Tamamen yerli, doğal, GDO'suz şeker pancarından Torku şeker ürünlerinin elde edildiğini belirten üretici firma, toz şeker, küp şeker, esmer şekeri, sıvı şeker (şeker damlası), pudra şekeri gibi gıda çeşitlerini üretir. Torku şekerin içindeki maddelerin şeker pancarı, şeker kamışı olduğu söylenebilir.
Konya ve Çumra'da faaliyet gösteren iki fabrikasıyla Türkiye'deki pancar şekeri üretiminin yaklaşık dörtte birini Konya Şeker üretiyor. Günlük nominal pancar işleme kapasitesi 16 bin 500 ton/gün olan Çumra Şeker Entegre Tesisleri, Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip şeker fabrikası olma özelliğini taşıyor.
Şimdilerde Çumra Şeker ile birlikte üretim yapıyor. Türkiye'de yılda 16-18 milyon ton pancar üretiliyor. Bu kadar pancardan 2.2-2.5 milyon ton şeker elde ediliyor. Konya-Çumra tesislerinde yılda 3.3 milyon ton pancar işleniyor, 500 bin ton şeker üretiliyor.
Torku birçok üründe glikoz şurubu yani mısırdan elde edilmiş maliyeti düşük şurup yerine, ilave şeker kullandığı ürünlerde yine kıvamlı ve akışkan özellikteki invert şeker şurubu kullanıyor☝İnvert şeker şurubu şeker pancarından elde edilen sakkarozdan yine kimyasal yöntemlerle elde ediliyor.
Üretimi Konya'nın merkez ilçelerinden Meram'da sürdürülmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
TORKU; lezzette yeni bir başlangıç, yeni bir eşik
Torku markası, bir üretici kooperatifi olan Konya Şeker'in vizyoner bakış açısının sonucu olarak 2007 yılında ortaya çıktı.
Torku birçok üründe glikoz şurubu yani mısırdan elde edilmiş maliyeti düşük şurup yerine, ilave şeker kullandığı ürünlerde yine kıvamlı ve akışkan özellikteki invert şeker şurubu kullanıyor☝İnvert şeker şurubu şeker pancarından elde edilen sakkarozdan yine kimyasal yöntemlerle elde ediliyor.
2003 yılında temeli atılan tamamı öz kaynakla finanse edilerek 2004'te tamamlanan fabrika, dünya şeker sektöründeki en modern tesisler arasında yer alıyor. Hammaddesini 20 km. yarıçaplı bir alandan temin edebilen tesis, Türkiye'nin en büyük şeker fabrikası olma özelliğini taşıyor.
Şeker Fabrikası, özelleştirmelerin yoğun olarak gündeme geldiği 1990'lı yılların başında, gerçek sahibi olan pancar ekicilerine geri verildi. Kademeli olarak gerçekleştirilen devir işleminin ardında 1994 yılında yönetim tamamen kooperatiflere devredildi.
Torku, 1950'li yıllarda kurulan Konya Şeker fabrikasına kadar dayanan geçmişe sahiptir. Konya Şeker kooperatifinin bir markası olan Torku ilk şeker üretimiyle başlamıştır. Daha sonra bünyesine ürünlerini katarak bir gıda markası oldu.
Erzurum Şeker Fabrikası'nın ihalesinde kimse teklifte bulunmazken, Turhal Şeker Fabrikası'nın ardından Konya Ilgın Şeker Fabrikası da satıldı. İhaleyi 637 milyon TL rekor bedelle Alteks Tekstil kazandı. CHP'liler Özelleştirme İdaresi Binası'na yine alınmadı.
Ürün Özellikleri Nelerdir? İşmen Gıda San.Ve Tic.Ltd.Şti. Şeker sektöründe yer alan ve İşmen Gıda'ya ait bir marka olan Irmak, 1994 yılından beri faaliyet göstermektedir.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Ülkemiz Şeker Sektöründe en büyük şirket durumundaki Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER) faaliyetlerini; 4634 sayılı Şeker Kanunu göre yürütmekte olan bir şirkettir.
TÜRKŞEKER A.Ş Ülkemiz Şeker Sektöründe en büyük şirket durumundaki Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER) faaliyetlerini; 4634 sayılı Şeker Kanununa göre yürütmekte olan bir İktisadi Devlet Teşekkülü'dür.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bağlı Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ne ait 25 fabrikadan 10'u 2018 yılında yapılan özelleştirme ihaleleri ile özel sektöre devredilmiştir. Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet göstermektedir.
Konya Şeker ve Torku Anadolu Birlik Holding'in çatısı altında bulunuyor. En büyük atılımı 2007 yılında gerçekleştiren Torku'nun yönetim kurulu başkanı Ramazan Erkoyuncu'dur. Torku Konya Şeker tarafından üretimi yapılan ürünlerin tek çatı altında toplandığı markanın ismidir.
Türkiye ilk kez Rusya'dan şeker ithalatına başladı. Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan'a da ihracat yapan Rusya, sevkıyatları deniz yoluyla gerçekleştirdi. Türkiye'ye kasım ayında 1400 ton, Yunanistan'a 591 ton şeker sevkiyatı yapıldı.
Güncel haliyle; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere toplamda 33 şeker fabrikası faaliyet göstermektedir.
Yozgat'ta, Sorgun'un ardından ikinci şeker fabrikası Boğazlıyan ilçesinde kuruluyor. ozgat'ta, Sorgun'un ardından ikinci şeker fabrikası Boğazlıyan ilçesinde kuruluyor.
Ramazan Erkoyuncu, 1958 yılında Konya'nın Çumra ilçesi Türkmencamili köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Çumra'da tamamladı.
Kayseri Şeker'in %56'lık hissesinin Kayseri Pancar Kooperatifine, %10'luk hissesinin Türkiye Varlık Fonu, %1'i Başbakanlık Özelleştirme idaresi, %4.9'u Pankobirlik ve Pancar Motor, Konya Şeker, Amasya Şeker, Beta Ziraat Şirketleri ve Balıkesir, Alpullu, Kastamonu, Eskişehir, Afyon, Elbistan, Burdur, Konya, Ereğli, Uşak ...
Kayseri Şekerdeki Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme idaresi Başkanlığının %1.07 lik hissesi Varlık fonuna devredildi. Bu devir işleminden sonra Kayseri Şeker'in ortak sayısı 30'a düşmüş oldu. Bilindiği gibi özelleştirme idaresinin %10 luk hissesi daha önce varlık fonuna devredilmişti.
* Bor, Ereğli ve Ilgın Şeker Fabrikaları; Özelleştirme Yüksek Kurulunun 01/12/2005 tarih, 2005/130 sayılı kararı ile özelleştirme programına alınmış, 06/12/2005 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığına (Sümer Holding A.Ş.'ye) devredilmiştir.
Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir. Kristal Şekerin Raf Ömrü Ne Kadardır?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri