Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Vücut direncini artırmak için kullanılan bitkilere karşı uyaran Dr. Serhat Koran, "Zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçının taze, baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki vardır.
Kan sulandırma
Amerika Ulusal Sağlık Enstitülerine göre, zerdeçal kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Baharatın antikoagülan veya antitrombositik ilaçlarla birleştirilmesinden kaçının. Kan sulandırıcı ya da inceltici ilaç kullanıyorsanız, zerdeçalı tüketmeden önce sağlık uzmanınıza danışın.
Mide Problemleri
Uzun süreli olarak yüksek dozda zerdeçal tüketmek buna sebep olur. Dispepsi veya hiperasidite yaşayanlar da zerdeçal kullanımından kaçınmalılar. Zerdeçallı besin destekleri de özellikle uzun süreli kullanımda mide yanmasına ve hazımsızlığa sebep olabilirler.
Zerdeçalın içerisinde yer alan kurkumin, doğal bir antienflamatuvardır. Bu sayede hastalıkların iyileşmesini hızlandırır, kronik enflamatuvar hastalıkların tedavi sürecini kolaylaştırır. Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal vücudu kalp ve damar hastalıklarına, kansere ve metabolik sendroma karşı korur.
İlgili 18 soru bulundu
Günlük 250 mg yani 1 çay kaşığının dörtte biri kadar zerdeçal alımı, aerobik egzersiz gibi damar duvarını güçlendirici ve damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
Zerdeçal baharat formunda ya da taze olarak yemeklerde kullanılabilir. Günlük alım dozu (toz – rende) ortalama 1 tatlı kaşığı olmalıdır. Taze zerdeçal kökü ince ince kesilerek veya rendelenerek yemeklere eklenebilir.
Antibakteriyel özelliği sayesinde haricen uygulanarak cilt üzerindeki yaraların tedavi edilmesinde etkilidir. Antioksidan etkisi sayesinde vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Kanı temizleyerek damar tıkanıklığını engeller.
1) Demir Eksikliğine Neden Olur
Tıpkı zerdeçal gibi! Aşırı miktarda tüketilen zerdeçal zamanla vücudun demir oranında hızlı bir düşüşe neden olmaktadır. Eğer sıklıkla zerdeçal tüketiyorsanız herhangi bir olumsuz etkiyle karşılaşmamak adına doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz.
Zerdeçalın zararları, birçok bitkide olduğu gibi zerdeçal da aşırı tüketildiğinde zararlı etkileri olabilir. Zerdeçal fazla tüketildiğinde kişide mide bulantısı, ishal, baş dönmesi gibi belirtiler ile karşılaşılması olasıdır.
- Zengin vitamin ve mineral kaynağı olan zerdeçal kansere karşı vücudu korur. - Zerdeçal kan akışını hızlandıran ve sindirim sistemini düzenleyen bir baharattır.
Kalp damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara yarar sağlar. Zengin asit yapısı sayesinde mide sağlığını korur. Asit oranını dengeler.
Kan sulandırıcı kullanan hastalar greyfurt, kızılcık veya greyfurt suyu tüketmemelidir. Aşırı zencefil, mango, sarımsak, yeşil çay (haftada 1 ) tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı acı biber kullanılmamalıdır.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
ZENCEFİL, ZERDEÇAL, IHLAMUR VE TARÇINA DİKKAT
Sarımsakta bulunan ajoen maddesinin de kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
Zerdeçal, iltihap önleyici yani anti-enflamatuardır. Sahip olduğu antioksidan özellikten dolayı bakterilere karşı savaşır ve hücrelerimizi korur. Vücutta iltihap oluşumu birçok hastalığa davetiye çıkarır.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Zerdeçal suyu düzenli olarak tüketildiğinde, kötü kolesterol ve trigliserit seviyesini dengede tutar. İçerdiği antioksidanlar sayesinde atardamarlarınızda bulunan lipitlerin yok edilmesine katkı sağlar. Zerdeçal bitkisi karaciğer sağlığı için çok önemlidir.
Baharatlar: Zerdeçal, karabiber baharatlar arasında tansiyon düşürücüler arasında ilk sıralarda yer alıyor. 2011 yılı Nutrition &Metabolism'deki bir araştırmaya göre zerdeçal içerisindeki kurkumin ve kara biber içerisindeki piperin adlı etken maddeler damarların genişlemesine destek olarak tansiyonu düşürmede rol ...
Kronik karaciğer hastalığı olanlarda kurkumin karaciğer harabiyetini arttırabilir. Bu nedenle, kronik karaciğer hasarı veya siroz olan kişilerde kullanımından kaçınılmalıdır.
Zayıflamanıza yardımcı olur. Sindirim sisteminizin düzenlenmesine yardımcı olur. Kabızlık, şişkinlik, gaz gibi sorunlarınızın en aza inmesine destek sağlar. Göbeğin erimesine katkısı büyüktür.
Hazırlanan bu karışım sabah aç olarak, ara öğün olarak ya da ana öğün niyetine günde 1 defa olacak şekilde tüketilebilir. Bu şekilde düzenli kullanımda gün içinde tüketilen diğer besinlere de dikkat edilmesi halinde yağ yakımına oldukça fayda sağladığı bilinmektedir.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır.
Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
İşte vücuttaki ödemi hangi yiyecekler atar sorusunun yanıtı… Vücudunuzdan ödem atmak için bu meyve ve sebzelerin yanı sıra zencefil, zerdeçal, kekik ve kimyon gibi baharatları ara ara yemeklerinize atabilirsiniz.
DÜZENLİ aralıklarla tüketebileceğiniz çeyrek çay kaşığı taze çekilmiş toz zerdeçal sağlık faydalarından sonuç alabilmeniz için yeterli olabiliyor. Toz zerdeçal özellikle kullanım kolaylığı nedeniyle tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri