen, beyaz renkli, aşındırıcı etkisi olan katı bir bileşiktir ve su ile etkileşime girdiğinde oksitlenir ve söner. Solunması ve temas edilmesi tehlikelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri