Parasetamol zehirlenmelerinde hastane öncesi tedavi, destekleyici ve hayati fonksiyonları idame ettici özelliktedir. Hastaya ağız yoluyla n-asetilsistein verildikten sonraki 1 saat içinde hasta kusmuşsa doz yinelenmelidir. Kusmayı önlemek için IV metoklopramid (0,5-1 mg/kg) ya da ondansetron (0,15 mg/kg) verilir.
İlk evre bulantı, kusma, karın ağrısı ve halsizlik gibi spesifik olmayan semptomlarla karakterizedir ve ilk 24 saatte görülür. Ciddi toksisitesi olmayan hastalarda bu evrede karaciğer fonksiyon testleri normal izlenebilir. İkinci evre alımdan 24-72 saat sonra ortaya çıkar ve hepatotoksisite ile karakterizedir.
Doktorlar, bu kişilerden 161'inin genellikle baş ya da mide ağrısı için sürekli parasetamole başvuran ve karaciğerlerine verdikleri zarar zaman içinde biriken hastalar olduğunu belirtiyor. Aşırı dozda parasetamol beyne, böbreklere ve solunuma da zarar verebiliyor.
PAROL, akut (kısa süreli) yüksek dozda alındığında ciddi karaciğer toksisitesine (zehirlenmesine) neden olur.
Tek seferde 200mg/kg'ın üzeri veya 10 gr üzeri parasetamol alımı, tekrarlayan alımlar içinse 24 saatte 10 gr ya da 200 mg/kg üzeri toksik alım olarak kabul edilmektedir. Tek bir seferde belirgin toksisite genel- likle 200 mg/kg ve üstü dozlarda ortaya çıktığı bildirilmiştir2.
İlgili 19 soru bulundu
Kullanmanız gerekenden daha fazla PAROL kullandıysanız:
Akut (kısa sürede) yüksek doz alındığında karaciğer zehirlenmesine yol açabilir.
İdrarla, parasetamol'ün %1-3'ü değişmemiş olarak atılır.
Parol, analjezik ve antipiretik etkilerini 15-30 dakikada ve 3-4 saat süreyle gösterir. Parasetamol, çoğu vücut dokularına hızlı ve düzenli olarak dağılır. Plazma yarı ömrü 1.25-3 saattir. Karaciğerde metabolize olur.
Parasetamol zehirlenmelerinde hastane öncesi tedavi, destekleyici ve hayati fonksiyonları idame ettici özelliktedir. Hastaya ağız yoluyla n-asetilsistein verildikten sonraki 1 saat içinde hasta kusmuşsa doz yinelenmelidir. Kusmayı önlemek için IV metoklopramid (0,5-1 mg/kg) ya da ondansetron (0,15 mg/kg) verilir.
İngiliz Ekspres gazetesi, yaygın bir ağrı kesici olan parasetamolun aşırı derecede kullanılmasının mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilere neden olabileceğini ve bir doz alındıktan sonraki saatler içinde ortaya çıkabilecek yan etkiyle karaciğer hasarına neden olabileceğini okuyucularına aktardı.
Kullanmanız gerekenden daha fazla PAROL kullandıysanız:
Doz aşımında solgunluk, ishal, iştahsızlık, bulantı, kusma, mide krampları, aşırı terleme görülebilir. Kısa sürede yüksek dozda alındığında karaciğer hasarına, pankreas iltihabına, böbrek yetmezliğine, bütün kan hücrelerinde azalmaya (pansitopeni) neden olabilir.
Yasağa ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, ülkede parasetamol etkenli ilaçlara yönelik 6 aydan fazladır yaşanan tedarik sıkıntısı ve Çin'de yaşanan "Kovid-19 salgını patlaması" gerekçe gösterildi.
İlaç zehirlenmesi belirtileri
Uyku haline geçme, mide bulantısı, kusma, sık soluma, kalp ritminin artması, anormal davranış belirtileri, kasılmalar ve koma hali olabilmektedir. İlacın yüksek dozda alınması ya da oranının yüksek olması belirtilerin daha hızlı ve daha kötü olmasına neden teşkil edebilmektedir.
Mutlaka doktor kontrolünde ilaç kullanılması gerekir. Bazı kişiler ilaç zehirlenmesi belirtileri gösterdiğinde, hangi doktora gideceğini bilmiyor. Fakat bu durum acil bir durum olduğundan, mutlaka acil servise gidilmelidir. İlaç zehirlenmesi yaşayan kişiler zaman kaybetmeden tedavi olmalıdır.
İlaç zehirlenmesi belirtileri, zehirlenmenin şiddetine göre ortalama 1-3 gün içerisinde kaybolmaya başlayacaktır. Sıklıkla zehirlenmeden sonraki ilk hafta sonrasında hasta normal yaşantısına dönüş yapabilecektir.
Özellikle çocukların bilinçsiz ya da yanlışlıkla ilaç tüketmesinden kaynaklı olarak ilaç zehirlenmeleri yaşanabilir. Bu zehirlenme türünde erken ve hızlı müdahale önemlidir. İlaç zehirlenmelerinde kusma, kramp, karında ağrı, nabzın ve solunumun hızlanması, baygınlık hali ya da bilinç kaybı gibi semptomlar görülebilir.
Dolayısıyla, zehirlenme belirtilerinin 5-6 saat içinde ortaya çıkacağı söylenebilir. Bazı durumlarda belirtilerin ortaya çıkması ertesi günü bulabilir.
Öz: Parasetamol ucuz olması, kolay bulunabilmesi bakımından sık kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü etkisi olan bir ilaçtır. Parasetamol, karaciğerde metabolize olmaktadır. Yüksek dozda parasetamol karaciğer hasarına (hepatotoksisite) neden olmaktadır.
Ancak parasetamol bazı hastalarda baş dönmesi veya uyku hali yapabilir.
Parasetamolün renal klerensi idrar akış hızına bağlıdır, fakat pH'ya bağlı değildir. Uygulanan ilacın %4'ten daha azı değişmemiş parasetamol halinde atılır. Sağlıklı bireylerde terapötik dozun yaklaşık %85-95'i 24 saat içinde idrar ile atılır.
Günde 3 – 4 defa kullanılabilir. Etkisi 30-45 dk içinde başlar. 6 aydan büyük çocuklarda kullanılır. Uzun süreli ve yüksek doz kullanımda böbrek ve mide üzerinde yan etkileri vardır.
Parasetamol her dört ile altı saatte bir verilebilir – 24 saatlik süre içinde dört defadan fazla verilmemeli. Çocuğunuza 48 saatten fazla parasetamol vermeniz gerekiyorsa, onu bir doktora götürmelisiniz.
Parasetamol büyük oranda karaciğerde glukronik asit ya da sülfat ile konjuge edilerek metabolize edilir. Kalan çok az bir kısmıda mikrozomal enzimlerle toksik metaboliti N-asetil p-benzokinonimine (NAPQI) çevrilir.NAPQI karaciğerde detoksifiye edilir ve idrarla atılır.
karaciğer hasarına yol açabilir. Aşırı alkol tüketimi halinde, terapötik dozlarda bile parasetamol alınması da karaciğer hasarına neden olabilir.
Etkisi iki ila dört saat sürer. Parasetamol hafif analjezik olarak sınıflandırılır. Parasetamol genellikle önerilen dozlarda güvenlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri