Viral enfeksiyonlar; virüslerin neden olduğu rahatsızlıkların bütünü olarak tanımlanabilir. Kızamık, kızamıkçık, soğuk algınlığı, suçiçeği, uçuk, siğil, hepatit, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları HIV, çocuk felci, HPV ve kuduz viral enfeksiyonlar içerisinde sayılabilmektedir.
Virüslerin neden olduğu rahatsızlıklardır. Alt ve üst solunum enfeksiyonları, kızamık, uçuk, soğuk algınlığı, kızamıkçık, siğil, suçiçeği, kuduz, HIV, HPV ve çocuk felci bu rahatsızlıklar arasındadır. Bu rahatsızlıklardan bazıları hafif seyirlidir bazıları da ağır tablolara neden olur.
Viral enfeksiyon tedavisinde antibiyotik grubu ilaçların yeri yoktur. Genellikle aşı ve antiviral ilaç tedavisi uygulanır.
Viral enfeksiyonlar oldukça hızlı bulaşır. Virüsler öksürük ya da temas ile kolayca bulaşabilir. Virüs enfeksiyonlarında tedavi için antibiyotik ilaçları kullanılır. Ancak tedaviye ek olarak doğal ve bitkisel çözümler de kullanılabilir.
Viral enfeksiyonlardan bazıları herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden iyileşirken bazı enfeksiyonlar özellikle çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ve/veya çocuklarda ve yaşlılarda ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle viral enfeksiyonların başlamadan önlenmesi önemlidir.
İlgili 29 soru bulundu
Viral enfeksiyonlar enfeksiyonun türüne, kişinin bağışıklık sistemi ve yaşı gibi faktörlere bağlı olarak ortalama 1-2 hafta içerisinde iyileşir.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Viral enfeksiyon; halsizlik, ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, karın ağrısı gibi bulgularla kendini gösterir. Viral rahatsızlıklar, bakteriyel nedenli enfeksiyonlara karşı oldukça etki sağlayan antibiyotik türü ilaçlar ile önlenememektedir.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Antibiyotikler sadece bakterilerin yol açtığı hastalıkların tedavisinde kullanılır ise etkili olur. Virüslerin yol açtığı grip, soğuk algınlığı, bronşit, zatüre ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkisiz olduklarından antibiyotik kullanılmamalıdır.
Viral enfeksiyonlar %80-90 kendiliğinden iyileşir; sadece istirahat, yeterli sıvı alımı ve beslenme, ateş düşürücü yeterlidir. Bazen viral enfeksiyonun iyileşmesi yeterli olmaz, üstüne bakteri enfeksiyonu binerek sinüzit, bronşit ve zatüreye dönüşebilir.
Viral hastalık (veya viral enfeksiyon), bir organizmanın vücudu patojenik virüsler tarafından istila edildiğinde ve enfeksiyöz virüs partikülleri (virionlar) duyarlı hücrelere bağlanıp girdiğinde ortaya çıkar.
Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmayın
Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kesin bir tedavisi yoktur. Burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi bazı şikayetler azaltılabilse de daha kısa sürede iyileşme sağlanamaz. Bu durumda en sık yapılan hatalardan biri de, gereksiz antibiyotik kullanımıdır.
Antiviral ilaçlar virüs enfeksiyonlarına karşı kullanılan farmakolojik ajanlardır. Viral enfeksiyonun kontrol altına alınması ya da yok edilmesi amacıyla kullanılırlar. Antiviral ilaçlar nefrotoksik yan etkiye sahip ajanlar arasındadır.
Özellikle viral enfeksiyonlar sırasında ateş, sıklıkla ilk semptom olarak ortaya çıkıyor.
Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin'in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
10 ile 40 mg/L arasında: COVID-19 veya solunum yolu enfeksiyonu gibi daha şiddetli veya orta dereceli enfeksiyonları bildirebilir. 40 mg/L'den fazla: Genellikle bakteriyel enfeksiyonun varlığını işaret edebilir. 200 mg/L'den fazla: Kişiyi hayati tehlikeye sokan ciddi bir durum olan sepsisi gösterebilir.
Vücut bazen kandaki enfeksiyonu kendiliğinden atabilir. Bu her zaman mümkün olmayabilir. Kişi kandaki enfeksiyon nedeniyle sorun yaşamaya başlarsa bir doktora başvurması gerekmektedir.
Pek çok yaygın enfeksiyon antibiyotik gerektirmez — kendiliğinden temizlenir. “Ne olur ne olmaz” diye antibiyotiklere ihtiyacınız yoktur. Virüs kaptığınızda antibiyotik kullanırsanız, bu hastalığın süresini kısaltmaz ve yan etkilerin riski altında kalırsınız.
Örneğin viral enfeksiyonlar yavaş yükselen fakat bir hafta süren ateşe sebep olabilirken, bakteriyel enfeksiyonlar daha dirençli ve yüksek ateşe sebep olabilirler. Ateş ile birlikte olan belirtiler ve bulgular tanının daha netleşmesine neden olacaktır. Çocuğunuzun ateşi olduğunda, sıcak ve kızarık görünümde olabilir.
Araştırmaya göre gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak görülen insan papilloma virüsü (HPV), helikobakter pilori, hepatit B ve C virüsleri, rahim ağzı, karaciğer, bağırsak ve mide kanserlerine yol açıyor.
2. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
Vücudun herhangi bir bölgesinde gelişen ağır enfeksiyonun sonucunda bağışıklık sisteminin verdiği yoğun tepki ile organ ve dokularda hasarlar ortaya çıkabilir. Tekli veya çoklu organ yetmezliklerinden ölüme kadar gidebilen bu ciddi tablo sepsis olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri