Çapar, “Kulunç ağrısı boyun ve sırt bölgesinde ise başa ya da kollara vuran ağrı yapabilir bu durumda baş ağrısı yaptığı için migren, kolda ağrı ve uyuşma yaptığı için boyun fıtığı ile karıştırılabilir.
Kronik bir ağrı olan fibrozit halk arasında kulunç, yel girmesi ya da damar damar üstüne binmesi gibi isimlerle de tanımlanır. Kas kılıfı, kas ve eklem, kemik, tendon ve kasların konnektif dokularında oluşan ağrı veya inflamasyondur. Fibrozit genellikle boyun, omuz bölgesi ve kürek kemiklerinin arasında meydana gelir.
Kulunç (Fibrozit) Belirtileri
Kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder. Etkilenen kasların karıncalanmasına ve uyuşmasına sebebiyet verir. Ağrıdan dolayı uyku problemlerine sebebiyet verebilir. Nefes alırken etkilenen bölgede batma hissi oluşturur.
Kulunç olan bölgedeki kaslarda karıncalanma, batma ve uyuşma da yaşanabilir. Kaslarda şiddetli ağrının yanı sıra ağrılar nedeniyle uyku problemleri de yaşanabilir. Kulunç olan sırt bölgesinden kola doğru ağrı ve uyuşma hissi de ortaya çıkar.
Kulunç ağrısı halk arasında çoğunluk boynun alt blgesi ile sırtın üst bölgesi olan bölgee hissedilen ağrı olarak tariflernir. Bu bölgede elle dokunulduğunda ağrılı bazı noktalar olabilir. Bu noktalara kulunç tabiri verilir.
İlgili 40 soru bulundu
Kulunç ağrısına iyi gelen şeyler genellikle evde uygulanabilir. Sıcak su torbası, masaj, çeşitli bitkisel yağlar, kas gevşetici kremler kulunç ağrısına iyi gelir. Bunlarla beraber stresten uzak kalmak, hareketsiz yaşamı bırakarak düzenli gevşeme egzersizleri yapmak da kulunca iyi gelir.
Dolaşım sisteminde meydana gelen bozukluklar dolayısıyla kan akışının değişmesi, kulunç nedenlerinden biridir. C vitamini, D vitamini ve B12 vitamini başta olmak üzere birçok vitamin eksikliği kulunç nedenlerindendir.
Kulunca sıcak su torbası koyarak kuluncun oluştuğu bölgenin sıcak tutulması iyi gelir. Hatta ilerlemiş ve kronikleşmiş kulunçlarda sıcak fizik tedavi uygulanabilir. Kuluncun açılması için özel kas gevşetici egzersizler bölgeyi rahatlatarak kuluncun geçmesini sağlar.
Kulunç, adele içinde sert düğümcükler (nodüller) ve şeritlerdir. Aslında gerilim sonucu kasılmış kasların gevşememesi olarak da adlandırılır. Genellikle kol, bacak ve gövdede sebebi tam açıklanamayan bu ağrılı durum, sıklıkla boyun ve sırt bölgesinde oluşur.
Evde kulunç ağrılarının tedavilerinde su kompresi uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra kişiler kekik yağı ve nane yağı ile masaj yaparak da ağrının hafiflemesini sağlayabilmektedir.
Kulunç ağrısı hayati bir durum olmamakla beraber kronikleşebilmesi yani haftalarca bazen aylarca devam edebilmesi açısından önem kazanmaktadır.
Kulunç ağrısı için hastanelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne başvurmanız gerekir.
Nedeni tam olarak bilinmeyen ve halk arasında yel irmesi olarak bilinen ağrılardır. Yel girmesi olan kişiler rüzgara bağlı olarak yel girmesi şikayeti yaşarlar. Özellikle kış aylarında açık havada yürümek ve rüzgarlı havalarda ince giyinmek sonucunda ortaya çıkan bir durumdur.
Kulunç nasıl geçer Saraçoğlu gibi uzmanlara sık sık yöneltilen bir soru olmuştur. Kulunç ağrısının yayıldığı bölgeye nane yağını uygulayabilirsiniz. Masaj yoluyla nane yağını bölgeye sürün ve belirli aralıklarla masajı tekrarlayın.
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Günümüzde birçok kişi strese bağlı kas ağrısının termal su tedavisi ile kısa sürede geçtiğini deneyimlemiştir. Siz de bu yöntemi muhakkak denemelisiniz. Kimi zaman termal suyla dolu bir havuzda saatlerce bol bol yüzmek, kimi zaman ise termal suyun kullanıldığı bir hidroterapi seansına katılmak size iyi gelecektir.
Boyun fıtığı, boyun ve sırtta kireçlenme, omurilik kanalının daralması, sinir kökü veya sinir lifi sıkışması gibi boyundan kaynaklı sebepler de kürekte ağrı yapabilir. Ağrı boyun hareketlerinden etkilenebilir, kola ve ele yayılabilir, uyuşma, yanma gibi hisler ve kas güçsüzlüğü eşlik edebilir.
Boyundan kaynaklanan ağrılar bazen boyunda şiddetli hissedilirken, bazı hastalarda ise sırt bölgesine kadar, bazen de kol boyunca uzanabilir. Boyun ve sırt omurgalarındaki eklemleri tutan kireçlenmeler de sırt ağrısı kaynağı olabilir.
Sürekli devam etmeyen ve nefes almayı engellemeyen kürek kemiği ağrıları, genelde kendiliğinden ve zaman içerisinde geçer. Özellikle düzenli egzersiz yapılması ve yürüyüş ağrıların giderilmesi noktasında oldukça etkendir. Tabii sırt ile diğer eklemleri zorlayacak bazı hareketlerden uzak durmak gerekir.
Kulunç kırma için öncelikle manuel terapi yöntemi kullanılır. ABS tedavi merkezinde ele alınan fizyoterapi tedavisi ile kısa sürede hasta eski haline döner. Bu sayede kulunç kırma işlemi de beklentiyi en iyi şekilde karşılayan bir tedavi seçeneğidir. Fizyoterapi yöntemi hastanın eski haline dönmesini sağlar.
“Kulunç kırma”, gergin kas ve bantların sert bir masaj ile yumuşatılmaya çalışılmasının halk arasındaki adıdır. Bu sert masajların hastaya zarar verebilme ihtimali vardır.
Vitamin ve Kalsiyum Eksikliği Kulunç Ağrısına Sebep Olabilir
Stres, gerilim, soğuk algınlığı, rüzgarda kalmak, duruş ve oturuş bozukluğu sebebi ile oluşan kuluncun ağrı dışında hiçbir zararı ve tehlikesi olmadığını söyleyen Dr. Çapar sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğru tedavi yöntemleri ile bu ağrılar giderilebilir.
Bu vitaminin eksik olması kemik erimesi riskini tam 300 kat arttırıyor. Aynı zamanda kemik ağrılarına da sebebiyet verdiği biliniyor. Yapılan araştırmalar D vitamini eksikliğinden kaynaklanan ağrıların en çok sırt bölgesinde görüldüğünü ortaya koydu.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Ayrıca her zamanki ağrı kesici ilaçlarına ihtiyaç duymamaktalar. Başka bir çalışmaya göre, D vitamini eksikliğinin adet ağrısı ile ilişkili olduğunu ve düzenli olarak D vitamini almanın (önerilen günlük ortalama 1.200 IU miktarından bile daha az) ağrıyı azalttığı gösterilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri