Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Ambalajı açıldığında dayanma süresi kısalır, 1-2 gün arasında değişir. UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilir. Ambalajı açıldıktan sonra, UHT sütler de buzdolabında saklamak koşuluyla bir hafta içerisinde tüketilmelidir.
Avrupa ve Türkiye'de sütün işlenmesi için sıklıkla UHT adı verilen yöntem kullanılır. Açılımı, Ultra- Heat Treatment, yani, aşırı ısı uygulaması. Bu işlemde süt, 3 saniye boyunca 140 derece ısıya tabi tutulur ve içindeki bakterilerin çoğu ölür. Bakterilerin ölmesi, sütün açılmadan uzun süre taze kalmasını sağlar.
UHT süt, ambalajı açılmadığı taktirde raf ömrü boyunca, oda sıcaklığında tazeliğini korur. Ancak ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında(+4°C) saklanmalı ve 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Pastörize günlük süt açıldıktan sonra buzdolabında tutulmalı ve 2 gün içerisinde tüketilmeli. UHT süt ise açılmadığı sürece oda sıcaklığında 4 ay saklanabiliyor. Açıldıktan sonra ise 3-4 gün içinde tüketilmesi gerekiyor.
İlgili 16 soru bulundu
Pastörize edilmiş günlük süt buzdolabında saklanmalıdır. Sütün ağzı açıldıktan sonra, 2 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Sütün ağzı açıldıktan sonra yeniden buzdolabına koyulmalıdır. Marketten satın alınan UHT süt, ağzı açılmadan mutfak dolabında yaklaşık 4 aya kadar saklanabilir.
Bozuk sütü kokusu ele verir
Anne sütü bozulduğunda ise en belirgin şekilde, kokusu değişmektedir. Diğer bir deyişle, anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak yeterli olacaktır.
Süt ve süt ürünlerinin ömrünü uzatmak için kullanılan dondurma yöntemi, evde kolayca uygulanabilecek bir yöntemdir. Açıldıktan sonra en fazla 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gereken süt, buzlukta dondurma yöntemiyle 3 aya kadar taze bir şekilde saklanılıyor.
Güvenilir yerden aldığınız açık sütü 10 dakika kaynatıp içtiğinizde zararı yok. Kutu sütün ise hiçbir yararı yok. Besleyici diye çocuklara kutu süt içirmek onları ihtiyaç duydukları vitamin-minerallerden mahrum bırakmak anlamına gelir.
Yüksek sıcaklık ve basınç sütün vitamin ve mineralle zenginleşmesini engelliyor, sindirim enzimlerini tahrip ediyor. Tahrip olan ve sindirilmeyen protein parçacıkları, bağırsaktan kanımıza geçiyor, vücut da bunları düşman olarak algılıyor ve bağışıklık sistemini tahrip ediyor.
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Eğer pastörize sütü soğuk tüketmek istemiyorsanız, en fazla 30-35 dereceye kadar ısıtıp tüketebilirsiniz.
Markette kutu içerisinde veya şişe olarak satılan ve pastörize edilmiş sütleri içmenizde bir sakınca yoktur. İster bu sütleri soğuk olarak, isterseniz de sıcak olarak ısıtabilir ve rahatlıkla içebilirsiniz. Sütü ısıtmadan içmek sizlere her hangi bir sağlık sorunu oluşturmayacaktır.
Çiğ sütü de taze haliyle ve kısa sürede tüketmeniz sağlığınız için faydalı olacaktır. Sütçüden alınan çiğ sütü kaynattıktan sonra 3 gün içinde tüketmeye çalışın. Eğer buzdolabında muhafaza ederseniz bu süt size 3 gün yetecektir. Oda sıcaklığında ise bakteri üremeye başlar ve süt bozulmaya çok uygun hale gelir.
Çoğu insan tarihi geçmiş sütü içmekte tereddüt eder. Ancak süt, kutusunda hava almayacak şekilde saklanmışsa ve kokusu da normalse tarihi geçtikten 1 hafta sonraya kadar tüketilebilir. Tadı biraz ekşimiş olsa da pişirerek kullanmaya devam edebilirsiniz.
Kontrollü olarak hidrojen peroksit katılan ve böylece bakteri miktarı azaltılan veya bakteri gelişimi durdurulan çiğ sütün saklanması, fabrikaya nakli, standart pastörizasyon normlarında işlenmesi kolaylaşarak elde edilen pastörize sütün dayanma süresi artacaktır.
Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Et, süt ve süt ürünleri, salata tüketimi sonrası ortaya çıkar. Besinler alındıktan 2-3 saat sonra şikayetler görülür, kusma vardır ve hastaların bir kısmında ishal meydana gelir. Vücut zehiri çabuk bir şekilde atmaya çalışır. Ağır seyreden bir zehirlenme değildir.
Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın. Eğer lor peyniri yapmak istiyorsanız, sütün üzerinde toplanan kesikleri toplayın ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün.
Ağzı açılmış ve daha sonrasında ağzı açık şekilde bekleyen pastörize süt, besin değerini kaybedecektir. Ağzı açılmış ve son kullanma tarihi geçmiş olan pastörize sütleri, dolapta bile bekletseniz kullanmadan hemen dökünüz. Pastörize sütleri günlük olarak alın ve o gün içerisinde tüketin.
UHT sterilize süt, buhar püskürtülerek yaklaşık bir saniye süreyle 140-150 derecede işlenir. Daha sonra, sterilizasyon için kullanılan buhara eşit miktarda buhar çıkacak biçimde vakum altında hemen soğutulur. Bu şekliyle soğutulan süt, gerekli ambalajlama koşullarına uyulduğunda uzun ömürlü hale gelir.
Sütün kesilmesinin sebebi, bakterilerin ürettiği asitlerin kazein adlı proteini etkilemesidir. Asit ile kazein arasında etkileşim meydana gelir ve kazein proteinleri topaklaşarak çözelti oluştururlar. Bu olaya süt kesilmesi denmektedir. Bazen süt, kaynatma esnasında da kesilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri