Su kaynadıktan sonra içine sırasıyla toz zerdeçalı ve zencefili ekleyin. 10 dakika demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra çayı bir süzgeç yardımıyla bardağa alın ve biraz ılıdıktan sonra şifa niyetine için. Tadından hoşlanmazsanız içine bal ve limon da ekleyebilirsiniz.
Acı tadından dolayı zerdeçal ve bal birlikte kullanılabilir. İçerisine zencefil ekleyerek daha da lezzetlendirebilirsiniz. Hintliler zerdeçalı yemeklerinde yağın içerisinde karabiber ile birlikte kullanır. Bu şekilde de deneyebilirsiniz.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Ses kısıklığına iyi gelir. Kabuğunu soyduğunuz zencefili, doğrayıcıdan geçirin. 250 gram zerdeçalı da doğrayıcıdan geçirip bir kabın içerisine alın. Tepeleme bir yemek kaşığı tarçını ekleyin. Marmelat kıvamı alana kadar bal ekleyerek karıştırın.
İlgili 41 soru bulundu
Günde bir su bardağı kadar içeceğiniz zerdeçal suyu, sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor ve hazmı kolaylaştırarak midenizin rahatlamasına, dolayısıyla bağırsaklarınızın da düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Su kaynadıktan sonra içine sırasıyla toz zerdeçalı ve zencefili ekleyin. 10 dakika demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra çayı bir süzgeç yardımıyla bardağa alın ve biraz ılıdıktan sonra şifa niyetine için. Tadından hoşlanmazsanız içine bal ve limon da ekleyebilirsiniz.
Zencefili Kimler Kullanamaz? Sindirim sistemi güçsüz kişilerin zencefil tüketmesi önerilmez. Bağırsak hastalıkları ve ülser gibi mide hastalıkları olan kişilerin de aşırı zencefil tüketmemesi gerekir. Mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlardan kaçınmak için yemek yemeden önce tüketilmemelidir.
Özellikle zencefil ve zerdeçal böbrek taşı oluşumunun önlenmesinde ve böbreklerin temizlenmesinde yararlıdır.
Zerdeçallı süt günün her saatinde içilebilir. Eğer sabah içilirse, vücuda enerji verir. Bu sayede günün güzel geçmesine yardımcı olur. Yatmadan önce içerseniz kasları gevşetir, sinirleri yatıştırır ve güzel bir uyku çekmenizi sağlar.
Zerdeçal yoğurt göre genel olarak sabahları aç karnına tüketilebilir.
Soğuk ve grip salgınlarının yoğunlaştığı kış aylarında zerdeçal zencefil ve bal ile hazırlanan karışım oldukça etkilidir. Ses kısılması ve öksürüğe iyi gelen bu karışım ayrıca boğaz ağrısını ve bademciğin iltihaplanmasını önler. Doğal bir antiseptik olan zerdeçal solunum yollarını açar.
Taze zencefili ve limonun kabuğunu bir kaba rendeleyin. Küçük ve boş bir kavanoza alın. Üzerine toz zerdeçal, karabiber, kırmızı toz biber, sarımsak ve balı ekleyin. İyice karıştırın.
Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir? Zencefil faydalı ve lezzetli bir baharattır ancak önerilenden fazla kullanmak sakıncalı olabilir. Zencefil çayı için önerilen miktar günde 1 veya 2 fincandır. Herhangi bir biçimde günde 4 gramdan fazla zencefil tüketimi önerilmez.
Toz Zencefilin Zararları
Sorunu olmayan kişilerin ise tüketimde dikkatli olması gerekir. Toz zencefil safra taşı oluşumuna yol açabilir. Bağırsak problemlerine yol açabilir. Mide sağlığı için önemli bir bitki iken orantısız tüketim ile midede ekşimeye ve gaza yol açabilir.
Yarım baş zencefil ve bir tutam tere atılarak bekletilen bir litre sudan her gün 2 fincan kadar tüketilmesi akciğerlerin temizlenmesine katkı sağlayabilir.
Zerdeçal çayının olumlu etkilerinden en iyi şekilde faydalanmak için genellikle sabahları içilmesi önerilir. Zerdeçal çayının zararlarından korunmak için tüketmeden öne doktorunuza danışmalısınız.
Bir bardak su için bir çay kaşığı toz zencefil kullanabilirsiniz. Kaynamış olan suyun içine toz zencefili atın ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra dilerseniz balla tatlandırarak ya da içine limon dilimi ekleyerek içebilirsiniz.
Kanserden gribe kadar pek çok rahatsızlığa şifa olan zerdeçal, cinsel yaşama da renk katıyor. İçeriğinde C vitamini ile vücuda güç veriyor. Afrodizyak etki gösterip cinsel gücü artırıyor.
Zerdeçal ve hindistan cevizi yağı tarifi:
Bir çorba kaşığı zerdeçal ve hindistan cevizi yağını 4 bardak suya ekleyin ve kaynatın. Günde 2 kere ağrıyan yerlerinize, parmaklarınıza ve bileklerinize uygulayın. 1 haftada şikayet ve eklem ağrılarının azaldığını vücuttaki iltahapın yok olduğunu göreceksiniz.
Zerdeçal ile birlikte Zencefil, anason, tarçın, karabiber ve Hindistan Cevizi yağı süt ile karıştırılıp bağışıklığın güçlenmesine sebep oluyor. Altın süt olarak tabir edilen karışım soğuk kış günlerinde lezzetli bir içecekle içinizi ısıtırken, bağışıklığı da güçlendiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri