Türkünün sabit bir nazım şekli ve ölçüsü yoktur. Halk şiirinin hatta divan şiirinin hemen her nazım şeklinde ve her hece kalıbı ile türkü oluşturulmuştur. Ancak çoğunlukla yedili, sekizli, on birli hece ölçüleri kullanılmıştır.
2- Konularına göre türküler: Ninniler ve çocuk türküleri, tabiat üzerine türküler, aşk türküleri, kahramanlık türküleri, askerlik türküleri, tören türküleri, iş türküleri, acıklı olaylarla ilgili türküler, güldürücü türküler, karşılıklı söylenen türküler, oyun türküleri, ağıtlar.
Türküler ana dörtlüklerle, onu izleyen nakaratlardan oluşur. Türkülerdeki dörtlüklere (üçlük veya ikilik de olabilir) "bent" adı verilir. Nakaratlar ise halk dilinde "bağlama" ve "kavuştak" olarak adlandırılır. Kavuştaklar her ezgiden sonra tekrar edilen ikilik (ya da daha çok) dizelerdir.
Ayrılık, sevgi, özlem gibi duygular türkünün takip eden mısralarından ve dörtlüklerinden anlaşılır. Türkünün tekrar kısımları ya da vurucu noktası duygunun tam empoze edildiği bölümlerdir. Gerçekte türküler, sözlü halk edebiyatının temel kaynağı olan manilerin ezgili formudur.
Türkü denince genellikle, anonim olanlar, yani sahibi belli olmayan, halkın ortak malı olan, sözlerinde ve müziğinde yörenin folklorik özellikleri bulunan, kaynağından çıktıktan sonra halkın yıllarca benimseyerek söylediği, zaman içerisinde bazı değişikliklere uğrayan ezgiler akla gelir.
İlgili 20 soru bulundu
Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir.
Genellikle bağlama ile hece vezniyle söylenen ve yazılan şiirlere türkü adı verilir. Türkülerde özlem, ayrılık, aşk gibi kişisel duyguların yanında yiğitlik, kahramanlık, göç ve ölüm gibi değişik toplumsal konular da işlenir. Halk şairlerinin yazdığı koşul ve koşmalar, türkü türünün doğmasında etkili oldu.
Türkü, Türki'den geliyor, Türk'e ait olan, Türk usulü anlamında. Şarkının da benzer şekilde müzikte, türkünün karşıtı olarak, Şarktan gelen, doğuya ilişkin, özgü, tarzında anlamında kullanılır. 19.Şarkı da türkü de bir şiir türüdür.
Türk, Türkü, Türkçe
Bundan türkünün; Türklere ait olan, onların icat ettikleri bir nağme, bir ezgi, bir müzik türü olduğu anlaşılmaktadır.
Ağırlıklı olarak türkü seslendiren şarkıcılara türkücü denir.
Âşık tarzı Türk halk şiirinin veya kısa adıyla Türk saz şiirinin ilk temsilcilerinden biri olan on altıncı yüzyıl şairi Öksüz Dede adına kayıtlı türkü, Osmanlı sahasındaki ilk türkü metni olarak kabul edilmektedir.
Usulsüz türküler: Bunlar uzun havalardır. Ezgilerine göre barak, bozlak, tecnis, maya, hoyrat, divan, garip, kerem, aydos, yol havası, yayla havası, boğaz havası, gurbet havası, yas havası, mugam gibi adlar alırlar. Ayrıca Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde halk arasında yaygın olan gazeller de bu gruba dâhildir.
Türkü, bağlama ile söylenip hece vezni ile yazılan şiirlere verilen isim olarak bilinmektedir. Türkünün içerisinde çok farklı duygulara yer verilebilir. Bu duygular genel olarak özlem, aşk, ayrılık ve bunlara benzer duygulardır. Ayrıca toplumsal konularda türküler içerisinde yer alabilir.
1940 yılında Muzaffer Sarısözen tarafından kurulan halk müziği topluluğu (Yurttan Sesler), ilk olma özelliğini taşımaktadır.
Türk halkının yarattığı anonim nitelikli sözlü ve ezgili ürünlere bu isim verilmektedir. Türküler genel olarak bir olay üzerine yakılırlar. Bu olaylar bir milleti ilgilendirecek kadar büyük nitelikler taşıyacağı gibi, dar bir çevrelerde meydana gelen türden de olabilir.
Önemli nokta, biçimi, kalıbı ve ezgisi ne olursa olsun, türkü teriminin on beşinci yüzyılda Doğu Türklerince de kullanılmasıdır.
Aslı Gökyokuş (d. 26 Ekim 1977, İstanbul) aslen Sivas kökenli Türk rock müzik sanatçısıdır.
Sözlü edebiyat geleneğimizin bir parçası olan türkü, halk edebiyatına ait bir nazım biçimidir.
Elazığ'da dünyaya gelen, ilkokul 2. sınıftan itibaren İzmir'de yaşamaya başlayan TÜRKÜ; ilkokul yıllarında mandolin çalarak müzik hayatına başladı.
Kırık Hava: Belirgin bir ritim ve usul kalıbıyla örülü sözlü ve sözsüz ezgilere verilen isimdir.
Türk Halk Müziği, sözlü edebiyat geleneğinin bir uzantısıdır. Aşık edebiyatı olarak da bilinen bu müzik türünün ilk örnekleri Anadolu'da görülmüştür.
Koşmalar: aşk, sevgi ve doğa gibi lirik söyleyişleri konu alan şiirler olup, konularına göre dörde ayrılırlar. Bunlar: Güzellemeler (lirizm içerikli şiirler), koçaklamalar (yiğitlik içerikli şiirler), taşlamalar (yergi içerikli şiirler) ve ölüm gibi trajik bir olayı anlatan ağıtlardır.
4.6.
Türküler ezgilerine, konularına, yapılarına, usullü ve usulsüz oluşlarına, söylendikleri yörelere, ağızlara göre sınıflandırılabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri