Türk Dil Kurumu açısından toy kelimesine karşılık olarak, 'Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz kişi' anlamı gelmektedir. Henüz hayatı öğrenememiş ve farklı konular hakkında nasıl davranacağını bilmeyen bireyler için kullanılır.
Toy ya da kengeş, İslamiyet öncesinde Türk devletlerinde devlet işlerinin görüşülüp ve tartışıldığı aynı zamanda yasama, yürütme ve yargı yetkisini kullanan meclistir.
1970: 220 ), Eski Anadolu Türkçesi metinlerinde 'şenlik, şölen, ziyafet' (Dilçin 1983: 211), Dede Korkut Kitabı'nda 'toy, büyük ziyafet, şölen' anlamlarının yanında 'düğün' anlamı da geçmektedir (Ergin 1991: 293).
Üzerinde ak ev olsun!” h) Toýdan ýetir (Toydan yetir): Türkmenler avuç içi ve ayağının altı kaşındığı zaman “Düğüne ulaştır” dileğini söyler. “Köpün (Çoğunluğun) dileği göl bolar” denilir. “Toya ulaştır” şeklindeki dileğin açılımı; “Ayağın düğüne gitsin, eli düğüne ulaşsın” anlamındaki dilektir.
Toy düğün düzenlemek olarak Türk edebi metinleri incelendiğinde uzun bir süre süren, toplantılı, yemekli düğün eğlencesi olarak göze çarpmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
deneysiz, genç, toy (delikanlı veya kız)
göster ▼Bu sözcüğün, biçim ve içerik olarak Vikisözlük standartlarına ulaşması için elden geçirilmesi gerekmektedir. Düzenleme yapıldıktan sonra bu not silinmelidir. ziyafet vermek, yemekli düğün yapmak.
Türk Dil Kurumu açısından toy kelimesine karşılık olarak, 'Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz kişi' anlamı gelmektedir. Henüz hayatı öğrenememiş ve farklı konular hakkında nasıl davranacağını bilmeyen bireyler için kullanılır.
Ġslamiyet'ten önceki Türk topluluklarında devlet meclisi niteliğinde olan toy, Meclis-toplantı, Devlet meclisi anlamlarına gelmektedir. Toy kelimesi aynı zamanda bayram, ziyafet ve yemekli Ģölen merasimleri için de kullanılmaktadır. (Ġbrahim Kafesoğlu, 2006:261).
Toy beyi: Geçmişte olduğu gibi günümüzde de yapılan her düğünün bir “toy beyi” bulunmaktadır. Toy beyi, damadın amcası, dayısı, ağabeyi, akrabası veya damadın babasının çok samimi bir arkadaşı olabilir. Toy beyinin görevi, düğün esnasında verilecek tüm bahşişleri karşılamaktır.
Türk Dil Kurumu'na göre toyun eş anlamlısı 4 tanedir. Toy kelimesinin eş anlamlısı acemi, deneyimsiz, çaylak, ham ve Nev-niyaz sözcükleridir. Toy kelimesi yerine bu sözcüklerin hepsi kullanılabilir.
Toygun Eski Türk devletlerinde bulunan "Toy" meclisinde söz söyleme hakkına sahip bulunan kişilere denirdi. Yani toy meclisinde söz söyleme hakkına sahip olan ve buranın bir üyesi olan kişilerdi. Toygun adı verilen kişiler halktan kopuk değillerdi.
geçişli f. (< toy+la-mak) Ziyâfet vermek, yedirip içirmek: Miskin Yûnus neylesin derdin kime söylesin / Varsın dostu toylasın lezzetli nesnedir aşk (Yûnus Emre).
Çaylak yazar: Çaylak; toy, tecrübesiz ve acemi anlamlarına gelmektedir. Bu bağlamda Ekşi Sözlük bünyesinde çaylak yazar, Sözlük'e üye olmak için başvurarak geçici bir kullanıcı hesabı -account- edinen ve deneme amacıyla girdiği on entry değerlendirme aşamasında olan kullanıcıları ifade etmektedir.
toy babası genellikle yaşca büyük sözü geçen, barışçıl, hoşgörü sahibi ve kasaba halkı tarafından sevilen kişilerden yapılır. kısacası söz konusu düğünün başından sonuna toy babası sorumlu olup tüm sorunlarıda ortadan kaldırma yetkisine sahiptir.
Öz Türkçe bir sözcük olan toy kelimesi de usta ile zıt anlamlıdır.
Toygun: Kurultaya katılma hakkı bulunan kişilere “Toygun” adı verilmektedir. Toy: Kağan tarafından düzenlenen yemekli toplantılar ve eğlenceler “Toy” olarak adlandırılmıştır.
Toy kelimesinin Türkçe karşılığı oyuncak demektir ve en yaygın İngilizce kelimeler arasındadır.
Belli dönemlerde yapılan ve toplanan etkinlikler anlamını taşımaktadır. Eskiden günümüze kadar gelerek birçok kültürde hala yapılan toplanışlar olarak nitelendirilmektedir. Toy kelimesi hakkında merak edilenler. Toylar genellikle toplantı halinde yapılan ve kalabalık olan işlemler olarak nitelendirilmektedir.
Toyca TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf Toya yakışır bir biçimde, acemice.
Tuğ, toğ ya da tuk, Türk ve Altay halklarının devlet geleneğinde hükümranlık sembolüdür. Sancağın tepesine takılan at kuyruğu, kıldan yapılan flama şeklindedir.
Kurgan veya Korgan özellikle Orta Asya ve Doğu Avrupa'daki yığma tepe ve höyük şeklinde bulunan genellikle tahtadan yapılmış mezarlar için kullanılan bir tümülüs (gömü yeri) türü.
Nitekim gelenek ve törenler toplum hayatını düzenleyen değerler bütünü olduğu için cemiyet içinde de birtakım gelenek ve törenler ortaya çıkmıştır. Bunlardan ilki hükümdar ve halkın kaynaşmasını sağlayan, aynı zamanda hükümdarın halkı doyurma vazifesi olarak gördüğü toy törenleridir.
“Beşeri” kelimesi günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz bir kelime değil aslında. Beşeri, temelinde insana dair demektir.
Türk toplumlarında bu çeşit kurultay ve kengeş türünde toplantılar için “Toy” deyimi kullanılmaktadır. Devlet yönetimlerinde toy'larla beraber anılan “yağmalı toylar, yağma geleneği” kavramı da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri