Haglund Sendromu (Bursitli veya Bursitsiz) Haglund sendromunun ağrısı topuğun arkasında hissedilir ve topallama, şişlik, sıcaklık ve kızarıklık gibi iltihap belirtileri ile ilişkili olabilir.Topuğun arkasındaki kemik çıkıntıyı çevreleyen yumuşak doku tahriş olduğundan, bursit gelişebilir.
Topuğun alt bölümündeki ağrı ve topuğun arka bölümündeki ağrı. Alt bölüm ağrılarında ağrılar topuktan başparmağa uzanan plantar fasia olarak adlandırılan adalede oluşur. Eğer topuğunuzun arkasında ağrı varsa, aşil tendonunun topuk kemiğine bağlandığı bölgede enflamasyonu söz konusudur.
Topuk ağrısına sebep olan bir ortopedik sorun bulunmadığı sürece; gün boyu ayakta durmak, yoğun spor yapmak, yeterince dinlenmemek, uygun ayakkabı giymemek, ilerleyen yaşla zayıflayan kemik ve kas yapısı, ideal kilonun üzerinde olmak gibi nedenlerden topuk ağrısı olur.
Ayak topuğu neden ağrır? Listede üst sıralarda plantar fasiit, aşil tendiniti, topuk dikeni, bursit, aşil tendonu kopması, ayak bileği zorlanması, ayak bileği burkulması, artrit olmak üzere topuk ağrısının birçok nedeni vardır. Topuktaki keskin ağrı , genellikle ciddi olmayan tıbbi bir sorunun belirtisidir.
Topuk dikeni sorunu olan kişilerin tedavi ve teşhis için Ortopedi bölümünden bir uzman ile görüşülmesi tavsiye edilmektedir. Teşhis ise oldukça basittir. Doktorlar x-ray cihazları ile kişide topuk dikeni olup olmadığını kolay bir şekilde teşhis edebilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Düztabanlık, ayak tabanında ağrıya neden olabilir. Ayak burkulması ve yaralanmalar da ayak altı ağrısının yaygın nedenlerindendir. Ayak tabanında ve parmak aralarında mantar enfeksiyonu kaşıntı, yanma ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit(iltihaplı romatizma) de ayak eklemlerinde şişlik ve ağrıya yol açabilir.
Topuk ağrısı, özellikle de bıçak saplanan şekilde hissedilen topuk ağrısı çoğunlukla, topuk dikeni sendromu olarak da adlandırılan bir durum olan plantar fasiitten kaynaklanır. Topuk ağrısı, stres kırığı, tendinit, artrit, sinir tahrişi veya nadiren kist gibi başka nedenlere de bağlı olabilir.
Ayak bileğinin arka kısmında ortaya çıkan ağrı, aşil tendiniti yani aşil tendonunun iltihaplanması sonucu olabilmektedir. Aşil tendinitinin neden olduğu ağrı, yürürken, merdiven iner ya da çıkarken daha çok hissedilmektedir. Bazen ağrıya şişlik ve hassasiyet de eşlik edebilmektedir.
İncinmeye, zorlamaya, ağır yük taşımaya ve uzun süre ayakta kalmaya bağlı mekanik stres nedeniyle de topuk ağrısı ortaya çıkabilir.
Topuk dikeninin ilk ve en önemli belirtisi topukta ağrı görülmesidir. Topuk dikeni ağrısı iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Birincisi sabah kalkınca ayak tabanı ağrısı ve topukta batma tarzında ağrı hissedilmesi, ikincisi ise ayağın kullanılması ile beraber gün sonunda topukta artan ağrıdır.
Sert yüzeylerde yürümek, koşmak veya zıplamaktan kaynaklanan tekrarlayıcı stres, topuk dikeninin yaygın bir nedenidir. Topuğun ön kısmında ağrı, şişlik, ısı artışı gibi iltihap belirtileri görülür. Bununla birlikte her zaman ağrıya neden olmaz ve her topuk ağrısı topuk dikeni kaynaklı değildir.
Ökçe veya topuk; ayakkabılarda topuk kemiği altına denk gelen, genellikle tabanın diğer kısımların daha yüksek olan kısım. Ökçe ayakkabının dengesini artırmak, giyen kişinin boyunu uzun göstermek veya şıklık amacıyla kullanılır. Zaman zaman ökçe sözcüğü topuğun arka kısmı anlamında kullanılır.
Topuk ağrısı yaygın bir ayak problemidir. Ağrı topuğun herhangi bir bölgesinde hissedilebilir, genellikle topuğun hemen altında veya arkasında Aşil tendonunun yapıştığı bölgede görülür.
Düz tabanlık, orta-ileri yaş, aşil tendonundaki gerginlik, obesite, ayak kaslarındaki zayıflık, sağlıksız ayakkabı kullanımı, uzun süre ayakta durma gibi durumlarda plantar fasiit(topuk dikeni) daha sık görülür. Tanı için genellikle klinik bulgular ve muayene yeterli olur.
Aşil tendonu, ayak bileğinin arkasında yer alan ve baldırda bulunan kasların topuğa yapışmasını sağlayan tendondur. Aşil tendonu kopması ise birçok sebebe bağlı oluşabilen ve özellikle orta yaşlı erkeklerde daha sık görülen bir durumdur.
Ayakta ve ayak bileğinde oluşan ağrıların birçok sebebi olabilir. Bunlardan bazıları; eklem iltihapları, bilek burkulmaları, bilekte oluşan çatlaklar, tendon iltihapları, bilekte bulunan kıkırdakta oluşan rahatsızlıklardır.
Bazı durumlarda, vitamin eksiklikleri suçlanabilir.
Uzmanlar, B3 vitamini, Omega-3 yağ asitleri, A vitamini, C vitamini ve E vitamini eksikliği olan kişilerde topuk çatlakları yaşanma olasılığının daha yüksek olduğunun altını çiziyor.
Romatoid Artrit: Romatoid artrit, vücudun bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırdığı bir otoimmün hastalıktır. Ayak eklemlerini etkileyebilir ve topuk ağrısına neden olabilir.
Topuk bölgesi çeşitli tendon, bağ ve zarların kemiğe bağlandığı bir bölgedir. Topuk etrafında bursa denilen tendon hareketlerinin sürtünmesiz yapılmasını sağlayan kesecikler mevcuttur. Romatizmal hastalarda topuk ağrısı tendon, bağ veya zarların kemiğe yapışma yerinde veya bursalarda iltihaplanma nedeniyle olabilir.
Ayaklarda ve ayak bileklerinde hissedilen ağrılar için başvurulan uzman hekim ortopedi uzmanıdır. Ortopedi hekimleri, ayak kemiklerinden kaynaklanan ağrı sorunlarını tedavi edebilirler. Özellikle ağrının kaynağı çarpma, darbe ve benzeri travmalar ise, bu sorunlarda ortopedi uzmanlarına başvurulabilir.
Parasetamol ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler alınabilir. Bu ilaçlar 2-3 hafta kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri