ŞBİ; Şerh Beyan İrtifak kelimelerinin kısaltmasından oluşur. Bunun basitçe anlamı ise tapunun alım-satıma ve kullanıma dair kısıtlamalar içerdiğidir. Bu tür durumlar borçtan dolayı ya da bir ipotek durumunda karşınıza çıkabilmektedir.
Tapu kayıt örneği için tapu müdürlüklerine gitmenize gerek yok! Taşınmaza ait detaylı bilgilerin yer aldığı resmi işlemlerinizde kullanabileceğiniz tapu kayıt örneğini e-Devlet Kapısı üzerinden web tapu sistemine giriş yaparak alabilirsiniz.
Taşınmaz sahibinin tasarruf (egenim) hakkının kısıtlanmasına ya da kişisel hakların güçlendirilmesine yönelik olarak, tapu kütüğündeki özel bölümüne işlenen, üçüncü kişileri uyarıcı nitelikteki açıklamalardır.
İrtifak hakkı, bir kişinin gayrimenkul üzerinde sahip olduğu hakların kullanımını kısıtlar ya da gayrimenkulü belirli bir şekilde kullanma mecburiyeti getirir. Örnek olarak gayrimenkulü üzerine irtifak hakkı kurulan kişinin, arsasının bir bölümünü diğer gayrimenkul sahibine yol olarak kullandırması gerekebilir.
Kapatılan tapu kütüğü sayfası beyanlar hanesine hiçbir açıklama yapılmamış; yevmiye tarih ve numarası da yazılmamıştır. Eksik işlemlere neden olunmaması; mevzuat ve usule göre işlem yapılması gerekmektedir. Tapu Dairesi Başkanlığınca da tenkite iştirak edilmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır. Ancak burada kritik olan şudur. Aile ile şerhi olduğunda veya satılamaz açıklaması bulunduğunda devri ya da satışı kesinlikle gerçekleştirilemez.
Bunun için itiraz edecek kişi mahkeme yoluna giderek şerhin iptali için başvuruda bulunabilir. Ayrıca kişinin, böyle bir durumda haklılığını ispatlaması ile birlikte yaşadığı maddi ve manevi kayıplar için tazminat davası da açabilme hakkına sahip olur.
Tapuya şerh koymak; taşınmaz bir malın sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak için konulan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulamadır. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenir. Bu uygulama, taşınmazı satın almak isteyen kişilere sınırlı kullanım hakkının bulunduğunu gösterir.
Tapu şerhi yaptırıldığı zaman, şerhin kalan süresini, durumunu öğrenmek için tapu şerh sorgulama yapılmaktadır. Bu sorgulama Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Tapu Bilgileri Sorgulama Sistemi'nden online bir şekilde yapılabilmektedir.
Satış vaadi, önalım hakkı, ipotek, geri alım hakkı, ihtiyati haciz, aile konutu ve buna benzer birçok tipte tapuya şerh konulabilecektir. Taşınmaz malın malikleri ya da başka malı üzerinde hakkı olan kimseler kendi menfaatlerini korumak maksadıyla tapuya şerh koydururlar.
Kişisel Hakların Şerhi
MK 1009/1'e göre: “Arsa payı karşılığı inşaat, taşınmaz satış vaadi, kira, alım, önalım, geri alım sözleşmelerinden doğan haklar ile şerh edilebileceği kanunlarda açıkça öngörülen diğer haklar tapu kütüğüne şerh edilebilir.”
Yapılan başvuru talebi onaylandıktan sonra, 5 yıllık süre zarfında tapuya hak sahiplerine özgü bir şerh konabilir. Borcun ödenmesi durumunda ise bu süre ortadan kalkacak ya da uzatma güncellemeleriyle sürmesini devam ettirebilirsiniz.
Terkin; resmi defterlerde ya da tapu kütüğünde bulunan şerhlerin çizilmesi işlemine verilen isimdir. Tapu Sicil Tüzüğüne göre tapuya kaydı olan bir taşınmazın, kaydı bulunmayan bir taşınmaza dönüşmesi halinde sicilden terkin edilir. Terkin; birçok resmi sicil için de kullanılabilen bir hukuk terimidir.
Şerhli tapuda eğer borç ya da ipotek gibi durumlar mevcut ise burada borç ödendiğinde ya da borç herhangi bir kişiye devredildiği sürece kapanan borç sonrası şerhli tapu satışı yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Tapu kütüğüne kayıtlı şeylerin ihtiyati tedbir kararının konusunu oluşturması halinde, ihtiyati tedbir kararı ile tapu kütüğünde söz konusu şeye satılamaz şerhi koydurulabilir. Şerh sayesinde bundan menfaati olan kişinin hakkı korunmuş olacaktır.
Gayrimenkul sahibi kişi, internet yoluyla ya da ilgili belediyelere ve tapu müdürlüklerine giderek ilgili belgeyi talep edebilmektedir. İnternetten sorgulama yapmak için ise e-devlet uygulamasına girmek yeterlidir.
Taşınmaz tapusunun kime ait olduğunu öğrenmek için internet üzerinden herhangi bir şekilde tapunun kime ait olduğu bilgilerine ulaşım sağlamanız maalesef imkansız. Bilgilere erişmek için tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine giderek sorgulama yapılıyor.
Aile konutu şerhi olan ev nasıl satılır? Aile konutu şerhi olan ev malik olmayan diğer eşin de açık rızası alınarak satılabilir. Bununla beraber eğer bir şekilde aile konutu şerhi konulmuş taşınmaz rıza alınmadan satılmışsa o halde satıştan sonra da rıza verilmesi halinde satış yine geçerli olacaktır.
Satın alınacak evin tapusu üzerinde hali hazırda başka bir ipotek, şerh veya haciz durumu varsa banka konut kredisi kullandırmayacaktır. Bu durumun sadece tek istisnası, başka bir bankanın konutun üzerinden ipoteği varsa bankalar arasında bir yazışma ile ipotek devir işlemleri yapılabilmesidir.
Taşınmaz gayrimenkul sahibinin hak sahipliğini kısıtlayan ve bir uyarı niteliği taşıyan uygulamalara tapu şerhi denilmektedir. Tapu şerhinin kaldırılabilmesi için şerh işleminde bulunan kişilerin hepsinin, şerhin kaldırıması için onay vermesi gerekmektedir.
Sözleşmeden doğan şufa hakkının gerçekleştirilebilmesi için noter aracılığıyla tapuya şufa şerhinin konulması gerekir.
şerh koyacağınız belgede imzanız olan yeri imzalayıp alt tarafındaki herhangi boş bir yerine karara katımadığınızı gerekirse nedenleri ile birlikte yazarsınız. işte bu yazdığınız not şerh oluyor. veya imzanız için açılan yere katılmadığınızıda beyan edebilirsiniz.
Çünkü tapuya şerh koydurmak için taşınmazın tapuya kayıtlı olması ve aile konutu olarak işlenmesi gereklidir. Şerhin geçerli olması için diğer bir şart ise evliliğin devam ediyor olmasıdır. Eşler arasında evlilik bağı devam ettiği müddetçe rızası olmayan eş, aile konutuna şerh koydurma hakkına sahip olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri