Papiller tiroit kanseri ya da papiller tiroit karsinomu en sık tiroit malignitesidir. 1 cm'den küçük olanları papiller mikrokarsinom olarak adlandırılır. Kadınlar erkeklerden daha çok etkilenir. Herhangi bir yaşta görülebilmekle birlikte ortalama görülme yaşı 40'tır.
Papillalar, dilin üzerinde yer alan küçük kabarcıklardır.
Papillaları yiyeceklerin tadının algılamasını sağlayan bir çeşit vücut sensörü olarak düşünebiliriz. Bu sensörün çalışmasını sağlayan ise üzerindeki tat tomurcuklarıdır. Yiyeceklerin ağızda parçalanması sonucu açığa çıkan kimyasal maddeler tat tomurcukları tarafından algılanır.
Ana safra kanalı (koledok) ve ana pankreatik kanal duodenuma meme başı şeklinde papilla denilen bir çıkıntı aracılığıyla açılır. Papilla 1-1.5 cm uzunluğunda olup lumen içi çapı 2-4 mm genişliğindedir. Bu nedenle 3-4 mm üzeri taşlar tıkanmaya neden olabilir.
Diz bölgesi kırıkları: Patella diz kapağı kemiğidir.
İlgili 42 soru bulundu
Papilla, insan derisindeki küçük meme ucu şeklinde olan çıkıntılardır. Elde, ayak derisi yüzeyinde ve dilde izler oluşturmaktadır.
diş eti dokusunu ifade ettiğini biliyor muydunuz?
Safra yolu ve pankreas kanalı, midenin yaklaşık sekiz santimetre aşağısında bulunan bir bölgeye açılır. Genelde her iki Barsağın üst kısmına ulaşmadan önce birleşir. Bu iki kanalın birleşip salgıların döküleceği ağza papilla adı verilir. Papillanın etrafında yuvarlak bir kas olan Oddi sfinkteri bulunmaktadır.
Dil papillaları
Dile pürüzlü bir görünüm veren, dilin üst yüzeyinde ve yanlarında yer alan minik çıkıntılara verilen isimdir. İçlerinde tat tomurcukları bulundururlar.
Vater papillası, pankreas ve safra yolunun oniki parmak bağırsağına (duodenum) ortak bağlantı noktasıdır. Bazen her iki yol bir birinden ayrı olarak hemen yan yana oniki parmak bağırsağı ile birleşebilirler. Papilla bölgesinde iyi huylu ve kötü huylu tümörler oluşabilir.
Canlılarda, dil kuru olduğunda dil papillaları daha kolay görülür. Dilde dört tip papilla bulunur.
Renal piramid denilen bölümlerin içinde kanı süzerek idrarın ilk bölümünü oluşturan mikroskobik süzgeçlerin uzun tüp kısımlarının birleşmesi ile oluşan toplayıcı tüpler bulunur. Ve bu toplayıcı tüpler Minör kaliks içine açılır ve bu bölgeye de renal papilla denir.
Filiform papilla ise mekanik etkili bir papilla'dır ve diğerlerinden fark- lı olarak tat tomurcuğu içermez. Dilin dorsal yüzü- nün ön kısmını tamamen örten ve koni şekilli yapı- lar olan filiform papilla'lar sürtünme yüzeyi oluştu- rarak besin maddelerinin retensiyonuna yardımcı olurlar.
Papiller tiroid kanseri tiroid bezinin en sık görülen kanseridir. Tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %80' ini oluşturur. Tiroid kanseri, en sık görülen 3. kanserdir. Kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanserdir.
Papiller tiroit kanseri ya da papiller tiroit karsinomu en sık tiroit malignitesidir. 1 cm'den küçük olanları papiller mikrokarsinom olarak adlandırılır. Kadınlar erkeklerden daha çok etkilenir. Herhangi bir yaşta görülebilmekle birlikte ortalama görülme yaşı 40'tır.
Tiroid bezine sınırlı primer tiroid papiller kanseri olan hastalarda 10 yıllık sağkalım neredeyse %100'dür ve herhangi bir zamanda tiroid kanserine bağlı ölüm çok nadirdir. 45 yaşın üzerindeki, daha büyük veya agresif tümörü olan hastalar için prognoz yine çok iyidir ancak kanserin nüks etme riski daha yüksektir.
Dil üzerinde papilla denilen kabarcık ve çıkıntı şeklinde tat tomurcukları yer alır. Papillada tat tomurcukları, reseptörlerin yerleştiği yapıdır. Dildeki tat reseptörlerinin her biri tatlı, tuzlu, acı, ekşi, umami tatlarına karşı duyarlıdır.
Bu sinir yüksek basınca maruz kaldığında veya kendi kendine iltihaplanma geliştirdiğinde, göz küresinin arka duvarına doğru şişerek papilödeme neden olabilir.
Dil üzerinde bu sinir uçlarının yoğunlaştığı tomurcuklara Papilla adı verilir. 4 çeşit papilla vardır: bunlar vallat, foliat, fungiform ve filiform papillalardır.
Giriş ve Amaç:Endoskopik retrograd koloanjiopankreatografi esnasında alınan papilla biyopsisi periampuller bölge tümörlerinin tanısında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Mide kanserinin en temel tanı yöntemi, üst endoskopi (gastroskopi) yapmaktır. Endoskopide mide içinde lezyon ya da kitle görülmesi durumunda biyopsi alınarak kesin tanı konulur.
Endoskopi ile midenizin içi değerlendirildiğinde şüpheli görünen yerden biyopsi yapılır. Bu alınan parça patolojiye yollanır. Patoloji sonucunda bu alınan parçada gastrit, helikobakter bakterisi veya kanser olup olmadığı değerlendirilir.
Dişin hafif daralım gösterdiği bu birleşim yerine serviks (boyun, kole) denir. Mine-sement sınırı burada bir çizgi oluşturur ki buna servikal çizgi denir. Diş 4 dokudan oluşur. Bunlar mine, sement, dentin ve pulpa'dır.
Çiğnemede görev alan yüzeyler ön dişler için insizal arka dişler için oklüzal olarak bilinir. Kuron ve kök sınırında yer alan yüzeylere servikal, dişin apeksinin yakınlarında yer alanlara ise apikal denir. Apeksi (dişin kökünün ucunu) saran dokuya periapikal doku denir.
İnsiziv kanal kisti olarak da bilinen Nazopalatin kanal kisti (NPKK), maksillanın en sık görülen gelişimsel, epitelyal, nonodontojenik kistidir. Anterior palatinal bölge orta hattında lokalize olan NPKK'ler, genellikle asemptomatiktirler ve rutin radyografik muayene esnasında rastlanılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri