Pozitif statü hakları, bireylere devletten olumlu bir davranış, bir hizmet, bir yardım isteme imkânını tanıyan haklardır. Örneğin çalışma hakkı, sağlık hakkı, konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı bu tür haklardandır. Bu tür haklar, devlete sosyal alanda bir takım ödevler yüklerler.
Negatif haklar, konuşma özgürlüğü, mülkiyet, inanç özgürlüğü gibi politik hakları tanımlarken kullanılır. Pozitif haklar için ise eğitim ve sosyal güvenlik örnekleri verilebilir.
1- Negatif Statü Hakları
Örneğin konut dokunulmazlığı hakkı, kişi güvenliği hakkı, din hürriyeti, düşünce hürriyeti negatif statü hakkı niteliğindedir.
Negatif hak, bir toplumda ayrım yapmadan, azınlık-çoğunluk demeden herkese tanınan haklardır; ör. Toplu ulaşımdan yararlanma, mülk edinme, eğitim-sağlık vb. haklar. Ne var ki sakatlığı bulunan kişiler bu haklardan yararlanamamaktadırlar.
Ulusal ve uluslararası belgelerde tanımlanmayan yaşama hakkı, özü itibariyle doğal hukuk okulunun tanıdığı, ancak pozitif hukukun güvence altına aldığı bir haktır[3].
İlgili 35 soru bulundu
Bir kimsenin ifade özgürlüğüne sahip olması için kimsenin ona her- hangi bir araç sağlama yükümlülüğü yoktur. Yani ifade özgürlüğü pozitif bir hak değildir.
Pozitif Yükümlülükler Kavramı
Genel olarak devletin pozitif yükümlülükleri dört kategoriye ayrılmaktadır: Koruma yükümlülüğü, usule ve organizasyona ilişkin yüküm- lülükler, hukuki düzenleme yapma yükümlülüğü ve sosyal haklardan doğan yükümlü- lükler.
Pozitif ve negatif birbiriyle karıştırılan iki zıt ifadedir. Bunlardan pozitif olumlu, negatif ise olumsuzdur. Pozitifte varlık söz konusudur, dolayısıyla işareti artıdır (+). Negatif ise bunun tam aksi olarak yokluğu ifade ettiği için işareti eksidir (-).
Örneğin, seçme ve seçilme hakkı, siyasi parti kurma hakkı, siyasi faaliyette bulunma hakkı, kamu hizmetine girme hakkı, dilekçe hakkı aktif statü haklarına örnek gösterilebilir.
Negatif statü hakları
Kişinin dokunulamayacak ve aşılamayacak özel alanlarının sınırlarını belirleyen hak ve hürriyetlerdir. Negatif Statü Hakları yaşam hakkı ve konut dokunulmazlığı olmak üzere 2 hakkı içerir.
Konut hakkı, hem TC Anayasası'nda hem de Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'nde vurgulanan temel bir insan hakkıdır.
Herkese insan onuruna yaraşan asgari bir yaşam düzeyi sağlamaya yönelik tedbirler sosyal haklardır. Sosyal hak kapsamında olan çalışma hakkı yanında adil ücret hakkı, sosyal güvenlik hakkı, konut hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, sayılabilir. (Gözler, Kemal, Türk Anayasa Hukuku, Bursa 2000, s 160).
Pozitif özgürlük, kendi hayatınızı kontrol etmek üzere sahip olduğunuz özgürlüktür. Pozitif özgürlük bağlamında, kendi hayatınızı gerçekten kontrol edebildiğinizde özgür; fakat hiçbir bakımdan fiilen kısıtlanmamış olsanız bile aksi durum söz konusu olduğunda özgür değilsinizdir.
Düşünür özgürlüğün negatif ve pozitif yorumlarını birbirinden ayırt eder. Ona göre negatif özgürlük engellenmeden eylemde bulunma ihtimali, pozitif özgürlük ise kişinin kendi iradesi ya da benliği üzerinde kurduğu hakimiyettir.
Bunlar yenilik doğuran haklar, ayni haklar, alacak hakları ve fikri haklardır.
Sıfırdan büyük sayılara pozitif sayılar, sıfırdan küçük sayılara negatif sayılar denir.
Aritmetik ve diğer yerlerde kullanılan çoğu sayısal gösterimde bir sayının işaretini belirtmek için, sayının önüne artı işareti veya eksi işareti konulur. Örneğin +3, 3'ün pozitif olduğunu; -3 ise 3'ün negatif olduğunu ifade eder. Eğer sayıda artı veya eksi işareti bulunmuyorsa, bu sayı pozitiftir.
Sıfır (0) sayısı ne pozitif ne de negatiftir, yani nötrdür.
Yaşama hakkı; en temel haktır. Hiçbir şekilde ortadan kaldırılamaz sınırlandırılamaz. Kişi dokunulmazlığı hakkı; kişinin hem beden, hem ruh bütünlüğünü korumaya yöneliktir. Sağlık Hakkı; herkes, sağlıklı bir çevrede yaşama ve sağlığını koruyacak tedbirler alma hakkına sahiptir.
Kişisel haklarımız, fiziki ve ahlaki bütünlüğümüzü korur ve kişilerin kendi düşünce, din ve inançlarını korumalarına izin verir. Eşitlik ve özgürlük hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, dini vecibelerini yerine getirme özgürlüğü, işkence görmeme ve öldürülmeme hakları gibi.
Harris ve arkadaşlarının da belirtti i üzere24 Marckx ve Airey davalarında devletin pozitif yükümlülükleri, kişilere hukuki statü tanınması ve Sözleşmede bulunan hakların “güvence altına alınması” (m. 1) için gereken hakların ve ay- rıcalıkların sa lanmasıdır.
Devletin Pozitif Yükümlülüğü
Genel anlamda pozitif yükümlülük, Sözleşmenin etkili bir şekilde uygulanması ve güvence altına aldığı haklara etkin bir işlevsellik kazandırılmasıdır.
Konut, daha gelişmiş bir insan hakkıdır. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi (ESKHS) veya Avrupa Sosyal Şartı (ASŞ) gibi uluslararası belgelerde kendisine yer bulur. Bu belgelerin tanıdığı bir sosyal hak olarak konut, kişinin kendine ait bir mekâna sahip olmasını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri