-Torun bakımından sorumlu olacak büyük anne, çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılamaktan mahrum olmamalı, herhangi bir hastalık ya da fiziksel engeli bulunmamalıdır. -65 yaşını geçmiş büyükannelerin, sağlık raporu alması gerekir. -İkametgâh kayıt belgesi olmadan, torun bakım aylığı başvurusu yapılamaz.
- Büyükanne torunuyla birlikte aynı ilde yaşamalı. Buna ek olarak çalışan anneyle çocuğu aynı evde ikamet ederken büyükanne farklı bir adreste oturmalı, - Anne SGK kapsamında çalışıyor olmalı ve bakımı yapılacak olan çocuk muhakkak 3 yaşından küçük olmalı, - Büyükannenin fiziksel veya ruhsal bir sorunu olmamalı.
Evde bakım maaşı başvurusu, illerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, ilçelerde Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Engelli bireyin yakını bu başvuruyu yapar.
2023 memur ve emekli maaş zam oranlarının belli olmasıyla birlikte, memur maaş katsayısına göre belirlenen evde bakım maaşlarında da artış yaşanacak. Buna göre; 2022 yılında 3 bin 336 TL olarak ödenen evde bakım aylığı 2023 yılında yeni tam tutarıyla birlikte 4 bin 336 TL olarak ödenecek.
Tam zamanlı olarak ve hizmet akdiyle bir işverenin yanında çalışan ve 0-24 ay arası çocuğu olan sigortalı anne, bir eğitimli çocuk bakıcısını sigortalı olarak çalıştırıp bu bakıcıya çocuğunu baktırmaya başladığında mali destekten faydalanabilir.
İlgili 26 soru bulundu
2023 temmuz zammı ile yılın ikinci yarısında geçerli olacak yeni evde bakım maaşı belli oldu. Ocak zammı sonrası evde bakım aylığı 4 bin 337 lira olmuştu. Temmuz ayında memur maaş katsayısında yaşanan değişikliğin ardından, yeni evde bakım maaşı ödemesi yüzde 17,55'lik zamla birlikte 5 bin 98 lira olacak.
Bakıcı başvuruları SGK'ya yapılmaktadır. Bakıcı parasının alınabilmesi için, bebek bakıcısı çalıştıracak olan bireyin SGK şubelerine başvuru yapması ve mali desteğe ihtiyaç duyduklarına dair dilekçe teslim etmesi gerekmektedir.
Emekli maaşı olan evde bakım parası alabilir. Evde bakım maaşı alabilmek için önemli olan üç ana şart bulunur. Bu üç ana şart şu şekilde sıralanabilir: %50 ve üstü olacak şekilde ağır engelli ibareli olan sağlık kurulu raporu gerekir.
- Başvurular, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın internet ana sayfasından (www.csgb.gov.tr) erişilebilecek formu doldurmak suretiyle elektronik ortamda yapılacaktır.
Bakım parası almak isteyen vatandaşların öncelikle hastaneden bakıma muhtaç kişilerin olduğuna dair rapor alması gerekmektedir. Belge sağlandığı takdirde devlet bakım parası ödemektedir. Raporun ardından hane içi kişi başına düşen aylık gelir hesaplaması yapılmaktadır.
Evde bakım maaşı için, ağır engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar başvurabilir.
Projeye göre, sigortalı olarak çalışan annelere 24 ay boyunca, aylık 1.200 – 1.500 TL arası da ödenerek bebek bakıcısı veya çocuk bakıcısı desteği verilmektedir.
Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil. Evde bakım maaşı almak için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa 'İlçe Müdürlüklerine' başvuru yapılıyor.
Asgari Ücretin AGİ hariç net tutarının 3'te 2'sinin altında geliri olan kişiler evde bakım maaşı alabilmektedir. 2020 yılı için kişi başına düşen gelir 2 bin 104 TL'nin 3'te 2'si olan 1,402 TL'nin altında olmalıdır.
Hanede kişi başına düşen aylık gelir, alınacak aracın kasko veya rayiç değerinin 120/1 evde bakım aylığı alan hanedeki kişi başına düşen sınırın altında kalırsa evde bakım maaşı kesilmez, fakat üstünde kalması halinde kesilir.
Evde bakım parası almak isteyen kişinin o ailede ikamet etmesi ve bunu nüfus kayıt örneğinde göstermesi gerekmektedir. Ailede kişi başına düşen gelir asgari ücretin 3'te ikisinden az olmalıdır. 2021 yılı için bir hesaplama yapmak gerekirse, kişi başı dikkate alınacak gelir kriteri 1.704,67 TL'dir.
Nisan 2017 – Mart 2018 tarihleri arasında; Sakarya, Konya, Tekirdağ, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Ankara, Kayseri, Gaziantep olmak üzere on ilde uygulanmış olan Proje kapsamında, 12 ay boyunca 6.500 büyükanneye karşılıksız olarak 425 TL ödeme yapılması planlanmıştır.
Zamlı evde bakım maaşı ödemeleri yüzde 17,55'lik zamla birlikte 5 bin 98 lira oldu. Kasım ve aralık ayı enflasyon verilerinin TÜİK tarafından açıklanmasıyla birlikte 6 aylık enflasyon farkı da belli olacak. Buna göre, ocak 2024'te açıklanacak verilerle birlikte evde bakım maaşının 7 bin 157 lirayı aşması bekleniyor.
Evet. Annelerin en geç kesin kayıt tarihinden bir gün önce bir işverenin yanında 4/A sigortalısı olarak tam zamanlı çalışmaya başlamış olması gerekiyor. İşten ayrılanlara destek sürecek mi?
Engelli bireyin kendisine ait ev,arsa,araba vb. mallara sahip olması maaşın bağlanmasına engel değildir. Ancak ev ,arsa,araba kirada ve gelir getiriyorsa hane gelirine dahil edilir. Evde bakım maaşı haczedilemez.
1- Engelli kişinin sağlık raporunda “ağır engelli'' kısmının işaretli olması gerekir. 2- Eve giren her türlü gelirin toplanıp kişi sayısına bölünmesinde, kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olmalıdır. Bu miktar 2023 yılı için 5 bin 671 liradır.
Aylık ödeme 2023 yılında 4 bin 337 TL'ye yükseltildi.
Ayrıca mali destekten yararlanmaya hak kazanan ilk 13 bin anneye de tek seferlik 650 lira (100 avro) kırtasiye desteği sağlanacak. Projeye kayıtlar internet üzerinden http://sgkkurumsalcocukbakimi.org E-Devlet Şifresi ile yapılıyor.
Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2019 - 2022 yılları arasında yürütülen “Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi”, Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde uygulanmıştır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri