Ev ortamında ya da balkonda salatalık yetiştirmek, sandığınız kadar zor bir durum değildir. Eğer az önce listelediğimiz malzemeleri temin ettiyseniz; şimdi saksıyı hazırlamakla işe başlayabilirsiniz. Saksıyı güzelce temizlemenizi rica edeceğiz; çünkü saksıda oluşan bakteriler, bitkiye zarar verebilir.
Saksınızı toprakla doldurduktan sonra toprağın orta kısmında çok derin olmayacak şekilde oyuk açın. Bu oyuğun içine dikkatlice salatalık tohumlarını yerleştirin. 1 saksı için 8-10 adet tohum yeterli olacaktır. Tohumları oyuğa koyduktan sonra üzerine yeniden toprak serpiştirin.
Hıyarın direkt güneş ışığı isteği azdır. Ancak ışık miktarı ve süresinin azalması hıyar bitkilerinde erkek çiçek oluşumunu artırır. Işık miktarının 6000-8000 Lux, ışıklanma süresinin de 12 saatten fazla olması dişi çiçek oranını artırır.
Salatalıklar, çok nemli, soğuk, kurak ve killi topraklarda verimsizleşiyor. Su tutma kapasitesi yüksek olan salatalık, besin açısından zengin, tuz konsantrasyonu fazla olmayan, fazla kireç ihtiva etmeyen ve besin açısından yeterli topraklarda yetişebiliyor.
Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz. Salatalık Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Salatalığı saksıda yetiştirmeye niyetliyseniz, nemli bir bezde veya su içinde çimlendirebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Toprağın tam ortasına biraz genişçe delik açın. Bu delik oyuk şeklinde olmalı ki tohumları güzelce yerleştirebilin. Tohumları ekerken 5 ya da 8 tane almanız ideal olacaktır. Toprağın ortasındaki çukura salatalık tohumlarını aralıklı olarak ekin ve üzerini geçecek kadar da toprak serpmeyi unutmayın.
Doğru şekilde ve sıralı biçimde gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde, salatalıklar 60 ya da 70 gün içerisinde yenecek hale gelir. Böylece taze şekilde ve yenecek biçimde kütür kütür salatalıklar elde etmek mümkündür.
Fidelerin dikilmesinden itibaren meyvelerin oluşmasına kadar geçen süre zarfında, çok olmamak koşulu ile, günde 1-2 defa sulanmaktadır. Böylece bu dönem esnasında fazla sulama yapılması beraberinde bitkinin sararmasına (boğulmasına) neden olmaktadır. Bu dönemden sonra her 3-4 günde bir kez sulama yapılmaktadır.
başına 1 kg verimden 25 kg verim.
Salatalık, suyu çok sever ama her bitkide olduğu gibi salatalıkta da fazla su, köklere zarar verir. Doğru nem seviyesini tutturmak için, dört su akıtma deliği olan plastik saksı mükemmel bir seçim olacaktır.
Türkiye'de Salatalığın En Çok Yetiştiği Bölgeler
İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde salatalık tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Diğer bölgelerde ise yıl içerisinde seralarda da yetiştirilebilmektedir. Salatalık sulandıkça verdiği ürün miktarı artmaktadır.
Salatalık özellikle hasadı yaz aylarında yapılan sebze çeşitlerinden biridir. Salatalık hangi mevsimde ve ayda yetişir? Salatalığı mevsimine uygun şekilde satın almak isteyen kişiler yetişme zamanlarını takip etmektedir. Hasadı haziran, temmuz ve ağustos aylarında yapılan bu sebze reyonlarda yerini almaktadır.
Domates, salatalık, patlıcan ve ve kavun gibi doğrudan meyvesini yediğimiz bitkilerin olgunlaşması için günde altı ila sekiz saat güneş almaları gerekir.
Çoğu salatalık, ekildikten sonra 55-70 gün içinde toplanmaya hazır hale gelir.
Birinci sebep: Sezon yeni başlamıştır, bitki yeterince gelişmemiştir. Sabırlı olun ve bekleyin. İkinci sebep: Bitkinin toprağı yeterli besin içermiyordur. Meyve yapacak gücü olmayan bitki kendini sürdürebilmek için yakınlardaki başka bir dişi çiçeği tozlamak umuduyla yalnız erkek çiçek açar.
Besleyici toprak karışımları salatalığın daha verimli büyümesine yardımcı olmaktadır. Kullanacağınız saksı en az 30 cm çapında ve derinliğinde olmalıdır. Salatalık için tercih edeceğiniz saksının derinliği ve çapı aynı olmalıdır. Saksının altında su akıtma delikleri mutlaka bulunmalıdır.
Tohum ekiminden sonra turşuluk hıyar çeşitleri ortalama ola- rak 50- 70 gün sonra hasada gelmektedir. Hasatlar periyodik olarak haftada 3 kez yapılmalıdır.
Hıyarlar, toprakta organik gübrenin bol olmasını ister. Organik gübre ticari gübrelerin toprakta tutulmasına ve toprakta tuz miktarının azalmasına neden olur. Dekara 3-6 ton iyi yanmış çiftlik gübresinin sonbaharda veya ilkbaharda ekimden en az birkaç ay önce toprağa verilmesi gerekir.
Hıyar birçok toprak tiplerinde yetişebilmekle beraber derin su tutma kabiliyeti yüksek organik madde ve diğer besin maddelerince zengin tınlı ve kumlu tınlı toprakları sever. Yüksek tuz seviyesine çok hassas olduğundan toprağın drenajı iyi ve eriyebilir tuz seviyesi düşük olmalıdır.
Hastalık ve toprakta bir eksiklik yoksa yaprak sararmasının en büyük nedeni sulama hatasıdır.
15-20 gün ara ile sulama yapılmalıdır. İlk iki sulama çiçeklenmeden önce, diğer iki sulama ise çiçeklenmeden sonra uygulanır.
Hıyar için masuralar tek sıralı yetiştirmelerde 50-60 cm genişliğinde, çift sıralı yetiştirmelerde 80-120 cm genişliğinde hazırlanmalıdır. Sıra üzerinde ise toprak ve çeşidin gelişme karakterine göre fideler genellikle 40-50 cm üzerinden dikilmelidir.
Çoğu insan yaz sebzesi olan ve diyetlerde bolca yer verilen domates, salatalık, biber gibi salata malzemelerini kışın da sofralarında bulunduruyor.
işlenmiş toprağa salatalık(hıyar) tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2-2,5 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Oturak salatalık tohumu ekim derinliği 4 veya 5 cm olmaktadır. Sıra üzeri ekim mesafesi 10-15 cm sıra arası ekim mesafesi 130- 140 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır. Tahmini çimlenme süresi 7- 12 gündür. 1000 m2 ye ekilecek tohum miktarı 500 veya 1000 gr olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri