YAŞLILIK TOPTAN ÖDEMESİNİN İHYASI Yaşlılık toptan ödemesinin ihyası, emeklilik hakkı kazanamamış kişilerin 5510 sayılı Kanuna göre toptan ödeme yapılarak hizmetleri tasfiye edilmiş bulunanlardan, tekrar adlarına aylık prim ödemelerine dönmelerini ifade etmektedir.
a) Çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan, b) Kanunda belirtilen yaş şartını (kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş) doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan, sigortalılara yapılır.
Toplu Prim İadesi Başvurusu Nasıl Yapılır? İade talep eden kişi, başvurusunu Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla yapabilir. Kişinin ikamet ettiği konuma en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvurması gerekmektedir.
Bunları çalışarak ya da aydan aya isteğe bağlı ile ödeyerek tamamlamak mümkün. Fakat bunun dışında toplu olarak ödeme imkânları da bulunuyor. Böylece hiç zaman kaybetmeden yıllarca beklemeden toplu prim sahibi olabilirsiniz. Toplu ödeme yaparak prim kazanmak “borçlanma” ile ifade ediliyor.
Emeklilerin bankalardan aldıkları ek prim ödenekleri, emekli maaşı promosyonu olarak adlandırılır. Emeklilerin bankalardan aldıkları ek prim ödenekleri, emekli maaşı promosyonu olarak adlandırılır.
İlgili 28 soru bulundu
Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
Emekliliğe hak kazandıktan sonra tercihinize göre birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş ya da bir kısmını toplu para, bir kısmını maaş olarak alabilirsiniz.
Bu bağlamda, toplu para ödeyerek emekli olma sürecinin ayrıntıları şöyle: 30 Nisan 2008'den sonra isteğe bağlı sigorta yaptıran kadınlar ve erkekler 9000 prim gününü tamamladıkları tarihteki emeklilik yaşına göre emekli olurlar. İlk kez sigorta yaptıranlar ise 5400 prim günüyle belirli bir yaşta emekli olabilirler.
EYT düzenlemesiyle emekli olamayanlar ise isterlerse ödenmiş primlerini toplu ödeme ile geri alabilecek. Fazladan yapılan borçlanma ödemeleri de bu kapsamda değerlendirilecek. Genelgeye göre, resen emekli edilen kamu personeli de EYT Yasası'ndan yararlanabilecek.
Örneğin emeklilik anında 500 bin TL'si olan bir katılımcı, bunun 100 bin TL'sini emeklilik anında toplu olarak alırken, 400 bin TL'sini maaş almak üzere Programlı Geri Ödeme sistemine aktarabilir. Bu seçenekte, tüm birikimleriniz yasal kesintiler yapıldıktan sonra tarafınıza toplu olarak ödenir.
Kişilerin SGK'dan toplu olarak para iadesi alabilmesi için resmi başvuruda bulunması şarttır. Aksi halde kişilere otomatik olarak ödeme yapılmamaktadır. Kişilerin resmi başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine dilekçe ile yapmaları yeterli olacaktır.
Eksik prim günleri ancak erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum borçlanması ile tamamlanabilir. Bunun dışında geçmişe dönük topluca prim ödeme hakkı bulunmuyor. Kalan eksik günlerinizi sadece isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
Buna göre, sigortalı son yedi yıllık fiili prim ödeme süresinde iki veya üç ayrı statünde prim ödemişse, en fazla hangi statüde prim ödemişse o statüden; prim ödemeleri eşit ise son sigortalılık statüsünden emekli olacak.
SGK prim iadesi hesaplaması yapılırken bu kazanç toplamının %20'si baz alınıyor. SGK prim ödemesi için hesaplama şu şekilde yapılıyor; Örneğin, 1000 prim günü olan bir vatandaşın 15.000 TL tutarında kazanç toplamı varsa, bu kişinin SGK prim iadesi hesaplaması 3000 TL üzerinden yapılacaktır.
Sigorta primlerinin ilgililere iade edilebilmesi için; Primlerin ödendiği tarihten talep tarihine kadar 10 yıllık sürenin geçmemiş olması, • İşyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/ Merkezine yazılı talepte bulunulması gerekmektedir.
a)Kanunun koyucu hizmet akdi ile çalışanlara 5 yıl ortalama sigortalılık süresi bu sürede 900 gün MYÖ sigortası primi ödeyerek emekli olma hakkı verilmiştir.
5000 günden emeklilik, 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan ve kadın ise 20, erkek ise 25 yıllık sigortalılık süresi ile birlikte 5000 gün prim ödeme şartını sağlayan kişilerin yaş şartına bakılmaksızın emekli olabilmesidir. Bu düzenleme, 3 Mart 2023 tarihinde 7438 sayılı kanun ile hayata geçirilmiştir.
Sigorta giriş tarihinden sonra mecburi durumlardan dolayı sigorta primi eksik kalan kişiler için "askerlik borçlanması" ve "doğum borçlanması" gibi imkanlar sunuluyor. Çalışanlar, bu imkanlar dahilinde eksik kalan primlerini tamamlayarak emekli olma hakkına sahip oluyorlar.
2) Toplu prim ödeme usulü yok. Maalesef annenizi toplu prim ödeyerek emekli edemezsiniz.
Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır. Bu aşamada birikimlerinizin tamamının bir seferde toplu para şeklinde veya emeklilik maaşı olarak almayı talep edebilirsiniz.
Toptan ödeme almak isteyen kişiler,
SGK'ya Gelir/Aylık/Ödenek Talep belgesi ile bağlı olduğu il müdürlüğüne başvuruda bulunarak taleplerini iletebilirler. Ayrıca e-Devlet üzerinden de talepte bulunabilirler.
Bağ-Kur sigortalıları için prim gün sayısının yeterli olmaması durumunda, emeklilik yaşı geldiğinde eksik prim günlerini tamamlamak adına “gün satın alma” gibi bir uygulama olup olmadığı sıkça sorulan bir konudur. Bağ-Kur'da doğrudan “gün satın alma” olarak adlandırılan bir uygulama bulunmamaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu primleri toplu olarak sigortalıya geri ödüyor.
Emeklilik tahsis numarasının son hanesi 8 olanlar ayın 22'sinde, 6 olanlar 23'ünde, 4 olanlar 24'ünde, 2 olanlar 25'inde ve nihayet 0 olanlar ise her ayın 26'sında maaş ödemelerini alırlar.
Müfettişler işyerinde yapılacak denetimde belgeye dayanmadan yalnızca bir yıl geriye dönük hizmet ve prim artırımı yapabilmektedir. Elinizde ispatlayıcı belge bulunması halinde üzerinden ne kadar zaman geçmiş olsa da primlerinizin eksik yatırıldığı dönemlere ait düzeltme yapılacak, haklarınız iade edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri