Topuk Dikeninde Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hastalığın ilk dönemlerinde tedavi; öncelikle istirahat ve gece ayak bileğini sabitleyici cihazlar kullanmaktır. Bulguları hafifletmek için, ağrılı bölgeye, günde 2 defa, yirmi dakika süreyle buz uygulamak gerekebilir.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
Eğer hastada düz tabanlık gibi basma kusurları mevcutsa uygun tabanlık ve ayakkabı düzenlemeleri yapılması gerekir. Ayak tabanına yönelik germe egzersizleri ve buz uygulamasıyla ile birlikte basit ödem ve ağrı giderici ilaçlar da tedavide faydalı olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Feridun Kunak'ın önerdiği bitkisel kür ile topuk dikeni domates, lahana yaprağı, biberiye yağı ve elma sirkesi ile tedavi edilebilir.
Zaman zaman 1,5 santimetre boyuta kadar uzanan aşırı kemikleşmeye plantar fasiit hastalığı, yani halk arasında topuk dikeni denir. Özellikle yürüme güçlüğü çeken kişilerin şikâyet ettiği topuk dikeni kolay şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Topuk dikeni için Prof Saraçoğlu'nun evde yapılması için önerisi; çekirdekli siyah kuru üzüm ve tatlı pul biberdir. Bir yemek kaşığı çekirdekli siyah kuru üzümü havanda ezip tülbente koyunuz. Üç gün akşamdan sabaha kadar topuğunuza sarınız. Dördüncü gün bir yemek kaşığı tatlı pul biberi havanda ezip tülbente koyunuz.
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Ağrı kesici ve iltihap giderici fonksiyonu olan ilaç türleri: Genellikle topuk dikeninin yoğun bir şekilde acı hissettirdiği durumlarda doktorunuz tarafından İbuprofen, naproxen gibi ilaçlar yazılabilmektedir. Doktorunuz tavsiye ettiği sürece bu ilaçları gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
İğne tedavisinden fayda görmeyen hastalara ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) tedavisi uygulanır. ESWT tedavisi şok dalgası, ses dalgası, halk arasında da “Topuk dikeni kırdırma ya da topuk dikeni kırma ” olarak da tabir edilen bir tedavi yöntemidir.
Kapsaisin içeren kırmızı biber, doğal bir ağrı kesicidir ve topuk dikeninden kaynaklanan, kas sertleşmelerine iyi gelmektedir. Yarım çay kaşığı kırmızı biber tozunu, yarım kova sıcak suya ekleyiniz ve günde birkaç defa 10 dakika boyunca ayaklarınızı bu suyun içinde bekletiniz.
İşte topuk ağrısını tedavi etmek için kullanılan yaygın yöntemler: Dinlenme: Eğer topuk ağrınızın nedeni aşırı kullanım veya stres ise, dinlenmek ağrının iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayaklarınıza fazla yük bindirmemeye çalışın. Buz Uygulama: Topuk ağrısını hafifletmek için ağrı bölgesine buz uygulayabilirsiniz.
Topuk dikeninin klasik belirtisi topukta saplanıcı tarzda ağrı oluşmasıdır. Bazı kişilerde bu ağrı sızı şeklinde olabilir veya yanma hissiyle birlikte görülebilir. Ağrı temel olarak topuk bölgesinde oluşmakla birlikte bazı kişilerde ayağın ortalarına doğru yayılabilir.
Elma sirkesi: Ilık suya birkaç damla elma sirkesi eklenir ve ayaklar bu suda bir süre bekletilir ya da topuk etrafına birkaç dakika kadar elma sirkesi ile ıslatılmış havlu sarılır. Elma sirkesinin kemikten fazla kalsiyumu çıkardığı bilinir.
Evde yapılan doğal yöntemlerle de tedavi edilebilen topuk dikenine iyi gelen şeyler arasında istirahat etmek, karbonatla karışım yapmak ve limon vardır. Topuk dikeni başka sağlıksal sorunlar neticesinde ortaya çıkabileceği gibi bağımsız olarak da görülmektedir.
Uzun süre ayakta kalıp topuklarında ağrı oluşan kişilerin mutlaka kullanmasını tavsiye ettiğimiz Silikon Topuk Dikeni Tabanlığı, topuklardaki basınç noktalarını rahatlatır. Bu tabanlık sayesinde ağrılarınızın oldukça azaldığını ve zamanla geçtiğini göreceksiniz.
Topuk dikenindeki asıl etken, ayak tabanındaki zarın topuk kemiğini aşırı çekmesidir. Bu nedenle topuk dikeninde, ayak tabanındaki zarın esnetilmesi gereklidir. Kısaca, topuk dikeninin oluşmaması ve tedavisi için en önemli şey plantar fasiya denen zarın gevşek olmasıdır.
Topuk dikeni tedavisinde ayak egzersizleri önerilir, ancak uzun süreli ve doğru egzersiz yapmakta kişiler zorlandıkları için podo taping uygulaması kolay ve etkili bir alternatifidir. Esnek bantlar atılan her adımda taban kaslarına mini egzersiz yaptırır.
Keten tohumu: Keten tohumu, anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle topuk dikeni ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Günlük olarak 1-2 yemek kaşığı keten tohumunu (öğüterek) tüketebilirsiniz.
İyileşme süresi yaklaşık 4 haftadır. Bu nedenle hastalığın birkaç gün içerisinde iyileşmesi beklenmemelidir.
Her akşam yatmadan iltihaplanmanın olduğu bölgeye domates koyup ayağınızı sarabilirsiniz. Bir nevi medikal ayak bakımı işlevi görecek olan bu işlemi birkaç gün üst üste tekrarladığınızda domatesin içerisindeki maddeler iltihabın dağılmasını ve hasarlı bölgenin iyileşmesini sağlayacaktır.
Topuk dikeninin tedavi edilmediği bir ortamda kişinin şiddetli ağrı, yürüme bozuklukları (dikene göre yürüme şeklinin ortaya çıkması), yapılacak aktivitelerin kısıtlanması ve psikolojik etkiler ortaya çıkacaktır. Bunun yanı sıra ayaklarda farklı sorunların oluşması da topuk dikeni kaynaklı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri