Ayakların sürekli olarak yere maruz kalması, yetersiz nemlendirme, sert yüzeylerde yürüme, aşırı kilo, yanlış ayakkabı seçimi, uzun süre ayakta durma gibi faktörler topuk çatlağı oluşumunu tetikleyebilir.
Topuk çatlağının hızlı bir şekilde geçmesi için düzenli olarak topukları nemlendirmek gerekir. Nemlendirici kremler veya doğal yağlar kullanarak cildi derinlemesine nemlendirin. Ardından, topuklardaki ölü deriyi nazikçe ovuşturarak çıkarmak için ponza taşı veya ayak törpüsü gibi pedikür araçları kullanabilirsiniz.
Topuk çatlağı deyip geçilen pek çok durumum altında önemli hastalıklar bulunabilmektedir. Ayrıca günlük partiğimizde sedef ( palmoplantar psöriyazis ), egzema ( kontak dermatid ), pityiryazis rubra pilaris gibi bazı deri hastalıklarının avuç içi ve ayak tabanında sıkça yerleşme eğilimde olduğu akılda tutulmalıdır.
Sporcu ayağı, sedef hastalığı, egzama, tiroid hastalığı, diyabet ve diğer bazı cilt rahatsızlıkları topuk çatlamasına neden olabilir. İşte veya evde uzun süre ayakta durmak, topuklarınızdaki deriyi zorlayabilir.
Ilık su dolu bir kovaya epsom tuzu atın ve ayaklarınızı bu suda en az 10 dakika bekletin. Süre dolduktan sonra yumuşayan topuklarınızı ponza taşıyla ovun. Ardından yeniden ayaklarınızı epsom tuzlu suda 10 dakika kadar bekletin. Son olarak ayaklarınızı kurulayın ve topuklarınıza nemlendirici sürün.
İlgili 25 soru bulundu
Topuk çatlağı için ne yapılır sorusu için cevap arayanlara çözüm olacak en iyi çözüm vazelindir. Vazelin, ayak bakım rutininize eklemeniz gereken çok önemli bir ürün. İçeriğinde bulunan minerallerle ayağınızın ihtiyacı olan nem dengesine kavuşmasına yardımcı olur.
Susam yağı topukları baştan yaratıyor: Özellikle kırışıklık karşıtı etkisiyle bilinen susam yağı topuk çatlaklarının da görünümünü azaltıyor. Kuru ve çatlamış topuklara, tamamen pürüzsüzlük sağlanana dek her gece sürüp uyumak yetiyor.
Çatlamış bir topuk derisi kuru ve pürüzlü bir yapıdadır. Bu yüzden topuk bölgesindeki deri kısmı sertleşmeye yatkın bir yapıda olduğu için uzun süre terliksiz ve çorapsız yere basmak, ayak bakımını ve pedikürünü yaptırmamak, ölü deriyi temizlememek gibi sebepler topuk sertleşmesine neden olur.
Ayaklarının sığabileceği bir kapta ılık suyla epsom tuzunu karıştırdıktan sonra ayaklarını 15-30 dakika kadar bu suda dinlendirmelisin. Ardından ponza taşıyla yumuşayan çatlak bölümü ovarak ölü deriden arındırabilirsin. Sonra tekrar ayaklarını bu suda dinlendirdikten sonra nemlendirici krem sürebilirsin. İşlem tamam!
Ayak kemiğinde ya da diğer kemiklerde meydana gelen çatlaklar yaklaşık bir, bir buçuk ay gibi sürede iyileşmektedir.
Podolojik tedavi, ayak tabanındaki sertleşmiş derinin temizlenmesi ve nemlendirilmesi gibi işlemleri içerir. Podologlar, özel aletlerle ayak tabanındaki sertleşmiş deriyi hafifçe temizlerler. Daha sonra, ayak tabanına kişiye özel ortopedik tabanlık uygulanarak, ayakların sürekli baskıya maruz kalmaması sağlanır.
Nasır üzerinde başlangıçta küçük çatlaklar fark edilebilir, ancak tedavi edilmezse ve baskı artarsa çatlaklar derinleşir ve yürüme veya ayakta durma ağrılı hale gelir. Bazı durumlarda çatlaklar kanamaya başlayacak kadar derinleşebilir. Genel olarak topuk çatlağı belirtileri şunlardır: Kuru ve çatlamış görüntü
Kuru ve çatlak topuk sorunu düzenli nemlendirme ile en aza indirilebilir. Bunun için ayaklarınızı düzenli olarak ılık suyla yıkayın ve hemen sonrasında nemlendirici özellikli bir ayak bakım kremi kullanın. Ayaklarınız için vücut kremi de kullanabilirsiniz. Sıcak su, topuk çatlağı ve nasırları yumuşatmak için harikadır.
A vitamini: A vitamini, cildin sağlıklı olmasında önemli bir rol oynar. Eksikliği durumunda cilt kuruluğu artabilir ve topuk çatlakları oluşabilir. C vitamini: C vitamini, kolajen üretimi için gereklidir. Kolajen, cildin esnekliğini ve sağlamlığını sağlayan bir proteinidir.
D vitamini cilt bariyerinin oluşumunda, cilt hücresinin büyümesinde ve cilt bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. Yapılan araştırmalarda düşük D vitamini düzeyi ile egzama ve sedef hastalığı gibi kuru cilde neden olan durumlar arasında ilişki olduğu gösterilmiştir.
Cilt Kuruluğu Hangi Hastalığın Habercisidir? Cilt kuruluğu atopik dermatit, sedef hastalığı, kontakt dermatit, hipotiroidi, böbrek hastalıkları ve şeker hastalığı gibi hastalıklarda sık görülmektedir. Bahsedilen önlemlerle cilt kuruluğunuz geçmiyorsa hekime başvurmanız önerilir.
KALINLAŞMIŞ DERİ BAKIMI
Kalınlaşmış deri olan bölge uzman tarafından,özel cihazlar yardımıyla acı hissettirilmeden temizlenir. Harici uygulanacak 'krem ve solüsyonlarla' belirli bir süre yapılan periyodik bakım aşamasında,mekanik basınçlar da ortadan kaldırılarak tamamen bakımı yapılır.
Adım: Ayaklarını Yumuşat
Lavanta yağı, sandal ağacı yağı gibi mis kokulu ve cildi besleyen yağları tercih edebiliriz. Ayaklarda ki şişliği almaya yardımcı olan kaya tuzu da ekleyebiliriz. Ayaklarımızı 5-10 dakika boyunca suyun içinde bekleterek yumuşamasını sağlarız.
Nasıl kullanılır:
Kuru veya ıslak ciltte kullanılmak üzere geliştirilmiştir. 2. Aleti, üzerinde çalışılacak alana bıçak tarafı ile hizalayın. 3. Aleti nazikçe ileri geri hareket ettirin, nasırlı veya kuru cilt çıkana kadar yavaşça daha fazla basınç uygulayın.
En yüksek faydayı sağlamak için bu yağları, duştan sonra ya da gece yatmadan hemen önce ayağınıza sürün ve pamuklu bir çorap giyerek bölgede kalmalarını sağlayın. Çok kısa bir süre sonra çatlakların kaybolduğunu göreceksiniz.
Kış olduğunda sıkça çatlaklara ne iyi gelir diye merak edilir. Eldeki çatlaklara nemlendirici kremler, vazelin, Hindistan cevizi yağı, yatıştırıcı kremler, aloe vera jeli gibi cildi destekleyen ürünler sürülebilir.
Karbonat, beyaz sirke, limon suyu da ayak banyo suyunuza katabileceğiniz, sert deriyi kolayca yumuşatan malzemelerdir. Ilık su ile ayaklarınızı 15-20 dakika dinlendirin ve pedikür için yumuşamasını sağlayın. Ayak banyosuna başlamadan önce tırnaklarınızda oje varsa, temizlemeyi unutmayın.
Temizleme için, alkollü bez kullanabilir ya da sıcak suya dezenfektan ürünler ekleyip törpünüzü on dakika kadar suda beklettikten sonra durulayabilirsiniz. Bu işlem sırasında, ahşap veya törpü kısmının zarar görmemesine dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri