Göçüşme ya da metatez, sözcük içerisindeki iki sesin sıralanışının değişmesi, diğer bir deyişle yer değiştirmesi olayıdır. Bu durum günümüz Türkçesinde yazım yanlışına neden olur.
Yakın göçüşme örnekleri:
toprak>torpak, Ar. kibrit>kirbit, ekşi>eşki, yalnız>yanlız, yanlış>yalnış, bayram>baryam, Meryem>Meyrem, köprü>körpü, perhiz>pehriz vb.
Ünsüz sertleşmesi
Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.
- Ünsüz Yumuşaması: Dilimizde sert ünsüzlerden ''p,ç,t,k'' ile biten sözcüğe ünlü ile başlayan bir ek geldiği zaman sözcüğün sonunda yer alan ünsüz yumuşar be ''b,c,d,g'' harflerine dönüşür. Buna Ünsüz sertleşmesi denir. Ağaç kelimesi ünsüz yumuşamasına örnek verilebilir.
Çok heceli kelimeler ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında sonlarında bulunan p, ç, t, k ünsüzleri yumuşayarak b, c, d, ğ'ye dönüşür: kelep / kelebi; ağaç / ağacı, kazanç / kazancı; geçit / geçidi, kanat / kanadı; başak / başağı, bıçak / bıçağı vb.
İlgili 34 soru bulundu
Hiçbir dilde anlam ayırıcı bir değer taşımayan göçüşme, Türk dili tarihinde de bolca karşılaştığımız bir olaydır: toprak > torpak; çömlek > çölmek; *kaş-ru> karşu> karşı; lanet > nalet; güvercin > güvencir; zerdali > zelderi torpak < toprak; eski > eksi; alta- > atla-; körpü < köprü; bulgur > burgul; ileri > ireli; ...
Ünlü Düşmesi – Türk Dil Kurumu.
"K" ünsüzü hemen hemen her zaman "ğ" ünsüzüne dönüşür. Bununla birlikte "g"ye dönüştüğü sözcükler de mevcuttur. Bu duruma genellikle son iki harfi sessiz olan sözcüklerde rastlanır: çiçek > çiçeği.
Ünlü Daralması – Türk Dil Kurumu.
A'da “alçak-l ⇒ alçal'' B'de “sıcak-cık ⇒ sıcacık'' C'de “küçük-cük ⇒ küçücük'' E'de “ufak-l ⇒ ufal'' sözcüklerinde ünsüz düşmesi görülmektedir. 9. Türkçede sözcük içerisinde “b” sesinden önce gelen “n” ünsüzleri “m” ünsüzlerine dönüşür. Bu ses olayı- na dudak ünsüzlerinin değişmesi denir.
kelimelerin birleşimi sırasında baskın durumda olan ünlü (a, e) diğer ünlüyü aşındırarak düşmesinde sebep olur. kahve altı>kahvaltı, cuma ertesi>cumartesi, ne için>niçin, ne ola>n'ola, sütlü aş>sütlaç vb.
Buna göre, “ben, sen” sözcüklerine ismin –e hali (yönelme durumu) eki getirildiğinde kökteki e sesleri a'ya dönüşür ve bu ses olayına "ünlü değişmesi" denir. "ben + e - bana" sözcüğü ünlü değişmesine örnektir.
Dalgalar büyüdükçe gemi yana yattı. Cümlesinde büyüdükçe ve yattı kelimelerinde ünsüz sertleşmesi görülmektedir.
Ünlüyle biten bir sözcükle ünlüyle başlayan diğer bir sözcüğün birleşmesi esnasında bir düşme yaşanmaktadır. İki ünlü yan yana gelemeyeceği için bu sözcüklerde görülen ünlü düşmesine ünlü aşınması denir. Kahve ve altı kelimelerinin birleşmesi ile kahvaltı oluşması buna en güzel örnektir.
a) Ön Ses Düşmesi: ısı+cak > sıcak.
- Ünsüz Türemesi: Af kelimesine affet eki eklendiğinde affetmek olur.
Kelimeye sevgi veya küçültme anlamı katan 'cık ve cek' eklerinin gelmesi ile kelimede ünsüz düşmesi meydana gelmektedir. Ünsüz Düşmesi Örnekleri Nelerdir? Ünsüz düşmesi, sıklıkla karşılaşılabilen bir ses olayı olarak görülmektedir.
Türkçede bu ses olayı ünsüz sertleşmesi, ünsüz benzeşmesi ya da ünsüz uyumu olarak nitelendirilir. Bu ses olayının benzeşme olarak isimlendirilmesinin sebebi sözcük sonundaki sert ünsüzün yanına getirilen yumuşak ünsüze benzeşiyor olmasıdır.
Ünlü daralmasının neden, kelimelere getirilen -yor ekidir. Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil olduğu için ''seveyor'' değil ''seviyor'' şeklinde yazmak ve telaffuz etmek gerekir. Tek heceli kelimelerde genellikle bir tane sesli harf bulunur. Bu sesli ''a'' ya da ''e'' ise, o sözcükte ünlü daralması meydana gelir.
Bu yaklaşıma göre; Türkçede “ç, f, h, k, p, s, ş, t (Fıstıkçı Şahap)” ünsüzlerinden biri ile biten bir sözcükten sonra “b, c, d, g” ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek getirildiğinde bu ünsüzler sert karşılıkları olan “p, ç, t, k” ünsüzlerine dönüşür. Bu olaya ünsüz benzeşmesi denir.
İç seste ünlü türemesi:
Geniş-düz ünlü: sapsağlam>sapasağlam, düzdüz>düpedüz, güpgündüz>güpegündüz, darcık>daracık, yapyalnız>yapayalnız, vb.
Bu kelimeler ünlüyle başlayan ek veya yardımcı fiille kullanıldıklarında sondaki ünsüz ikizleşir: hak (hakkı), his (hissi), ret (reddi), şer (şerri), tıp (tıbbı), zam (zammı), zan (zannı); af (affetmek), his (hissetmek) vb.
Ünlü türemesi hem fiil hem de isim kökenli sözcüklerde olabilir. En çok küçüklük bildiren -cık -cik ekleri getirilen kelimelerde görülür. Az - Azıcık kelimesindeki ilk ''I'' harfi ünlü türemesine örnek olarak gösterilebilir.
A seçeneğinde “sararmış < sar(ı) – ar – mış” sözcüğünde ünlü düşmesi vardır.
Türkçe iki heceli bazı sözlerde, ünlü ile başlayan ek aldıklarında orta hecede yer alan dar ünlüler düşer. Bunun sebebi orta hecenin zayıf vurguya sahip olmasıdır. Örnek: gönülüm > gönlüm, alını > alnı, omuzun > omzun vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri