Kirlenmiş sahaların temizlenmesi için saha üzerinde yerinde veya saha dışında temizleme çalışmaları yapılabilmektedir. Yaygın olarak kullanılan yöntem, kirlenmiş toprağın kazı yapılarak alandan taşınması ve bertarafının sağlanmasıdır. Kirlenmiş toprağın alındığı alana ise, temiz toprak ile dolgu yapılmaktadır.
Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi:
Atıkların doğru bir şekilde yönetilmesi ve geri dönüşümün teşvik edilmesi, toprak kirliliğinin azaltılmasına yardımcı olur. Geri dönüşüm, atıkların doğaya zarar vermesini önler ve doğal kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar.
Toprak kirliliğine karşı alınacak tedbirler
Toprağın gübrelenmesinde bilinçli hareket edilmesi, Çöplerin toprağı kirletemeyeceği bir yerde ve şekilde toplanması, Deterjanlı ve diğer atık suların belirli yerlere dökülmesi, Toprağı kirletenlerin ve kirlenmesine sebep olanların uyarılması.
Yerinde uygulanan temizleme teknolojileri; toprak yıkama, toprak buhar ekstraksiyonu, ısıyla arıtım ve biyolojik arıtım, arazi dışında uygulanan arıtım teknolojileri ise; toprak yıkama, kimyasal ekstraksiyon, piroliz, ısıl desorpsiyon ve kompostlaştırma yöntemleridir.
İlgili 29 soru bulundu
Toprak korumanın en önemli üç ilkesi, Toprak İşlemesiz Tarım, Ekim Nöbeti ve Taze Gübredir, böylece fiziksel, biyolojik ve kimyasal toprak verim kaybı tam tersine dönecektir. Suyu makul derecede kullanmak ve toprakta artık mahsul bırakmamak da çok önemlidir.
Genellikle yıllık toplam yağışın 750-1000 mm'yi aştığı bölgelerde, toprakların köklenme bölgesi derinliğinde serbest kireç bulunmaz. Toprağa asit veya asit-oluşturucu maddelerin katılması yoluyla toprakta ölçülebilen oranlarda bulunan kirecin hepsi çözünerek veya nötralize edilerek toprak pH'sı düşürülebilir.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Toprak iyileştirme nasıl yapılmalı? Bitkilerin olmadığı dönemde, toprak kuru ise sulanıp tavına getirilmelidir. Bahçenizin toprak kesitine bağlı olarak 20-30 cm şeklinde derin bellenmeli, sertleşen üst tabaka kırılmalıdır. İyi topraklar, çapa, tırmık gibi basit aletlerle, yıl boyunca her zaman işlenebilir.
Toprak Kirliliğine Sebep Olan Faktörler:
Yerleşim alanlarından çıkan atıklar, egzoz gazları, endüstri atıkları, tarımsal mücadele ilaçları ve kimyasal gübreler toprak kirliliğine sebep olan en önemli etkenlerdir. gelmektedir.
Toprak verimliliği önemli ölçüde azalır. Topraktaki kirliliğin suya karışması ile birlikte sularımız da kirlenir. Canlıların sağlığını ve yaşamını tehdit eder. Bitki ve hayvan çeşitliliği azalır.
Toprak kirliliği tanımı katı, sıvı ve radyoaktif atıklar ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını kaybetmesidir. Toprak tüm insanlığı kapsayan bir etmen olduğu için toprakta yaşanan tüm bu olumsuz değişimler insan ve diğer üzerinde var olan bütün canlıları kuvvetle etkileyecek güce sahiptir.
Gereksiz yere ve aşırı miktarda yapay gübre, tarım ilacı vb. kullanılması. Tarımda gereksiz ya da aşırı hormon kullanımı Suların kirlenmesi. Su kirliliği toprak kirliliğine neden olurken, toprak kirliliği de özellikle yer altı sularının kirlenmesine neden olur.
Toprak kirliliği; insanların toprak üzerinde sürdürdükleri faaliyetler sonucunda toprağın fiziksel, kimyasal, biyolojik ve jeolojik yapısında doğal kullanım amacına aykırı değişme, bozulma, yıpranma ve tükenmelerin meydana gelmesine “toprak kirliliği” denilmektedir (Bayazıt Hayta, 2006).
Bitki örtüsünün yok olması, erozyonun yanı sıra toprak kayması, taşkın ve çığ felaketlerini artırır. Verimsizleşen ve yok olan tarım arazileri üzerinde yaşayanları besleyemez duruma gelir, kırsal kesimden kentlere doğru göçü arttırarak büyük ekonomik ve toplumsal sorunlara yol açar.
Bu atıkları geri dönüşüm kutularına atarak doğaya katkıda bulunabilirsiniz. Bunun dışında arazilerde tarım ilaçlarının toprağa zarar vermeyecek şekilde kullanılması gerekir. Toprağın gübrelenmesinde bilinçli hareket edin. Çöpleri toprağı kirletemeyecek yerlerde toplayın ve çöp kutularına atın.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
Toprak yorgunluğuna karşı önlem olarak önerilen çeşit değiştirme yolu yani ekim nöbeti(rotasyon ) uygulaması önerilmektedir.Ekim nöbeti her yıl farklı bitki yetiştirilerek toprak hacminde farklı derinliklerde kök sistemi oluşması yoluyla toprağın çalışmasının sağlanması amaçlanmaktadır.
Sirke ve karbonat birlikte kullanıldığında çaydanlığın içinde bulunan kireci çözmede en etkili yöntemlerden biridir. asidik özelliği sayesinde kirecin yüzeyden sökülmesini ve kolay bir şekilde temizlenmesini sağlar. Çaydanlık kireci çözme işlemini belli aralıklarla düzenli olarak uygulamalısınız.
Karbonat, limon, bulaşık makinesi parlatıcısı, un, beyaz sirke, diş macunu, balon ve sirke kullanılarak musluk yüzeyindeki kireç sökülebiliyor. Musluk temizliğinde kullanılabilen güvenilir ürünlerden ilki karbonat olarak öne çıkıyor. Karbonat ile musluk kireci temizliğinde, fırça ve karbonata ihtiyacınız oluyor.
Sirke, asidik etkisi sayesinde çaydanlığın dibinde oluşan kireçlerin kolayca çözülmesine destek olurken, ona yardıma gelen tuz ya da karbonat da sirke ile tepkimeye girerek çok daha etkili bir temizlik sağlıyor. Hal böyle olunca biz de onları sadece yemek tariflerinde değil temizlikte de sık sık kullanıyoruz.
Basitçe ifade etmek gerekirse konvansiyonel tarım tekniklerini kullanmayan bütün yöntemlere “alternatif tarım” deniyor. Bu bağlamda organik tarım, permakültür, agro-ormancılık, entegre tarım gibi bütün başlıklar alternatif tarımın kapsamına giriyor.
Sap ve saman atıkları, çeşitli bitkisel ve hayvansal atıklar toprağa karıştırılmalı. Suni gübreler yerine Organik, organomineral, mikrobiyal gübreler ile ahır gübresi ve kompostlar gibi toprak organik maddesini arttıran gübreler kullanılmalı. Leonardit veya leonarditten yapılmış hümik asitler kullanılmalı.
Erozyon; geniş jeolojik anlamda ve doğal şartlarda yüzeydeki verimli toprakların su, rüzgâr, dalga, buzul, çığ ve yer çekimi gibi ekosfere ait çeşitli etkenlerle aşındırılıp orijinal yerinden uzaklara taşınması olarak ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri