Dikenin bulunduğu bölgeye buz uygulanması da topuk dikeninin tedavisinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde topuk kısmına buz sargısı uygulanır ve 15 dakikadan az olmamak kaydıyla bekletilir. Soğuktan dolayı topuk altında bulunan iltihap yumuşadıktan sonra topuk dikeni kremi ile masaj yapılır.
Bol miktarda istirahat ayağa uygulanan baskıyı azaltarak etkilenen bölgedeki iltihabi durum ve ilişkili ağrı ve şişliğin azaltılmasına yardımcı olabilir. Buz tatbiki. Buz tatbiki iltihabı baskılayarak ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
İlgili 36 soru bulundu
Topuk dikeni ilk basamak tedavisinde egzersizler çok önemlidir. Bunlar arasında ayak altında donmuş şişe yuvarlama (ark egzersizi), ayak tabanı germe egzersizleri gibi egzersizler vardır. Bu egzersizlerin uygulanması tedavi başarı şansını arttırır.
Elle Topuk Masajı
Ayağınızın tabanını aşağı doğru itmek için karşı elinizin topuğunu kullanın, topuktan ayak parmaklarına doğru ilerleyin. Daha uzun vuruşlar ve hafif basınçla başlayın, ardından vuruşlarınızı uzatın ve basıncını artırın. Basıncı artırmak için vücut ağırlığınızı kullanın ve masaj yaparken eğilin.
Ağrı hissedildiğinde yapılacak ilk şeylerden biride ortopedik tabanlık veya ortopedik ayakkabı kullanılmalıdır. Uzun süreli ayak dinlendirilmesi yapılmalıdır. Ağrının çok hissedildiği zamanlarda ayağa buz tedavisi uygulanabilir. Buz tedavisi ağrıyı azaltmada etkili olacaktır.
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Topuk dikeni soğan yapısında bulunan antibiyotik maddeler sayesinde kolayca temizlenebilir. Ayak bağ dokusunun iyileşmesini hızlandıran maddeler, soğanda yer aldığı için bu kürü sadece soğan ile uygulayacaksınız.
Topuk Dikeninde Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hastalığın ilk dönemlerinde tedavi; öncelikle istirahat ve gece ayak bileğini sabitleyici cihazlar kullanmaktır. Bulguları hafifletmek için, ağrılı bölgeye, günde 2 defa, yirmi dakika süreyle buz uygulamak gerekebilir.
Soğuk kompres, topuk dikeninden kaynaklanan iltihaplanma ve ağrıların giderilmesine yardımcı olmaktadır. İnce bir havlu içine buz parçalarını koyup ayak tabanınıza uygulayınız ya da ayağınızın altında buz dolu şişe çeviriniz.
İğne tedavisinden fayda görmeyen hastalara ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) tedavisi uygulanır. ESWT tedavisi şok dalgası, ses dalgası, halk arasında da “Topuk dikeni kırdırma ya da topuk dikeni kırma ” olarak da tabir edilen bir tedavi yöntemidir.
Buz uygulaması, akut yumuşak doku yaralanmaları ve ortopedi ameliyatları sonrası sıklıkla önerdiğimiz bir tedavi yöntemidir. Soğuk uygulanan bölgede ağrı, ödem ve inflamasyon azalır. İncinme, sakatlanma sonrası ilk 48-72 saat içerisinde yapılması halinde etkinliği daha yüksek olur.
Topuk dikeninde uzun süre yürümek ve dinlenmek ağrıyı artırır. Dokudaki iltihap iyileşmeyene kadar ağrı geçmez.
Her akşam yatmadan iltihaplanmanın olduğu bölgeye domates koyup ayağınızı sarabilirsiniz. Bir nevi medikal ayak bakımı işlevi görecek olan bu işlemi birkaç gün üst üste tekrarladığınızda domatesin içerisindeki maddeler iltihabın dağılmasını ve hasarlı bölgenin iyileşmesini sağlayacaktır.
Topuk dikeni için Prof Saraçoğlu'nun evde yapılması için önerisi; çekirdekli siyah kuru üzüm ve tatlı pul biberdir. Bir yemek kaşığı çekirdekli siyah kuru üzümü havanda ezip tülbente koyunuz. Üç gün akşamdan sabaha kadar topuğunuza sarınız. Dördüncü gün bir yemek kaşığı tatlı pul biberi havanda ezip tülbente koyunuz.
Evde yapılan doğal yöntemlerle de tedavi edilebilen topuk dikenine iyi gelen şeyler arasında istirahat etmek, karbonatla karışım yapmak ve limon vardır. Topuk dikeni başka sağlıksal sorunlar neticesinde ortaya çıkabileceği gibi bağımsız olarak da görülmektedir.
Topuk çatlağı için ne yapmalı diye soranlara önerebileceğimiz bir diğer doğal çözüm vazelin. Topuğunuzu yumuşatmak ve cildinize ihtiyaç duyduğu nemi vermek amacıyla vazelinden destek alabilirsiniz.
Ağrı kesici ve iltihap giderici fonksiyonu olan ilaç türleri: Genellikle topuk dikeninin yoğun bir şekilde acı hissettirdiği durumlarda doktorunuz tarafından İbuprofen, naproxen gibi ilaçlar yazılabilmektedir. Doktorunuz tavsiye ettiği sürece bu ilaçları gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
- Topuk dikeni, - Varis ve toplardamar hastalıklarında, - Eklem ve bağ yaralanmalarında kullanılabilmektedir.
Topuk dikeni, yanlış ayakkabılar, uzun süre ayakta durmayı gerektiren işler, kilo artışı, tabana ani yük binmesi gibi nedenlere bağlı olarak ayak tabanımızda yer alan kısa kasları topuk kemiğine bağlayan fasya adındaki liflerde yırtılma/kopma sonucu oluşan enflamasyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri