Pekmez cam kavanozlarda ya da hava almayan kaplarda 6-12 ay kadar buzdolabında saklanabilir. Yoğun kıvamı nedeniyle çabuk bozulma özelliği göstermeyen pekmez oda sıcaklığında 6 ay kadar bozulmadan durabilmektedir.
Keçiboynuzu pekmezinin bozulup bozulmayacağı da bu nedenlerden ötürü önemlidir. Üzüm pekmezinde olduğu gibi keçiboynuzu pekmezi, güneş ışınları olmadan, rutubet olmadan 6 ay ve 12 ay boyunca bozulmayacaktır.
Pekmez cam kavanozlarda serin ve güneş almayan yerlerde ve rutubetsiz ortamlarda saklanırsa bozulmadan 6-12 ay boyunca saklanabilir. Bu süre içerisinde besin değerlerinde herhangi bir değişme beklenmez. Sağlığa faydalı bir pekmez tüketmek için nasıl saklanması gerektiğine dikkat etmenizi öneririz.
Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır. Eğer donarsa bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir.
Pekmezden az miktarda yiyerek bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Eğer kokusu ve tadı ekşiyse pekmez tam anlamıyla bozulmuş demektir. Bu pekmezi kesinle tüketmeden hemen imha etmeniz gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Pekmez yoğun kıvamlı bir yapıya sahiptir. Eğer kıvamı değişmiş ve ekşi bir koku geliyorsa pekmez bozulmuş demektir. Pekmez oda sıcaklığında cam kavanozlarda 6 ay kadar bozulmadan dayanır. Buzdolabında ise bu süre 12 aya kadar çıkmaktadır.
Keçiboynuzu nefes darlığı ve alerjik problemlerde kaynatılarak kullanılır. Bunun için 6 keçiboynuzu iyice yıkadıktan sonra yarım litre su ile kaynatın ve kaynattıktan sonra 8 dakika ocakta bekletin. Basınç ve ayrıca cam kaba koyun. Bu şekilde buzdolabında 3 gün saklanabilir.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Keçiboynuzu pekmezi günün her saatinde istenildiği zaman tüketilebilir. Ancak öksürük, balgam gibi sorunlara daha etkili çözüm getirmesi için gece uyumadan önce keçiboynuzu pekmezini tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra sabahları da aç karnına keçiboynuzu pekmezi tüketebilirsiniz.
Uygun koşullarda saklandığı zaman uzun süre bozulmadan lezzetini muhafaza eder. Pekmez bozulur mu tüm detayları ile derledik. Pekmez, çok sevilen ve ülkemizde çok tüketilen gıdalar arasında yer alır. Fakat yapısı çok çabuk bir şekilde bozulabilir.
Tabi ki yapılamaz. En fazla 1 hafta geçmiş olması lazım. Hazır pekmezlerin içinde katkı maddesi vs. vb şeyler oluyor. boşuna koymuyorlar o son kullanma tarihini oraya.
Bu şekilde daha lezzetli bir pekmez elde edilmiş olur. Kestirilen şıra dinlendirme kaplarında en az 45-55 saat bekletilir. Bu dinlenme sırasında kabın dibine eklenen toprak ve üzüm şırasının içindeki belli parçacıkların oluşturduğu tortu çöker.
Keçiboynuzun günde 1-2 tatlı kaşığı tüketilmesi önerilmektedir.
Özellikle ev yapımı keçiboynuzu pekmezi, günde 1 kaşık tüketildiğinde sağlık açısından oldukça faydalıdır. Keçiboynuzu pekmezini sabah aç karnına, akşam ise yatarken ilk 3 gün ikişer yemek kaşığı, sonraki günlerde de birer yemek kaşığı tüketin. Bunu bir yaşam tarzı haline getirip aksatmayın.
Pekmez yapımı için kullanılan üzüm, keçiboynuzu ya da dut gibi çeşitli meyveler kaynatıldıktan sonra elde edilen şıra, pH'ı 3 ila 4 arasında olduğu için damakta oldukça ekşi bir tat bırakıyor. Aynı zamanda içinde meyve parçacıkları bulunduğundan bulanık bir görüntüye sahip oluyor.
Soğuk sıkım keçiboynuzu pekmezi üretiminde ısıl yöntemler kullanılmaz. Yüksek sıcaklık kullanılarak üretilen pekmezler besin değeri bakımından daha düşük oranlara sahiptir. Bu nedenle pekmez seçiminde soğuk sıkım ile üretilmiş çeşitleri tercih ederek daha sağlıklı bir kullanım elde edebilirsiniz.
GekoO Keçiboynuzu Şurubu Soğuk Pres Yöntemiyle Hazırlanmıştır:'Soğuk Pres', özenle seçilen organik keçiboynuzu meyve parçalarının soğuk suda özütlenmesi, hassas filtrasyonu ve vakum altında düşük sıcaklıkta buharlaştırılması yöntemidir.
En sağlıklı ve faydalı, pekmez Keçi boynuzu pekmezi olarak bilinmektedir. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlar. Bunun yanı sıra bedeni kuvvetlendirir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Dişleri ve diş etlerini besler derdinizin devası olur.*Kansızlığa karşı ön koruyucudur. *Kemikleri güçlendirici özelliği vardır zira kalsiyum deposudur. *Keçiboynuzu pekmezinin az bilinen özelliği bağırsakları çalıştırdığı için çok iyi bir zayıflama aracı olmasıdır.
Pekmezin bozulduğunu nasıl anlarız? İlk aşamada pekmezin üzerinde küf tabakası var mı kontrol etmeliyiz, üstü küflenmiş ve kötü kokan bir pekmez yenmemelidir.
Gün içerisinde tek başına tüketilebildiği gibi tatlılarda, kahvaltı sofralarında hatta çay veya kahve eşliğinde de tüketilebilir. Keçiboynuzu pekmezinin vücudumuzun günlük fosfor ve kalsiyum ihtiyacını karşılaması için tavsiye edilen tüketim miktarı 1-2 tatlı kaşığıdır.
Pekmez şeklinde kullanımı fazlasıyla yaygın olan keçiboynuzu, ılık bir suda bekletilerek de tüketilebilir. Ayrıca suyu içilebilir ya da un elde edilerek tatlılarda kullanılabilir.
Tam bir şifa deposu olan üzüm pekmezinin bilinen faydalarından bazıları ise şunlardır; -Enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri