Taze zerdeçal tüketimi, toz haline getirilen formuna göre daha avantajlıdır. Taze zerdeçal da toz zerdeçalda bulunmayan pek çok yararlı bileşen bulunmaktadır. Zerdeçalın işlenmesi sırasında besleyici özelliklerinin kaybolmasına neden olur.
Zerdeçal baharat formunda ya da taze olarak yemeklerde kullanılabilir. Günlük alım dozu (toz – rende) ortalama 1 tatlı kaşığı olmalıdır. Taze zerdeçal kökü ince ince kesilerek veya rendelenerek yemeklere eklenebilir.
Farklı form ve içerik tipi ile karşımıza çıkan kurkumin - zerdeçal takviyelerinin üretiminde, sayısı hiç de azımsanmayacak oranda marka öne çıkıyor. Solgar ve Pure Encapsulations gibi markalar yurt dışı merkezli üretim yapan en iyi zerdeçal-kurkumin takviyeleri sunan markalar arasında sayılabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Safran kökü, zerdeçöp, sarı boya gibi isimlerle anılsa da daha çok zerdeçal olarak bilinen bu baharat, içerisinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere sahiptir.
Pişmiş veya çiğ olarak tüketilebiliyor ancak faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için çiğ olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor. Çiğ zerdeçal ağza atıldığı an ve çiğnerken acımsı bir tada sahip, yuttuktan sonra ise ağızda hafif tatlımsı bir lezzet bırakıyor.
Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır. Tek farkı koyu sarı rengidir. Yemeklerde taze olarak ya da kurutulup ufalanmış toz haliyle kullanılabilir.
Her gün düzenli olarak taze zerdeçal tüketmek isteyenler için günlük kullanım miktarı 6 – 8 gramdır. Öte yandan bu tarz tarifleri denemeden önce bir uzmandan onay almayı ihmal etmemenizi öneriyoruz.
Taze zerdeçal kabuğu soyulduktan sonra kolaylıkla rendelenirve dilimlenebilir. Taze zerdeçalı çocuklarınızın çorbalarına ilave edebilir, Salatalara ekleyebilir, Hamur işlerine renk katmak için kullanabilirsiniz.
Vücuda sağladığı faydalar artık pek çok uzman tarafından vurgulanan zencefil ile zerdeçalı bir araya getirerek yapacağınız bu çaya bayılacaksınız! Zerdeçal ve zencefil kuru cildi nemlendiren, yaşlanmayı önleyen, kırışıklıkları azaltan ve cildin elastikiyetini artırmaya yardımcı olan süper bileşenler içerir.
Zerdaçal kullanımı zararları arasında sindirim sistemi hastalıkları yaşayanlara ve midesi hassas olanlarda olumsuz etkiler yaratabilmesi sayılabilir. Yemeklerde sık sık tercih edilen baharatlar her ne kadar lezzeti tamamlayıcı bir unsur olarak görülse de çoğu zaman mide için yan etkiler oluşturmaktadır.
Son olarak her besinde olduğu gibi keskin bir baharat olan zerdeçalın da tüketim miktarı önemlidir. Taze kök şeklindeki hali günde 1.5-3 gram toz hali ise günde bir çay kaşığı tüketilebilir.
Uyumlu Bir Çift: Zerdeçal ve Karabiber
Karabiberde bulunan piperin adlı aktif bileşiğin astım, artrit, kronik gastrit ve Alzheimer gibi hastalıklarla ilişkili enflamasyonu azalttığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.
Eğer suda kolayca çözülmüyorsa ve yüzeyde beyaz renkli lekeler oluşturmuyor ise kullandığınız gerçek zerdeçaldır. Suda kolayca çözülme oluyorsa maalesef zerdeçal hilelidir. Kakule: Kakule bitkisi büyük ve yeşil renkte olmalıdır.
Ancak, tok karnına alınması gerekiyor. Aç karnına alınan zerdeçal tam aksine reflüyü tetikliyor.
Zerdeçalın yan etkileri çok fazla görülmemiş olsa da, bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına, bulantıya, baş dönmesine ve ishale neden olabilmektedir. Zerdeçalın tavsiye edilen günlük kullanım miktarının aşılmaması önerilir (2).
Zerdeçal çayı hazırlamak için önce 2 bardak suyu, uygun bir demlikte kaynatmalısınız. Yeni kaynamış suya bir ya da bir buçuk çay kaşığı zerdeçal tozunu ekleyebilirsiniz. Bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakmanız gerekmektedir. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzüp afiyetle tüketebilirsiniz.
Özellikle bal ve zencefil boğazı yumuşatırken, yutkunmada güçlük çeken ve boğaz ağrısı şikayeti olan hastalara da iyi geliyor. 3- Öksürüğü keser: Kuru ve inatçı öksürüğü kesen zencefil, tarçın, zerdeçal, limon ve bal karışımı, en doğal balgam sökücülerden biridir.
Antiseptik bir içeriğe sahip olan zerdeçal balgamlı öksürüğe karşı kullanılabilir. Sütün içerisine eklene zerdeçal gün içerisinde sabah ve akşam tüketilerek boğazda oluşan balgam yumuşatılır. Balgam söktürme ve öksürüğü azaltmada etkili olan zencefil, balgamlı öksürüğe karşı kullanılan doğal çözümlerdendir.
Zerdeçal içerisindeki çok önemli madde olan kurkumin ortaya çıkması adına mutlaka yoğurtla değerlendirilmesi gerekmektedir. O yüzden özel kür halinde zerdeçal ile beraber yoğurdu bir araya getirmek suretiyle değerlendirmek gerekir.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Zerdeçal ve süt bir araya geldiğinde antibakteriyel özelliğe sahip olur. Bu özelliği sayesinde bakteri ve virüslere karşı etkilidir. Vücudu ısıtır ve ciğerdeki tıkanmaları açar. Zerdeçallı süt öksürük sorununu kısa süre içerisinde ortadan kaldırır.
Zerdeçal nelere iyi gelir? Zerdeçal doğal bir antienflamatuar ve antioksidan kaynağıdır. Böylelikle, tiroid hastalıkları, diyabet(şeker hastalığı), sindirim problemleri, kalp sağlığı, alzheimer, obezite, depresyon, Chrons Hastalığı, bağırsak sendromu, kötü kolesterol yüksekliğine iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri