Torik Balığı 2 kg ile 6 kg arası gelmektedir. Ülkemizde, Akdeniz ve Kara denizden çıkartılan torik balığının, küçük yaşta olanları palamut, büyük yaşta olanları ise torik olarak adlandırılır. Oldukça leziz bir balık olduğu için, konserve yapımında sıkça kullanılmaktadır.
Boğazın en güzel Toriklerinden sizler için hazırladığımız lakerdamız..
Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.
40–50 cm arası kestane palamutu. 51–60 cm arası torik. 61-65 arası sivri. 65–70 cm arası altıparmak.
Balıkçı İsmail Enerdil (40), palamudun üç farklı şekilde torik ve tombikten ayırt edilebileceğini belirterek, şöyle dedi: "İlk olarak balığın dişlerine bakılması gerekiyor. Palamudun dişleri vardır ancak tombiğin dişleri yoktur. Dişi olmayan balık, palamut değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir.
Eti oldukça lezzetli bir balıktır ve aynı zamanda yağlıdır.
Bizim en popüler pişmemiş balık ürünümüz ise, tuzda bekletilerek yapılan torik balığı 'lakerda'sıdır.Balığı çiğ olarak keyifle tüketmek için şu formülü uygulayabilirsiniz: 1-Bir çeşit asidik sıvı: limon suyu, sirke veya herhangi bir narenciye suyu kullanabilirsiniz. Balık, asidik sıvının içinde pişer.
Gezici balık olan bu balık, ağzını açıp yediği deniz canlılarıyla beslenmektedir. Yerinde durmayı sevmeyen torik balıkları, çok hızlı büyüyen bir balık türüdür. Torik balıkları; uskumrugiller familyasına ait balık türüdür.
Hamsi türü kadar popüler olan sardalya, konserve balıkçılıkta çok kullanılır. Ekonomik değeri de oldukça uygun olan sardalyanın boyutu hamsiden daha büyük olduğu için eti daha çok hissedilir.
Sesli Sözlük - orkinos yavrusu, tombik.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Ülkemizde Marmara Denizi ve Karadeniz'de sıklıkla görülen torik balığı, uskumrugiller familyasında yer alan bir balıktır. Koyu bir et rengine sahip, lezzetli bir balık cinsi olan torik, genelde 60 cm. civarındadır. Bu balık türünün avlanma dönemi ağustos olduğundan, genelde eylül ve şubat arasında tüketimi yaygındır.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Torik, nispeten pembemsi eti ile bilinir ve etleri koyu kırmızı renkli olan diğer balıklardan daha lezzetlidir. Bu balığı satın alırken bu anlamda aldanmamak adına biraz dikkat gerekir.
Sırtındaki şekiller düzensiz ama toriğin sırtında kafasından kuyruğuna doğru muntazam paralel çizgiler var, tombik adı üstünde diğerlerine nazaran yapı olarak daha şişman ve karnında benekler var. Kestiğinizde ise çok kanlı ve eti diğerlerine göre daha koyu, bildiğiniz kara et gibi ciğer gibi rengi var.
Ceviz, keten tohumu ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi soğuk su balıkları önemli Omega3 kaynağı olarak dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, beyin sağlığı ile beslenme arasındaki ilişkinin önemli olduğunu söyledi.
Karadeniz'de nadir görülen torik balıklarının tanesi 350 liradan satılıyor. Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde balıkçılık yapan Aydın Erdoğan, torik balığının Karadeniz'de balıkçılar tarafından tutulduğunu söyledi.
Hamsinin yakın akrabası olan sardalya, sürü halinde yaşar, Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde görülür. Torik: Karadeniz ve Akdeniz balığıdır.
190 derece ısıtılmış fırında 45- 50 dakika kadar pişirelim. Afiyet olsunnn.
Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır. En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalananlara ise Lipari denir.
Çipura Ege denizinin balığıdır. Çanakkale'den Gelibolu'ya kadar sahillere yakın kumluk, çakıllık ve taşlık bölgelerde yaşar. Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri