1942 yılında İskenderun'da açılan bu pastane aynı zamanda Hatay'ın ilk pastanesidir. Hasan Usta'nın oğlu Tevfik Usta, Hatay'a somun ekmeğini getiren ilk kişi olarak da tanınmaktadır.
Hatay İskenderun'da en meşhur sokak tatlısından biri olan Müşebbek Tatlısını her daim taze ve sıcak bir şekilde.
Ailenin üçüncü kuşağından olan Necati ve Hasan Alpagül kardeşler Hemşin Pastanesi ve Fırını'nı 'Petek Pastanesi' ne dönüştüren kişiler olmuştur.
İplere dizilerek ya da yayılarak kurutulan patlıcan, biber, bamya ve bunlar gibi sebzeler kolaylıkla denenebilir. Ayrıca yörenin küflü çökelek, tuzluyoğurt gibi özgün ve lezzetli süt ürünleri de satın alabileceğiniz alternatiflerdendir. Keza ev yapımı biber ve domates salçaları da tercih edilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Tanım: Petek Pastanesi'nin öyküsü 1916 – 1917 yıllarında Rusya'da Nicholas'ın ve Bolşevikliğin hüküm sürdüğü yıllara dayanır. Bu yıllarda Çamlıhemşin'li Hasan Usta'nın Rusya'da pastanecilik mesleğine adım atmasıyla yaklaşık bir asrı deviren bir tutkunun temelleri atılmıştır.
İskenderun'da bulunan Karadeniz Petek Pastanesi 1942 yılında Necati ve Hasan Alpagül tarafından kuruldu.
Bayramların vazgeçilmezlerinden olan çikolata ve baklava için, “Tatlının iyisi ucuz olmaz” hatırlatması yapan Palet Pastaneleri'nin sahibi Ergün Kırmaç, “Özellikle bayrama çok az bir süre kala kilosu 5-6 lira olan baklavalar ortaya çıkıyor.
Hatay, peynir yapımı dendiğinde akla gelen pek çok ilden biridir. Hatay'ın yöresel peynirleri olan Sokma Peynir, Carra Peyniri, Sürk Peyniri, Çörekotlu Yaprak Peyniri, Testi Peyniri, Sünme Peyniri ve Tuzlu Künefe Peyniri, sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelerdir.
İSKENDERUN: Alexandreia, Hellen diline göre, Alexandros (İskender) Yurdu anlamındadır. Aynı adı taşıyan diğer kentlerden ayrılması için, Kilikya'daki bu kente, Roma döneminde, Alexandreia Minor (Küçük Alexandreia), Haçlılar döneminde de Alexandretta denmiştir.
Arsuz Deniz Feneri, Suriye sınırına en yakın deniz feneri olma özelliğini göstermektedir. 1993 yılında inşa edilmiş olan bu fener denizden tam 109 metre yükseklikte bulunmaktadır. Kulenin kendi yüksekliği 5 metre iken fenerden görülebilen deniz mili ise 22'dir. Arsuz Deniz Feneri'ne giriş ücreti yoktur.
Oruk, köfte, öcce, şıhıl mahşi, tepsi oruğu, aşur, içli köfte, kabak borani, balıkçıl pilavı, tepsi kebabı, lepeç, keşşir pilavı, kıbbıl nane, baharatlar, zahter, zeytin, zeytinyağı, biber çeşitleri...
Hatay'ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, ...
İskender kebap , iskender döner veya Bursa Kebabı; Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda başlamıştır. Aslında temel malzemesi döner olsa da iskenderi iskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır.
1942 yılında açılan Petek Pastanesi, Hatay'ın ilk pastanesidir.
Hizmet anlayışında geçmişten gelen tecrübelerinin vermiş olduğu güçle, müşteri memnuniyetini daima üst seviyede tutmayı başaran Bahar Pastanesi'nin İşletme Ortağı Mehmet Sarıhan ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Venüs Pastaneleri merkez ve şubelerinde 120 kişinin istihdam edildiğini belirten firma sahibi Bekir Baş, yeni merkezin hizmete açılmasıyla bu sayının artacağını bildirdi. Araçlı hemşerimiz Bekir Baş, “ Nispetiye Caddesi üzerinde yeni merkezimizin açılmasıyla bünyemizde 80 kişi daha istihdam edilecek.
Kahve Dünyası Cumhuriyet tarihiyle yaşıt ve “Cup Griye” ile meşhur Baylan Pastanesi'ni satın aldı.
Kılıçoğlu Pastaneleri'nin sahibi Murat Kılıç hedeflerini anlattı
Pelit Pastaneleri'ni kurmadan önce 19 yıl boyunca bir pastanede çalışan Kazım Ayan, 1957 yılında üç çalışma arkadaşı Manol Usta, Hari ve Hristo ile beraber Tepebaşı'nda Pelit Pastaneleri'nin temelini attı.
Ev yapımı zahter, havuç reçeli, çökelek, tuzlu yoğurt, kırma zeytin, güveçte peynir, katıklı ekmek gibi sayısız lezzet kahvaltınızı süsler.
Antakya mutfağının kebap öncesi sıcak pideyle beraber ikram edilen meşhur mezeleri, zengin kahvaltıların da baş tacıdır. Zahter salatası, çökelek salatası, zengin, cevizli biber, cercerun, hummus, zeytin piyazı, zeytin onallaması, kahvaltılık toz zahter… Böylece uzayıp giden bir liste verebilirim.
Hatay'da, iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan meyan kökü şerbeti yoğun ilgi görüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri