- Gelecek Zaman: Fiillerin gerçekleşme zamanı gelecekte olduğu bu haber kipi ile bildirilir. ilk olarak anlatım, daha sonra fiil gerçekleşir. Ekleri ise ''-ecek, -acak'' ekleridir.
Fiil cümlelerinde
Türkçede gelecek zaman kipi fiil sonuna büyük ünlü uyumuna uyacak şekilde eklenen -ecek ve -acak ekleri ile oluşturulur. Ünsüzden sonra ek doğrudan gelirken, ünlü ile biten eylemlere eklenmeden önce yardımcı ünsüz gelir.
Bu haber kipleri şunlardır: Şimdiki Zaman: Şimdiki zaman kipini oluşturabilmek için "-yor" ya da "-mekte" eki kullanılır. Gelecek Zaman: Gelecek zaman kipi ise "-ecek" ya da "-acak" eki ile meydana getirilir. Geniş Zaman: Geniş zaman kipi "-r", "-ir", "-er", "-ur", "-ür", "-ar" ekleri kullanılarak oluşturulur.
Gelecek zaman fiil kök ve gövdelerine -acak, -ecek ekleri getirilerek ya- pılır: "Başla-y-acak", "ol-acak", "uyu-y-acak” v.b.
Türkçede beş haber kipi vardır: Geniş zaman. Şimdiki zaman. Bilinen geçmiş zaman.
İlgili 42 soru bulundu
Bir eylemin geçmişte ya da şu anda değil, ileri bir tarihte yapılacağını bildiren cümlelere, gelecek zaman cümlesi denir. Bu cümlelerde fiil ve fiilimsilere -ecek -acak eklerinden biri getirilir. Örneğin: 1- Sormak - Soracak. 2- Beklemek - Bekleyecek.
Bir eylemin gelecekte yapılacağını bildiren eklere gelecek zaman eki denir. Bu ekler -ecek ve -acak olmak üzere iki tanedir. Olumsuz cümlelerde ise bu eklerin başına -me -ma eklerinden biri getirilir.
“Will” basit gelecek zamanda kullanılan yardımcı fiildir ve Türkçe'de gelecek zaman eki olan “-ecek, -acak” anlamını verir. “Will” yardımcı fiilinden sonra öznemiz ne olursa olsun fiilin 1. Hali (yalın hali) kullanılır; yani “will” özneye göre çekimlenmez.
Gelecek zaman ekleri yani “will” ve “be going to” bir olayın veya eylemin gelecek zamanda yaşanacağını aktarır. Örnekler: I will sleep. Uyuyacağım.
Haber kipleri cümledeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildirir. Geniş, gelecek, şimdiki, duyulan geçmiş ve öğrenilen geçmiş zaman kipi, haber kipleridir. Dilek kipleri ise dört ana başlıkta toplanır.
Belirtilen işin içinde bulunulan zamanda yapıldığını anlatan bir haber kipi olmaktadır. Örneğin: Kahvaltımı yaptıktan sonra o işi hemen yapıyorum. - Gelecek Zaman: Fiillere "-acak/ecek" ekleri getirilerek yapılan bir zaman olarak ifade edilmektedir. Bu zaman kipi işin gelecekte yapıldığını anlatmaktadır.
Bir eylemin belirli zaman aralıklarıyla ya da sürekli olarak yapıldığını anlatan cümlelere geniş zaman cümlesi denir. Örneğin: 1- Gelmek - Gelir. 2- Araştırmak - Araştırır 3- Çalışmak - Çalışır. Sadece fiil değil isim cümleleri de geniş zamanlı olabilir.
Zaman ve şekil ekleri, kendi içerisinde haber ve dilek olarak ayrılır. a. Haber Kip Ekleri, geçmiş zaman, geniş zaman, şimdiki zaman ve gelecek zaman olarak ayrılır. Bu ekler dı, mış, yor, acak, r olarak bilinir. b. Dilek Kip Ekleri: Bu ekler bir şeyin olma isteğini yansıtan eklerdir.
1.1.1 Görülen Geçmiş Zaman
Eski Türkçe'de görülen geçmiş zaman eki –dı, -di, -tı, -ti, -du, -dü, -tu, -tü'dür. Bütün ünlülerle kullanımı mevcuttur. Sadece teklik ve çokluk 3. şahıs çekimlerinde ek daima düz ünlülerle kullanılır. İyelik eki menşeli şahıs ekleriyle kullanılır.
Şimdiki zaman, Türkçe dilbilgisinde şu an yaşanan veya süreklilik arzeden bir olayı veya durumu anlatan zaman yapısı. -yor ya da -mekte eki ile bir haber kipi olan şimdiki zaman kipi oluşturulur. Türkçede şimdiki zaman kipinin birincil kullanımını sembolize eden bir grafik.
Will, gelecek zaman kipiyle anlatılan durumlarda kullanılır. Gelecekle ilgili ifadelerde will'e başvururuz. Ani, kendiliğinden gelişen karar ve eylemlerde de bu yardımcı fiili kullanırız. Birinden bizim için bir şey yapmasını isterken, ona gelecekle ilgili bir soru yöneltirken will kullanmak gerekir.
Gelecekte şartlardan dolayı meydana gelmesi beklenen olaylardan bahsederken kullanılır. Bu tip cümlelerde hem will hem de shall yardımcı fiili kullanılabilir.
Future Tense yani gelecek zaman, İngilizcede sıklıkla plan yaparken ya da geleceğe yönelik tahminlerimizden bahsederken kullanılır.
İngilizcede gelecek zaman cümleleri Simple Future Tense olarak adlandırılır. Bu cümleler kurulurken özneden sonra ''will'' yardımcı eki getirilir. Örneğin: ''I will go to Adana tomorrow'' (Yarın Adana'ya gideceğim') Anlamca olumsuz cümlelerde ise will ile not birlikte kullanılır.
Will ve Be Going To gelecek zamandan bahsederken kullanılır. Genelde will kullanılırken geleceğe dair konuşma anında verilen kararlardan bahsedilirken, be going to kullanılırken geleceğe dair konuşma anından önce planlanmış olan kararlardan/olaylardan bahsedilir.
Türkçede geniş zaman kipi fiil cümlelerinde fiil köküne -r, -ir veya -er eki eklenerek oluşturulur. Türkiye Türkçesinde geniş zaman kipinin damak uyumu ve dudak uyumu gereği altı biçim birimciği kullanılmaktadır. Ses uyumlarına göre ek üzerinde gerekli düzenlemeler yapılır. Güneş doğudan doğar.
Fiillerin kök ve gövdelerine ''-r'' eki eklenir. Ünsüzle biten hecelerde ise ekler '' -er, -ar, -ır, -ir, -ur, -ür '' şeklindedir. Bir örnek vermek gerekir ise; - Gel-ir-im: Bu kelimede ''-r'' harfi eklenmiş ve geniş zaman haber kipi kullanılmıştır.
Dilek kipleri veya tasarlama kipleri; Türkçede fiillerin gereklilik, istek, dilek, şart veya emir bildiren hallerinden her biri. Optatif olarak da bilinir. Bu kiplerde "zaman" ifadesi yoktur.
Cümle içerisindeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildiren eklere kip eki denir. Türkçede zamanlar, geçmiş, gelecek, şimdiki ve geniş zaman olmak üzere dörde ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri