Subasman perdesi, subasman kotu ile temel üst kotu arasında bulunan kısma verilen isimdir. Subasman perdesi yüksekliği, imar planında farklı bir ölçü verilmemişse, yönetmeliğe göre 1,20 metre gibi bir sınıra sahiptir.
Subasman perdesinin belli bir seviyede olması esastır. Konu ile ilgili imar yönetmeliği incelendiğinde aksi bir durum söz konusu değilse kot seviyesinin 0 ila 1.20 m arasında olmalıdır. 0 m, yapının doğal zemini ile binanın aynı kotta olduğunu ifade eder.
Subasman kalınlığı bulunduğunuz bölgenin yağış durumuna ve su yükselti riskine göre belirlenir. En yaygın kullanılan subasman yüksekliği 50-80 cm arasında olanlardır.
Subasman seviyesi bir yapının sıfır kotunun bulunduğu yerdir. Bu seviye, yapının zemin katının taban seviyesidir. Taban seviyesinden bodrum yönüne doğru kotlar eksilir, yukarıya doğru ise artar.
Subasman Kotu nasıl belirlenir? Subasman kotu verilecek binaya en yakın olan yolun kırmızı kotu(üst kotu) 0.00 kotu olarak kabul edilmektedir. Bu kota belediyeden alınan kot eklenerek belirlenir. Subasman kotu sıfırın altında olamayacağı gibi +1.20 kotunun da üzerinde olamayacağı ilgili mevzuat ile belirlenmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde yer verilen tanımlar uyarınca bina yüksekliği; binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan imar planı veya bu Yönetmelikte öngörülen yüksekliği, Subasman kotu (zemin kat taban kotu); binaların zemin kat taban döşemesi üst kotunu ifade eder.
Subasman temelin üst kotu ile zemin kat arasındaki boşluklara dolgu malzemesi doldurmak suretiyle yapılmaktadır. Yapının kalıp, yalıtım, beton ve tesisat işleri bittikten sonra yapının dış perdeler arasında kalan iç kısmı doldurma işlemini yapan loder ile doldurulur.
Poliüretan köpük kaplama hizmetleri belirli ölçüde ses yalıtımı da sağladığı için gürültünün yayılmasını engellemektedir. Bir su basmanlarına uygulanan poliüretan köpük kaplaması yağmur ve güneşe karşı oldukça dayanıklıdır ve yüzeyden ayrılma yapmaz. Mekanik bağlantıya gerek kalmadan yüzeye sıkı tutunma sağlar.
Teknosistem Subasman profili, ısı yalıtım levhalarının doğru ve düzgün bir şekilde monte edilebilmesi için referans düzlemi olarak ve mantolama sistemini darbelerden korumak amacıyla kullanılır. Genişlikleri, yalıtım kalınlığına bağlı olarak değişen alüminyum esaslı profillerdir.
Su basman vizesi;
Bu seviyeye kadar yapılan imalatın uygulama projelerine ve daha önceki kontrollere uygunluğunun tespit edilmesi ile inşaatın devamına izin verilir. Su basman vizesi alınamadan üst katlara devam edilemez. Aksi takdirde imar kanunun 32. ve 42. maddelerine göre işlem yapılır.
Yapının temel inşasının yapılmasının ardından temelin üstünden önceden belirlenen bir yükseklikte subasman perdesi yapılmaya başlanır. Subasman temelin üst kotu ile zemin kat arasındaki boşluklara dolgu malzemesi doldurmak suretiyle yapılmaktadır.
Subasman kotunu vermeden önce zeminden bir ölçüm gerçekleştirilir. Daha sonra beton dökümü gerçekleşmesi için, bina sahibinin belediye üzerinden giderek izin alması gerekir. Belediye tarafından gerekli kotalandırma çalışmaları yapılır ve buna göre izin verilir.
Subasman (Fransızca: "Soubassement"), bir duvarın temele yaslanan en alt kesimi anlamına gelen inşaat terimi. Fransızca "bassement" (kaide, kök, temel, dayanak, bodrum katı, taban) sözcüğünden türetilmiş sözcük, Türkiye'de hatalı olarak "sel basınca binanın sularla dolan en alt kısmı" olarak algılanmaktadır.
Subasman kotu size mimar tarafından verilir. Bu projenin bulunduğu yerdeki plan notlarına göre değişir. Kesitlerde iki tane kot görürsünüz.
Yola göre yüksek olan parsellerde, tabii zemin kotu, o parseller için bordür seviyesinden verilecek kotu (3.00) m'den fazla geçemez. Kot verilen bitişik nizam yapıların bu yükseklikleri diğer sokakta en çok (20.00) m. devam edebiliyor. 20.00 m.'den sonra kademelendirilerek diğer sokağın şartlarına uyduruluyor.
Kot; bir noktanın, esas olarak alınan düzlemden uzaklığı ve bu uzaklığı gösteren değere denir. Bu terim emlak literatüründe ise temel ile zemin arasındaki yüksekliği belirtmek için kullanılır. Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden yani bordür taşı üst seviyesinden kot verilir.
Projeniz onay aldıktan sonra prefabrik ev size teslim edilmeden önce evin temelini hazırlamanız gerekiyor. Bütün bu süreç içerisinde minimum 150 bin TL'yi gözden çıkarmanız gerekebilir.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır.
Yapı zemininin sağlam ve yapı yükünün az olduğu durumlarda tekil temel tercih edilir. Kolonların ve taşıyıcı görevi gören perde duvarların altına tek tek yapılan temeller, sömel olarak adlandırılır.
Grobeton yapılarda dayanıklılığın önemli olmadığı alanlarda kullanılan ve temel altı betonu olarak adlandırılan bir beton çeşididir. Bu betonlar kaba, düşük dozlu demirsiz betonlar olmaktadır.
MADDE 23 – (1) Uygulama imar planında, aksine bir hüküm bulunmadığı durumlarda bahçe mesafeleri; a) Ön bahçe ve yol kenarına rastlayan bahçe mesafeleri en az 5.00 metredir. b) Yan bahçe mesafesi ile kamusal alanlara komşu olan bahçe mesafeleri en az 3.00 metredir. c) Arka bahçe mesafesi en az 3.00 metredir.
Son kat tavan döşeme kotu 30.80 metreyi ve/veya bodrum kat dahil olmak üzere toplam kat adedi 13'ü aşan (13 kat hariç) yapılar Yüksek Yapı olarak kabul edilir.
Yoldan çekme mesafesi (Ön bahçe): Yüksekliği 60.5 metreye kadar olan yapılarda 5 metre, daha yüksek yapılarda 15 metre. Yan bahçe çekme mesafesi: Doğal zeminin üzerinde kalan bodrum katları ile birlikte 4 kat ve daha az katlı binaların yan bahçe çekme mesafesi 3 metre.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri