Sırtındaki şekiller düzensiz ama toriğin sırtında kafasından kuyruğuna doğru muntazam paralel çizgiler var, tombik adı üstünde diğerlerine nazaran yapı olarak daha şişman ve karnında benekler var. Kestiğinizde ise çok kanlı ve eti diğerlerine göre daha koyu, bildiğiniz kara et gibi ciğer gibi rengi var.
Tombik balığı eti yenilebilen balık türlerinden birisi olarak bilinmektedir. Tombik balığının etinin kanlı ve ekşimsi olduğu söylenebilir. Tombik balığını severek tüketen kişiler de bulunmaktadır. Ancak tombik balığını palamut sanarak tüketen kişiler lezzetini beğenmemektedir.
Eti oldukça lezzetli bir balıktır ve aynı zamanda yağlıdır.
Ortalama 25-65 cm arasında bulunur. Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur.
İlgili 25 soru bulundu
Palamut'un boyuna göre isimlendirilmesi. 1-20 cm ye kadar palamut vanozu. 8-70 cm den büyük zindan delen. Torik ve toriğin büyük boyları palamuttan daha çok yağlıdır bu nedenle tuzlama ve lakerdası tercih edilir.
Ürün Bilgisi. Torik Balığı 2 kg ile 6 kg arası gelmektedir. Ülkemizde, Akdeniz ve Kara denizden çıkartılan torik balığının, küçük yaşta olanları palamut, büyük yaşta olanları ise torik olarak adlandırılır. Oldukça leziz bir balık olduğu için, konserve yapımında sıkça kullanılmaktadır.
Palamudun dişleri vardır ancak tombiğin dişleri yoktur. Dişi olmayan balık, palamut değildir. * Palamudun yüzeyinde çizgiler varken, tombik beneklidir. Buradan da iki balık arasındaki fark rahatlıkla anlaşılabilir.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Palamudun yüzeyinde çizgiler varken, tombik beneklidir. Buradan da iki balık arasındaki fark rahatlıkla anlaşılabilir. Ayrıca tüketiciler, balığı takoz biçiminde kestirsinler.
Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir.
Sesli Sözlük - orkinos yavrusu, tombik.
Torik balığının eti; oldukça lezzetlidir. Bununla beraber balığın vücut kısmı, yanlardan basık olup, yukarıdan aşağı doğru daralır. Sırt kısımları; mavi rengi andırmaktadır. Karın ve yan bölümleri ise gümüş renklidir.
TÜKETİM ŞEKLİ : Taze, füme, konserve ve tuzlu olarak tüketilir. Palamut gibi değerlendirilmektedir.
Genellikle Karadeniz'de yaşarlar. Lakin suyun soğumasından kaynaklı Marmara'ya hızlı bir göç başlar. Gezici ve göç edici balık olduğu için, belirli bir habitatı yoktur. Lakin genetik yatkınlığından olsa gerek, ılık ve soğuk suları yaşamayı tercih ederler.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır.
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer. Oysaki taze bir balığın derisi gergin olacağından, dokunup çekildiği anda eski halini alacaktır.
Merhaba palamut balığının eti çok hassastır devamlı soğuk ortamda muhafaza edilmelidir. tutarken bile bazı balıkçılar buz bulundurur yanında. siz eğer balığı fazla sıcak bir ortamda beklettiyseniz veya balıkçıda bekletiyse parçalanması normaldir.
Genç orkinoslar, sürü halinde torik ve palamutlarla birlikte boğazdan inerler. Üç yılda erginleşirler.
Türk Dil Kurumu'na göre dilimize Rumca'dan geçen torik kelimesi "İri palamut balığı" anlamına gelmektedir.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri