Rengi ve kokusuyla büyüleyici bir tatlı olan pepeçi, Karadeniz'in besin değeri yüksek tatlısı. Pepeçura kokulu siyah üzümden yapılan bir muhallebi aslında. Karadeniz bölgesinde yetişen kokulu siyah üzümlerden yapılan pepeçurada kıvam alması için mısır unu kullanılıyor.
trabzon yöresinde pepeçiye verilen isim. dogu karadeniz'e özgü nefis bir muhallebi.sadece o bölgede yetisen kara ve hos kokulu, kalin kabuklu uzumlerden yapilir.butun karadeniz tatlilari gibi cok hafiftir.
Pepeçura bir çeşit muhallebi kıvamında tatlıdır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yapılır. Siyah üzüm şırası, su, buğday unu ve nişasta veya mısır unundan yapılır. Pepeçura, Çayeli ve batısındaki ilçelerde yapılır.
Pepeçura, Doğu Karadeniz'in en meşhur tatlılarından biridir. Ana maddesi üzüm. Rize'de yetişen kabuğu sert, içi yumuşacık Isabella adıyla bilinen kokulu üzümün, saf mısır unuyla birleşmesi sonucunda elde ediliyor. Tadı mayhoş, hoş kokulu, rengi mor, kıvamı yoğun nefis bir tatlı.
Üzüm şırasının nişastayla birleştirilip, damaklara şenlik olduğu tatlıdır Pepeçura. Pepeçi, samaksa, kara üzüm muhallebisi, mor üzüm tatlısı olarak da anılır. Kokulu mor ya da siyah üzümlerden yapılır. Normal üzümlerden yapıldığı da olur ama kokusu, tadı aynı olmaz.
İlgili 37 soru bulundu
Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yapılır. Siyah üzüm şırası, su, buğday unu ve nişasta veya mısır unundan yapılır. Pepeçura, Çayeli ve batısındaki ilçelerde yapılır.
Üzüm şırasının nişastayla birleştirilip, damaklara şenlik olduğu tatlıdır pepeçura. Pepeçi, samaksa, kara üzüm muhallebisi, mor üzüm tatlısı olarak da anılır. Kokulu mor ya da siyah üzümlerden yapılır. Normal üzümlerden yapıldığı da olur ama kokusu, tadı aynı olmaz.
Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik. Pepeçura, Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan muhallebi kıvamında bir tatlıdır. Siyah üzüm şırasından yapılan bu tatlı Çayeli ve batısındaki illerde yapılan lezzetli bir tatlıdır.
Mısır unu biraz suyla açılır kaynayan üzüme yavaş yavaş dökülür. Katılaşmaya başlayınca bir tutam tuz atılır, ocağın altı kapatılır kaselere dökülür. Soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.
Su kaynatılır, kaynadıktan sonra pekmez ilave edilir. Devamlı karıştırılır pürüzsüz olması sağlanır, kaynamadan önce mısır unu ilave edilir. Muhallebi kıvamı gelinceye kadar pişirilir. Sıcakken bir tepsiye boşaltılır.
Üzüm suyunu kaynatıyoruz. Üzüm suyu kaynarken bir kavanozun içerisine mısır unu, buğday unu, şekeri ve suyu ekleyip çalkalıyoruz. Bu karışımı kaynayan üzüm suyunun içerisine döküp puding kıvamı alana kadar karıştırarak kaynatıyoruz. Kıvam aldıktan sonra servis kaselerine paylaştırıp soğumaya bırakıyoruz.
Kokulu üzüm, Doğu Marmara ve Karadeniz bölgesi boyunca yetiştirilen sonbahar aylarında hasat edilen ve sağlığa sayısız faydası olan bir meyvedir. Lezzetinin yanında zengin besin değerlerine sahip olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korumaktadır.
En yoğun olarak Ege bölgesi söylense bile, Marmara, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde de üzüm yetiştirilmektedir. Üzüm Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Üzüm, en fazla Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Özellikle de İzmir ve Manisa illerinde yoğun olarak üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır.
esasen kalın kabuğu nedeniyle yenilmesi zor olan bu üzüm türü geçmişte daha çok pekmez yapımında kullanılırdı. günümüzde gerçek amacına uygun olarak şarap yapımında da kullanılmaya başlamıştır.
13) Kabarcık. Güneydoğu Anadolu'da yetişen kabarcık türündeki üzüm pekmezlik olarak kullanılmaktadır. Dolgun ve yumuşak bir yapıya sahiptir. Açık kahverengine sahip olan bu üzüm türü, Özellikle Gaziantep'te yetiştirilmektedir.
Sos için tencereye 1 su bardağı şeker, 1, 5 su bardağı suyu koyup, karıştırıp şekeri eritelim, üzümleri ortadan 2 'ye kesip, çekirdeklerini çıkartalım ve sos tenceresine koyalım, tencereyi ocağa alıp üzümler hafif renk verinceye kadar kaynatalım.
Kırmızı üzüm; Vitamin A, C, B6, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, folat, magnezyum ve selenyum içermesiyle oldukça sağlıklı bir besindir. Çok güçlü bir antioksidan olan kırmızı üzüm, serbest radikallere karşı güçlü bir koruma kalkanı oluşturur. Bu sayede, kalp, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı vücudu savunur.
şıra'nın eski ramazanlarda ve iskender kebapçılarda tercih edilmesinin başlıca nedeni kan şekerini dengeleyici etkisidir. bu tarz şıra kuru üzümden yapılandır. ayrıca üzüm suyu sıkılarak yapılan içeceklere de şıra denir bazı yerlerde.
Islatılmış büyük bir kaseye pelteyi döküp düz bir zeminde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Ağzını streç film ile kapatıp buzdolabında soğumaya bırakın. Soğuyup katılaştıktan sonra ters çevirerek servis tabağına alın. Üzerini taze yaban mersini ile süsleyerek servis edin.
Şıra, temel olarak üzüm elma ve armutun suyunun çıkarılması ile elde edilen bir tür meyve suyu olarak tanımlanabilir. Genellikle şerbet ve şurup ile karıştırılsa da şıra tamamen doğal bir içecektir.
Şıra, Türk mutfağında kısmen fermante edilmiş üzüm veya elma suyundan yapılan alkolsüz bir içecektir. Tadı, içerdiği yüksek orandaki fruktozdan dolayı tatlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri