“Topuk dikeni hangi bölüm bakar?” sorusu, hastalığı yaşayan kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır. Bu şikayetlere sahip olan kişi, bir an önce uzman bir hastanenin ortopedi ve travmatoloji birimine başvurmalıdır.
Ayak topuk dikenine hangi bölüm bakar? Fiziksel olarak bir rahatsızlık yaşadığınızda, Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne başvurabilirsiniz. Topuk dikeni de plantar fasya bağ dokusunda meydana gelen bir iltihaplanma sonucu oluşur.
Topuk ağrısı nedir? Topuk ağrısı, özellikle de bıçak saplanan şekilde hissedilen topuk ağrısı çoğunlukla, topuk dikeni sendromu olarak da adlandırılan bir durum olan plantar fasiitten kaynaklanır. Topuk ağrısı, stres kırığı, tendinit, artrit, sinir tahrişi veya nadiren kist gibi başka nedenlere de bağlı olabilir.
Ayaklarda ve ayak bileklerinde hissedilen ağrılar için başvurulan uzman hekim ortopedi uzmanıdır. Ortopedi hekimleri, ayak kemiklerinden kaynaklanan ağrı sorunlarını tedavi edebilirler. Özellikle ağrının kaynağı çarpma, darbe ve benzeri travmalar ise, bu sorunlarda ortopedi uzmanlarına başvurulabilir.
İlgili 16 soru bulundu
“Topuk dikeni hangi bölüm bakar?” sorusu, hastalığı yaşayan kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır. Bu şikayetlere sahip olan kişi, bir an önce uzman bir hastanenin ortopedi ve travmatoloji birimine başvurmalıdır.
Düztabanlık, ayak tabanında ağrıya neden olabilir. Ayak burkulması ve yaralanmalar da ayak altı ağrısının yaygın nedenlerindendir. Ayak tabanında ve parmak aralarında mantar enfeksiyonu kaşıntı, yanma ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit(iltihaplı romatizma) de ayak eklemlerinde şişlik ve ağrıya yol açabilir.
Topuk dikeninin ilk ve en önemli belirtisi topukta ağrı görülmesidir. Topuk dikeni ağrısı iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Birincisi sabah kalkınca ayak tabanı ağrısı ve topukta batma tarzında ağrı hissedilmesi, ikincisi ise ayağın kullanılması ile beraber gün sonunda topukta artan ağrıdır.
Sert yüzeylerde yürümek, koşmak veya zıplamaktan kaynaklanan tekrarlayıcı stres, topuk dikeninin yaygın bir nedenidir. Topuğun ön kısmında ağrı, şişlik, ısı artışı gibi iltihap belirtileri görülür. Bununla birlikte her zaman ağrıya neden olmaz ve her topuk ağrısı topuk dikeni kaynaklı değildir.
Topuk çatlağı için ne yapmalı diye soranlara önerebileceğimiz bir diğer doğal çözüm vazelin. Topuğunuzu yumuşatmak ve cildinize ihtiyaç duyduğu nemi vermek amacıyla vazelinden destek alabilirsiniz. Öz yağlarda olduğu gibi, ayaklarınızı ılık suda beklettikten sonra topuğunuzu ponza taşıyla ovun.
Bazı durumlarda, vitamin eksiklikleri suçlanabilir.
Uzmanlar, B3 vitamini, Omega-3 yağ asitleri, A vitamini, C vitamini ve E vitamini eksikliği olan kişilerde topuk çatlakları yaşanma olasılığının daha yüksek olduğunun altını çiziyor.
İncinmeye, zorlamaya, ağır yük taşımaya ve uzun süre ayakta kalmaya bağlı mekanik stres nedeniyle de topuk ağrısı ortaya çıkabilir.
Topuk etrafında bursa denilen tendon hareketlerinin sürtünmesiz yapılmasını sağlayan kesecikler mevcuttur. Romatizmal hastalarda topuk ağrısı tendon, bağ veya zarların kemiğe yapışma yerinde veya bursalarda iltihaplanma nedeniyle olabilir.
Topuk Dikeninde Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hastalığın ilk dönemlerinde tedavi; öncelikle istirahat ve gece ayak bileğini sabitleyici cihazlar kullanmaktır. Bulguları hafifletmek için, ağrılı bölgeye, günde 2 defa, yirmi dakika süreyle buz uygulamak gerekebilir.
Topuk çatlakları hangi vitamin eksikliğinden olur? Topuk çatlakları bazen vitamin eksikliklerinden kaynaklanabilir. Özellikle A, E ve C vitaminlerinin eksikliği, cildin sağlıklı görünmesini ve iyileşmesini etkileyebilir. Bu nedenle, sağlıklı bir cilt için bu vitaminlerin yeterli miktarda alınması önem taşır.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
Topuk dikeninin klasik belirtisi topukta saplanıcı tarzda ağrı oluşmasıdır. Bazı kişilerde bu ağrı sızı şeklinde olabilir veya yanma hissiyle birlikte görülebilir. Ağrı temel olarak topuk bölgesinde oluşmakla birlikte bazı kişilerde ayağın ortalarına doğru yayılabilir.
Topuk kemiğindeki çıkıntının röntgen filminde görülmesi ile topuk dikeni varlığından emin olunur. Bazı durumlarda kemik çıkıntı henüz görülmediği halde şiddetli ağrı bulunabilir.
Topuktaki ağrıların en yaygın nedeni olan topuk dikeni hastalığında cerrahi olmayan tedavi sürecinde topuk ağrısı egzersizleri yapılabilir, çıplak ayak üzerine basmaktan kaçınılabilir, buz kompresi yapılabilir, ortopedik ayakkabı kullanılabilir, topuğa baskı yapacak fiziksel aktivitelerden uzak durulabilir.
Aşırı zorlama, topuk kemiğinin (kalkaneus) baskılanmasına ve topuk dikeninin oluşmasına neden olur. Topuk dikeni genellikle zaman içinde gelişir. Egzersiz veya spor sonrası aniden ortaya çıkmaz. Topuk dikeni, çoğunlukla topuk ağrısı gibi erken belirtiler verebilir.
Feridun Kunak'ın önerdiği bitkisel kür ile topuk dikeni domates, lahana yaprağı, biberiye yağı ve elma sirkesi ile tedavi edilebilir.
Parmakların aniden kilitlenmesi, kasılması gibi belirtilerle ortaya çıkan Tetik Parmak, parmaklarda ağrıya sebep olur ve bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
Ayak çukuru veya ayak altında ki ağrı için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ise ayakaltı ağrısına iyi gelir: Ayağı dinlendirmek. 2-3 saat aralıklarla ayak altına 20 dakika süre ile buz kompresi uygulamak. Alçak topuklu, yumuşak tabanlı ayakkabılar kullanmak.
Parasetamol ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler alınabilir. Bu ilaçlar 2-3 hafta kullanılabilir.
Vücudu dikey olarak temsil eden sağ ve sol ayaklarda farklı organlar uyarılmaktadır. Kalp başta olmak üzere vücudun sol tarafından bulunan tüm organlar sol ayakta, karaciğer gibi sağ tarafta yer alan organlar ise sağ ayakta temsil edilmektedir. Eldeki refleksoloji noktaları ise on basınç bölgesinden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri