Topuk çatlakları hangi vitamin eksikliğinden olur? Topuk çatlakları bazen vitamin eksikliklerinden kaynaklanabilir. Özellikle A, E ve C vitaminlerinin eksikliği, cildin sağlıklı görünmesini ve iyileşmesini etkileyebilir. Bu nedenle, sağlıklı bir cilt için bu vitaminlerin yeterli miktarda alınması önem taşır.
Topuk çatlakları şişkin, kuru ve yağ eksikliği olan nasır tabakaları sebebiyle oluşur. Kuru cilde sahip kişilerde çatlak topuk riski daha fazladır. Ayrıca yaşlanmaya bağlı olarak cilt elastikiyetini ve nemini kaybeder ve çatlak topuk daha sık görülür.
Vitamin ve mineral eksiklikleri: Özellikle A, C, E vitaminleri ile çinko ve omega-3 yağ asitleri gibi besin eksiklikleri, cildin sağlıklı olmasını engelleyebilir ve topuk çatlaklarına yol açabilir. Yaşlanma: Yaşlandıkça cilt kalitesi azalabilir ve nem düzeyi düşebilir. Bu nedenle, yaşlılarda topuk çatlağı riski artar.
Topuk çatlağını önlemenin ve yok etmenin en doğru yolu cildi nemli tutmaktır. Epsom tuzu ile hem topuklarınızı nemlendirebilir hem de dolaşımı iyileştirebilirsiniz. Ilık su dolu bir kovaya epsom tuzu atın ve ayaklarınızı bu suda en az 10 dakika bekletin. Süre dolduktan sonra yumuşayan topuklarınızı ponza taşıyla ovun.
Susam yağı topukları baştan yaratıyor: Özellikle kırışıklık karşıtı etkisiyle bilinen susam yağı topuk çatlaklarının da görünümünü azaltıyor. Kuru ve çatlamış topuklara, tamamen pürüzsüzlük sağlanana dek her gece sürüp uyumak yetiyor.
İlgili 26 soru bulundu
Topuk çatlağının hızlı bir şekilde geçmesi için düzenli olarak topukları nemlendirmek gerekir. Nemlendirici kremler veya doğal yağlar kullanarak cildi derinlemesine nemlendirin. Ardından, topuklardaki ölü deriyi nazikçe ovuşturarak çıkarmak için ponza taşı veya ayak törpüsü gibi pedikür araçları kullanabilirsiniz.
Topuk çatlağı nasıl giderilir sorusunun cevaplarından biri, tabii ki topuk çatlağı kremi kullanmaktır. Bunun için özel üretilmiş ayak kremi ve losyonları kullanarak profesyonel topuk çatlağı bakımı yapabilirsiniz. Bu kremlerin dışında ayak maskesi kullanmak da kesin çözüme ulaşmanız için iyi bir seçenektir.
En yüksek faydayı sağlamak için bu yağları, duştan sonra ya da gece yatmadan hemen önce ayağınıza sürün ve pamuklu bir çorap giyerek bölgede kalmalarını sağlayın. Çok kısa bir süre sonra çatlakların kaybolduğunu göreceksiniz.
Ayak kemiğinde ya da diğer kemiklerde meydana gelen çatlaklar yaklaşık bir, bir buçuk ay gibi sürede iyileşmektedir.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Çatlamış bir topuk derisi kuru ve pürüzlü bir yapıdadır. Bu yüzden topuk bölgesindeki deri kısmı sertleşmeye yatkın bir yapıda olduğu için uzun süre terliksiz ve çorapsız yere basmak, ayak bakımını ve pedikürünü yaptırmamak, ölü deriyi temizlememek gibi sebepler topuk sertleşmesine neden olur.
Topuk kalınlaşmaları da yine nasır ile benzer sebeplerle uzun süreli basınca maruz kalan topuk ve ayak tabanının basınca maruz kalan alanlarında kalınlaşmaya neden olur. Ayak tabanında çoğu zaman sadece topukda sınırlı kalmaz çoğu zaman ayak tabanın basınca maruz kalan yani ayağın yere değen alanlarında da görülebilir.
Kalınlaşmış deri olan bölge uzman tarafından,özel cihazlar yardımıyla acı hissettirilmeden temizlenir. Harici uygulanacak 'krem ve solüsyonlarla' belirli bir süre yapılan periyodik bakım aşamasında,mekanik basınçlar da ortadan kaldırılarak tamamen bakımı yapılır.
Ayak kaşıntısının en büyük nedeni terleme ve cilt kuruması olsa da ciddi mantar oluşumu, egzama, sedef, karaciğer problemleri, sinirsel sorunlar, alerji ve çeşitli ilaçlar da kaşıntıya neden olabilmektedir.
Kuru ve çatlak topuk sorunu düzenli nemlendirme ile en aza indirilebilir. Bunun için ayaklarınızı düzenli olarak ılık suyla yıkayın ve hemen sonrasında nemlendirici özellikli bir ayak bakım kremi kullanın. Ayaklarınız için vücut kremi de kullanabilirsiniz. Sıcak su, topuk çatlağı ve nasırları yumuşatmak için harikadır.
Bitkisel çözümler olarak ise aloe vera, patates, keten tohumu ve yoğurt gibi ürünler kullanılabilir. Beyaz çatlaklara bitkisel çözüm için farklı doğal ürünler öne çıkabilir. En çok kullanılanlar arasında argan yağı bulunur. E vitamini ile zenginleştirilen argan yağı sayesinde cilt elastikiyet kazanır.
İşte topuk ağrısını tedavi etmek için kullanılan yaygın yöntemler: Dinlenme: Eğer topuk ağrınızın nedeni aşırı kullanım veya stres ise, dinlenmek ağrının iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayaklarınıza fazla yük bindirmemeye çalışın. Buz Uygulama: Topuk ağrısını hafifletmek için ağrı bölgesine buz uygulayabilirsiniz.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Sarı ve kırmızı kantaron yağı
Temelde aynı kantaron bitkisinden elde edilen bu yağların farkı kırmızı kantaron yağının taze bitkilerden, sarı kantaron yağının ise kurutulmuş bitkilerden elde edilmiş olmasıdır.
Özellikle çatlak topuklarınızdan kurtulmak istiyorsanız bu doğal reçeteyi mutlaka denemelisiniz. Hazırlamak için, bir kaşık zeytinyağını, limon yağını ve lavanta yağını bir kâseye koyup karıştırın ve daha sonra bu karışıma bir kaşık da su ekleyin. Karıştırdıktan sonra çatlak topuklarınıza sürün.
Karbonat, beyaz sirke, limon suyu da ayak banyo suyunuza katabileceğiniz, sert deriyi kolayca yumuşatan malzemelerdir. Ilık su ile ayaklarınızı 15-20 dakika dinlendirin ve pedikür için yumuşamasını sağlayın. Ayak banyosuna başlamadan önce tırnaklarınızda oje varsa, temizlemeyi unutmayın.
Ayak törpüsü, ayak tabanının en kalın ve en sert kısımlarına, genellikle topuklara ve ayak tabanının yanlarına uygulanır. Törpü, derinin üzerinde hafifçe gezdirilirken, aşırıya kaçılmamalı ve cildin tahriş olmamasına özen gösterilmelidir. İşlem, her iki ayağı da yumuşak hissedene kadar tekrarlanabilir.
Yaşlandıkça, cilt daha az kolajen ve elastin üretir. Derideki nem içeriği azalır, bu da ayak derisinin giderek kurumasına neden olur. Ayak kuruluğu tedavi edilmezse; ciltte pürüzlenme, ağrı, leke veya çatlaklar gibi sorunlar yaşamaya başlayabilirsiniz. Kuru ayaklar yalnızca estetik açıdan rahatsız edici olmakla kalmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri