Mercimeklerin pişerken köpürmemesi için bol suda mercimekleri ovarak yıkıyorlar. "Ovarak" kısmı burada önemli. Çünkü mercimeği suya bırakmak aynı etkiyi sağlamıyor.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
1) Mercimeği pişirmeden önce ayıklayıp mutlaka suda yıkamak gerekir. 2) Pişirmeden önce birkaç saat soğuk suda bekletmek pişirme süresini kısaltır. 3) Tuz ve asit (örneğin sirke ve limon suyu) pişme sürecini yavaşlatır. Böylece mercimek haşlanıp dağılmaz.
Mercimekleri soğuk suda ovalayarak yıkayın. Bu işlemi yaparken mercimekleri kırmamaya özen gösterin ve su berraklaşana kadar devam edin. Yıkanan mercimekleri süzgeçte bekletin.
Kuru mercimekleri pişirmeden önce bir süzgeç yardımıyla durulayın, bu sayede toz ve kalıntıları temizlenecektir. Konserve mercimek kullanıyorsanız, fazla sodyumu arındırmak için pişirmeden önce de duruladığınızdan emin olun. Kısık ateşte pişirin ve uzun pişirme sürelerinden kaçınmak için en sonunda tuz ekleyin.
İlgili 24 soru bulundu
Mercimek Yikanmazsa ne olur? Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Suya biraz limon suyu ya da elma sirkesi eklemek de soğuk suyun bu etkisini önemli ölçüde artırır. Ertesi sabah ise, suyu boşaltarak, mercimekleri güzelce yıkayıp yeni suyla pişirebilirsiniz. Mercimeği bir gece suda bekletmek de gaz sancısına ve şişkinliğin önlenmesine önemli ölçüde yardımcı olur.
Öncelikle çok kısa mercimek çorbasının kıvamının tutmamasının nedenlerinden bahsedelim. Sadece suyu fazla koyduğunuzda değil, yağını fazla koyduğunuzda ya da mercimeğini az koyduğunuzda da çorbanız dilediğiniz kıvamda olmayabilir. Özellikle de mercimeğini az koyup blenderdan geçirdiğinizde çorbanız daha sulu olacaktır.
Yeşil mercimekler 1-2 saat kadar soğuk suda bekletilir. (Benim tercihim yeşil mercimekleri 1-2 saat suda bekletmek, sonrasında suyun içinde hafif avuçlayarak dış zarlarından ayıklamak. )
Bu sağlıklı ve lezzetli yiyeceğin besin değerini kaybetmemesi için doğru pişirilmesi de tabii ki çok önemlidir. Yeşil mercimeği pişirmeden önce mutlaka ayıklamanızı ve suda yıkamanızı öneririz. Hatta kullanacağınız kadar mercimeği bir gece öncesinden, üstünü 2 parmak geçecek kadar tuzlu suya koyup bekletin.
Mercimeğinizi mutlaka yemeği yapmadan önce ıslatıp ayrı bir yerde kaynatmalısınız. Böylelikle hem yeşil mercimeğin gazı gidecektir hem de kara suyunu salacaktır. Eğer bu işlemi yapmazsanız mercimeğin kara suyu yemek içerisinde kendini bırakır ve çamur gibi koyu renkli lapa bir yemeğiniz olur.
Kırmzı mercimeğin fazla tüketilmesi midedeki gaz oranının artmasına neden olur. Fazla tüketim sonucu böbrek rahatsızlıkları, potasyum zehirlenmes gibi problemler oluşabilir. Kırmızı mercimeği düzenli tüketmeye karar verdiyseniz mutlaka öncelikle doktorunuza danışınız.
Besin değeri yüksek olan mercimek, beyin ve vücut gelişimi için önemli bir kaynaktır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, hastalıklara karşı koruma sağlar. Genel olarak kırmızı mercimek vitaminleri anne sütü arttırıcı etkilere sahiptir. Bağırsak hareketlerini arttırarak sindirimi kolaylaştırır.
Vücutta kan yapıcı özellikler gösteriyor
Demir ve folik asit bakımından zengin olduğu için kırmızı mercimek vücudun kan yapıcı özelliklerine olumlu katkılarda bulunuyor.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
Soğan ve sarımsak hafif kavrulunca unu ilave edin ve 2-3 dakika unu kavurun. Çırpma teliyle unu çırpıyorken tavuk suyunu ilave edin. Mercimekleri de ilave edin ve kalan sıcak suyu da ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca tuzu ilave edin ve mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için mercimek bir süre pişirildikten sonra limon suyu ve tuz eklenebilir. Tuz, limon suyu ve sirke yeşil mercimeklerin dağılmasını önleyecektir.
Nirvana. Bu siyahlık mercimeğin içindeki tohum gibi bir şey. Zaman zaman filizini bile görebilirsiniz haslayinca küçük beyaz ip gibi. Endişe etmeyin.
Mercimek Yikanmazsa ne olur? Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
Mercimek çorbası: Kırmızı mercimekle hazırlanan mercimek çorbasına, karabiber, zencefil, kimyon, kırmızı biber, kişniş, zerdeçal ve tarçın gibi aromatik baharatlar çok yakışır.
Kırmızı mercimeğin suyu süzülür mü? Kırmızı mercimek tercihinize göre hafif gevrek veya yumuşak olmalıdır. Kaynadıktan sonra daha fazla pişirmeyi önlemek için tencerede kalan su süzülür ve soğuk su ile durulanır.
Genellikle 1 su bardağı kırmızı mercimek için 1,5-2 litre su (klasik su bardağı ile 8-10 bardak) yeterli olmaktadır.
Yeşil mercimek çorbalarının, salatalarının yapıldığı hemen hemen Türk mutfağında herkes tarafından pişirilen bir bakliyat türüdür. Sağlık açısından çok faydalı olan yeşil mercimeğin kaynama suyu genellikle dökülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri