Mortalite oranı veya kaba ölüm hızı (bir hastalıktan veya genel olarak) genelde yıllık hesaplanan, her 1000 kişi başına ölümlerin sayısının oranıdır.
Ölüm; ölümlülük. Çoğunlukla tek kişi değil, topluluk için kullanılır. Açıklama: Mortalite hızı, bir hastalığa bağlı ölümlerin toplam nüfusa bölünmesiyle elde edilir.
Hasta olma oranını tanımlamak ve açıklamak için morbidite kelimesi kullanılır. Örneğin ortaya çıkan bir salgının halkın yüzde kaçını öldürdüğünü belirtmek adına morbitide kelimesi her daim kullanılır.
İyilik hali dışında olduğu düşünülen herhangi bir fiziksel veya psikolojik durum; hastalık.
Bilim dünyasında en çok bilinen terimlerden birisi de mortalite olarak bilinir. Ölüm ve ölümlülük durumuna mortalite denilmektedir. Buna göre mortalite hızı hastalık nedeniyle ölüm gerçekleştiğinde bunun nüfusa bölünmesi ile hesaplanır. Mortalite oranına genel olarak kaba ölüm hızı da denilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Tıp dilinde mortalite riski ölüm riski anlamına gelir. Hastalık ilerlediyse veya hasta riskli bir pozisyondaysa mortalite riski var denilebilir.
Morbidite: hastalık süreci, Mortalite: ölüm, ölüme yakınlık.
Tıp dilinde morbidite kelimesi hasta olan kişiler için kullanılır. Salgın gibi kapsamlı hastalık hallerinde birden fazla kişinin hastalanması durumunda morbidite terimi tercih edilse de tıbbi jargonda bu kelime yaygın olarak cümle içerisinde geçer.
Genel populasyonda bir hastalığa bağlı ölüm sayısıdır.
• MATERNAL ÖLÜM
Bir kadının, gebelik süresince, doğumda ya da gebeliğin sonlanmasından sonraki 42 gün içerisinde, gebeliğin süresine ve yerine bakılmaksızın, gebelik durumunun ya da gebelik sürecinin şiddetlendirdiği bir nedenden kaynaklanan ölümüdür.
Mortalite oranı veya kaba ölüm hızı (bir hastalıktan veya genel olarak) genelde yıllık hesaplanan, her 1000 kişi başına ölümlerin sayısının oranıdır.
Fetal mortalite oranı 1000 doğumda 20 gebelik haftası üzerindeki ölü doğum oranı, erken neonatal mortalite ise 1000 canlı doğumda ilk 7 gün içindeki yenidoğan ölüm oranı olarak tarif edilmektedir.
Hayat tabloları yaşama ve ölüm istatistiklerine göre elde edilen sonuçlardan her bir yaşta bir yıl içerisinde kaç kişinin hayatta kalacağının, kaç kişinin öleceğinin öngörüldüğü tablolardır.
Belli bir süre içerisinde hastalık sebebi ile ya da kendiliğinden gelişen ölüm oranlarının mevcut durumdaki ortalamaya bölünerek sonrasında sonucun 1000 ile çarpılması sayesinde elde edilmektedir. Oranlar çoğunlukla senelik bir şekilde hesaplanmaktadır. Mortalite Ölüm ölçütleri şu şekildedir: Kaba ölümlerdeki hız.
Daha teknik ve detaylı bir tanımla bu oranda belirli bir sürede bir hastalık nedeniyle veya genel olarak var olan ölüm sayısının, aynı süredeki mevcut ortalamaya bölünüp 1000 ile çarpılması sonucu ulaşılan orandır.
Bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden kaba ölüm hızı, 2021 yılında binde 6,7 iken 2022 yılında binde 5,9 oldu. Diğer bir ifade ile 2021 yılında bin kişi başına 6,7 ölüm düşerken 2022 yılında bin kişi başına 5,9 ölüm düştü.
Bebek ölümü, bir yaşın altındaki bir çocuğun ölümü olarak tanımlanır. Bebek ölüm hızı ile ölçülür, bu değer bir yılda canlı doğan 1000 bebekten bir yıl içinde kaçının öldüğünü gösterir. Bebek ölüm hızı (BÖH) bölgedeki bebek sağlığını temsil eder.
psikolojik veya fizyolojik iyi-halden (welfare) her türlü sapma; hastalık ya da bozukluk.
Ölüm nedenlerinde ilk üç sıra 2018 yılında da değişmedi. Ölüm vakalarının %38,4'ünü oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bunu %19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, %12,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi.
Morbidite: Bir havyan topluluğunda, infekte olan hayvan sayısının populasyon sayısına oranıdır. Mortalite: Bir havyan topluluğunda hastalıktan ölen hayvan sayısının populasyon sayısına oranıdır.
Perinatal morbidite ve mortaliteyi arttıran gebeliklere riskli gebelikler denir. Uteroservikal anomaliler, akut plasental ablasyon, ciddi oligohidroamnioz, preek- lampsi, diabetes mellitus, intrauterin infeksiyonlar en önemli nedenler sıklık % 10-20 olarak bildirilmiştir (1).
Morbidite oranı, bir hastalık veya hastalığın bir popülasyonda ortaya çıkma oranını ifade eder ve bir popülasyonun sağlığını ve sağlık ihtiyaçlarını belirlemek için kullanılabilir. Hastalıklar akuttan kronik, uzun süreli durumlara kadar değişebilir.
Patoloji sonucu, hastadan alınan hücre ve dokuları mikroskop altında inceleyerek belirlenen tanıyı içeren rapordur. Patoloji sonucu aynı zamanda çıplak gözle tanımlanabilecek alınan parçanın boyutu, şekli ve görünümü ile ilgili bilgileri de içerir. Patolog incelemeyi yapan ve patoloji sonucunu yazan doktordur.
Patoloji raporu, patoloji incelemesinin sonuçları hakkında bilgi içeren bir belgedir. Genelde bir hastalığın türünü ve evresini, ayrıca tanı ve tedavi ile ilgili diğer bulguları içermektedir. Raporu bir patoloji uzmanı hazırlanmaktadır. Bu bilgileri kullanarak hasta için uygun tedavi yöntemini belirlemektedir.
Hastalıkların tedavi edilmesi için öncelikle tanı alması gerekir. Aynı zamanda bu hastalıkların tedavisi ve ilerlemesi ile ilgili de zaman zaman bilgilere ihtiyaç duyulur. Tüm bu verilerin alınabilmesi için uygulanan işlemlere patoloji denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri