Pancar, havuç, kereviz, soğan, patates, turp, şalgam aklımıza hemen gelenler arasındadır.
Toprağın altında yetişen yumrulu bitkiler havuç, patates, turp, şeker pancarı, pancar, tatlı patates, soğan ve zencefil olarak bilinmektedir.
Patates, havuç, turp, kereviz, pancar, şeker pancarı, tatlı patates, zencefil bunların hepsi toprak altında yetişen kök ya da gövdeler.
Açıklama: Toprağın üstünde yetişen meyve ve sebzeler: Bunlar sebzeler biber, salatalık, fasulye , meyveler kavun karpuz vb.
Arpa, bakla, çeltik, kayısı, kuru fasulye, şeftali tınlı toprak üzerinde yetişen bitkiler arasında yer almaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Sebze toprağı ile çiçek toprağı aynı değildir. Sebzelerinizin çabuk büyümesini istiyorsanız mevcut toprağınıza bir parça dere kumu ekleyebilirsiniz. Sebzelerinizin niteliğini belirleyen önemli unsurlardan biri, toprak kalitesi. Mümkünse bir toprak analizi yaptırın.
Sebze üretimi yapmak için en ideal ve verimli toprak, gevşek olan, humusca zengin, kumlu ve killi karışımlı topraklardır.
Turfanda Meyve Sebze Ne Demek? yüzyılda literatüre giren turfanda kelimesi, hem beklenenden önce hem de mevsimin başında yetişen meyve ve sebzeler için kullanılır.
Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç. Serin iklim sebzeleri, Aylık ortalama sıcaklık 15-18 °C' de en iyi gelişim gösterirler.
Yerde yetişen sebzelere örnekler: Ispanak, semizotu, patates, havuç, zencefil, marul, maydanoz, brokoli, pırasa, turp, kereviz... Ağaçta (filizlenip ağacımsı yapıda) yetişen sebzeler: Taze fasuyle, börülce, bamya...
Alt toprak, üst toprağın altındaki toprak tabakası. Üst toprağa benzer şekilde, kum, silt ve kil gibi küçük partiküllerin çeşitli karışımından oluşur, ancak üst toprağa oranla çok daha düşük oranda organik madde ve humus içerir . Alt toprağın altında anakaya bulunur..
Toprak, katı, sıvı ve gaz halindeki maddelerden oluşmuş bir sistemdir. Toprağın katı kısmını kum, mil ve kil olarak adlandırılan mineral parçacıkları ve organik maddeler oluşturur. Gaz kısım toprak havası; sıvı kısım da toprak suyudur. Bu maddeler, toprakta farklı oranlarda bulunabilirler.
Ağır bir toprak türü olan bu cins, nemi seven bitkiler için idealdir. Ahududu, manolya, ayva, soya fasulyesi, taze fasulye, badem, nar, karpuz, köknar, çilek, ayçiçeği, kiraz, bakla, ladin, susam, şeftali, tütün, kayısı ve armut gibi bitkiler yetişmektedir.
Kök ve yumruları yenen sebze türleri içerinde, patates, turp, havuç, kereviz ve yemeklik kırmızı pancar yer almaktadır.
Tritikale her tür toprak koşulunda yetişmesine rağmen, özellikle kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır. Tritikale tarımında toprak hazırlığı buğday bitkisinde olduğu gibidir.
Sebzecilikte tarla ve seraya dikim yapmak üzere, viyol içerisinde torf vermikülit karışımı ile tohumdan ekim yapılıp 10-20 cm boyun da yetiştirilmiş bitkiye fide denir.
Kuru tarım alanlarında serin iklim tahılları (başta buğday ve arpa), serin mevsim bakliyatlar (başta nohut ve mercimek), kurağa dayanıklı bazı endüstri bitkileri (haşhaş, aspir, kanola, yağ keteni, kimyon gibi) ile bazı yem bitkileri (fiğ, burçak, korunga gibi) yoğun olarak yetiştirilir.
bir meyve ya da sebzenin dogal kosullarda yetisemedigi mevsimlerde yetistirilme tarzi, yontemi. bu sekilde yetistirilen meyve ve sebzeler mevsimindekinden biraz daha pahali olur, cok bi lezzetli olmazlar, hormon basilir, seralarda bekletilir, ama bundan iyisi samdak ayisi diyip yenilebilir.
Dünyanın en sıcak yerleşim bölgelerinden birisidir. Doğu Türkistan'da hava sıcaklığının en yüksek olduğu bir bölgede kurulmuş olan Turfan, "Alev vahası" olarak da adlandırılır.
M.Ö. 1.500'lerde, Mısırlılar narın “Dünyanın ilk meyvesi” olduğuna inanmışlar ve nar tanelerini yaşamın sembolü olarak görmüşler.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
Derin, geçirgen ve su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever. Toprak pH'sı 5-7 (hafif asidik) arasında, tuzsuz-az tuzlu (2,3 mS'dan az) toprakları sever. Kazık kök derine inebildiğinden toprak derin sürülmelidir. Gerektiğinde pulluk tabanı kırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri