Yalnızca süt ile tüketiminde değil su ile beraber içildiği zaman da metabolizmayı hızlandırarak yağ yakma özelliği gösteren tarçınlı su ile sağlıklı ve kolay kilo verebilirsiniz. Tarçını gündelik hayatınızda ne kadar tüketirseniz tüketin yine de tatlıların üzerine serperek yediğinizde zayıflama sağlayamazsınız.
Tarçınlı su düzenli tüketildiğinde yağ yakmayı kolaylaştırır. Ayrıca yağların kiloya dönüşmesini de önler. Vücuttaki insülin direncini arttıran tarçınlı su, diyabet hastalarına da önerilmektedir. Metabolizmayı hızlandırır.
5 su bardağı suya 4 tane çubuk tarçın eklenir ve kaynatılır, uzun süre kaynaması şart değildir. Bu suyu her susadığınızda içebileceğini gibi sabahleyin aç karna ya da gece uykudan önce büyük bir bardak olarak da içebilirsiniz.
Düşük kan şekeriniz varsa, gün içinde sık sık tarçın almayın. Aşırı tarçın tüketimi kan şekerini düşürür ve ani bayılmalara neden olabilir.
Tarçınlı su kaynatmadan içilir mi? Kaynatmadan da tarçınlı su yapabilmek mümkündür. Daha pratik bir tarif olarak 1 litre suyun içine 1 tatlı kaşığı tarçın atarak karıştırıp tüketebilirsiniz. Ya da 1 litre ılık suyun içine 2-3 adet çubuk tarçın atıp bekletebilir, gün içerisinde tüketebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Toz tarçın ile hazırlanan tarçın çayı için 1 tatlı kaşığı toz tarçın cam ya da porselen bir demlik içine koyulur. Üzerine yaklaşık 2 su bardağı kaynatılmış sıcak su eklenir ve 10 dakika demlenmeye bırakılır. Daha sonra süzülerek tüketilebilir.
Günümüzde toz tarçın yerine Kabuk Tarçın daha sık kullanılmaktadır. Çünkü kabuk tarçının ömrü toz tarçına göre çok daha uzundur. Bunun yanında içeriğinde uçucu yağlar da barındırmaktadır. Kabuk tarçınlarının toz haline getirilmesi ile uçucu yağ özelliği de ortadan kalkmış olur.
Kış aylarında sıkça tüketilen tarçının aşırı kullanılması halinde bazı sağlık problemlerine yol açtığını belirten Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Tarçında bulunan 'kumarin' adlı maddenin kanı sulandırdığı gerekçesiyle beyin kanamasına yol açtığını söyledi.
Bir litre kaynamış suya 1 adet çubuk tarçın dâhil edilir. 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra gün içerisinde tüketilir.
Yapımı oldukça basit ve pratik olan tarçınlı su kürünü hazırlamak için 250 ml kadar suyun içine 1 tatlı kaşığı tarçın ilave edin ve kaynatın. Fokurdamaya başladıktan sonra hafif ılıdıktan sonra vakit kaybetmeden tüketin.
Düşük şekeri olan kişilerin, tüketmesi kesinlikle önerilmez. - Tarçına alerjisi olan kişilerin sayısı, oldukça fazladır. Yapılan araştırmalarda, tarçına alerjisi olanların, domatese alerjisi olanlardan daha fazla olduğunu göstermiştir. Tarçın, fazla tüketilmese bile, kaşıntı ve mide ülserine yol açabilir.
Tarçın, yağ yakımını hızlandırıyor, sindirim sistemini düzenleyip metabolizmayı hızlandırıyor ve bu sayede kilo vermeye yardımcı oluyor."
Soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu gibi hastalıklarda boğaz yumuşatıcı olarak kullanılıyor. Limon ve tarçının birleşimi idrar söktürücü bir etkiye sahiptir.
İçeriğinde yer alan antioksidanlar sayesinde vücutta biriken ödemin atılmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olan tarçınlı su içmek aynı zamanda toksin maddelerin atılmasına da yardımcı olur. Tarçınlı su ile zayıflamak için aynı zamanda sağlıklı bir diyet programı ile birlikte düzenli fiziksel aktivite de önerilir.
Tarçınlı su içmenin faydaları
Metabolizmayı hızlandırır ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Tarçının diyabet hastalarına tavsiye edilmesi tesadüf değil. İştahı bastırarak kişiyi uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Özellikle tatlı krizlerinin önüne geçmede oldukça etkilidir.
Tarçın toz olarak tüketilecekse, günde yarım çay kaşığını geçmemelidir. Ayrıca direkt tüketmek yerine yemeklerin içerisinde kullanılmalıdır. Tarçın kek, kurabiye gibi hamur işlerine ve yemeklere eklenerek tüketilebilir.
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
İBRAHİM SARAÇOĞLU'NDAN TARÇIN KÜRÜ
Akşam yemeklerden 2 saat sonra bir bardak kaynayan klorsuz suyun içine çubuk tarçını ekleyin. 5 dakika kaynadıktan sonra süzüp ılık olduktan sonra bir bardak için. Bu uygulamayı haftada 4 gün düzenli yapıldığında olumlu sonuçlar alınır.
- Tarçın ölçüsüz olarak kullanıldığında kabızlık sorununu meydana getirebilir. - Yüksek tansiyon nedeni ile devamlı ilaç kullanan kişilerde tarçın tüketimi kullanılan ilacın etkisini artırabilir. Dolayısı ile kan şekerinin düşmesine neden olur.
Açıkta satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Tarçını toz halinde ya da kök halinde tüketebilmek mümkündür. Kök tarçın özellikle bitki çaylarında ve doğal şerbetlere katılarak tüketilebilmektedir. Bitki çaylarının içine 1 tane kök tarçın konarak tüketimi sağlanmaktadır.
Erdem Yeşilada, özellikle kış aylarında sıklıkla kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen tarçının aşırı tüketiminde insan vücudu için bazı riskler taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Yeşilada, "Tarçında bulunan 'kumarin' adlı madde kanı sulandırdığı için beyin kanamasına neden olabiliyor" dedi.
Bilimsel adı ile Cinnamomum cassia ağacı kabuklarından elde ediliyor. Görüntüsü Seylan tarçınından farklı; kabukların üzerinde koyu kahve mantar tabakası var. Seylan Tarçınına göre daha yüksek miktarda sinnamil aldehit taşıdığından kan şekerini düşürücü etkisi Seylan Tarçını'ndan daha yüksek.
Toz tarçın zayıflatır mı? Tarçın kabuğundan öğütülerek elde edilen tarçın tozu, yüksek değerde antioksidanlar içerir ve kaslardaki yağların erimesini sağlar. Karın bölgesindeki yağların yakılmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri