Türkiye'de tıp eğitimini tamamlayarak yurtdışında doktorluk mesleğini icra etmek mümkündür. Bunun için ülkelerin talep ettiği belgeleri hazırlamanız ve gerekli şartları sağlamanız gerekmektedir. Bu şartlardan en önemlisi dil yeterliliğine sahip olmaktadır.
Türkiye'deki sağlık çalışanlarının (doktor, diş doktoru, hemşire,…) diplomaları yurtdışında geçerli değildir. Yurtdışında bu meslekleri icra edebilmek için ya o ülkede bölümü okumanız, yada çalışmak istediğiniz ülkede diploma denkliği alabilmek amacıyla dil yetkinliğinizi kanıtlamanız gerekmektedir.
Sağlık ve tıp bölümünü bitiren öğrenciler; hastanelerde, bilim enstitülerinde, halk sağlığı merkezlerinde uzmanlık ve birçok uluslararası firmada sağlık konusunda yöneticilik ve danışmanlık yapabilirlerken, uluslararası yardım örgütlerine katılarak Afrika ve Orta Doğu'daki sağlık organizasyonlarında çalışabilirler.
Türk Doktorlar Almanya'da Çalışabilir mi? Türkiye'de Tıp Fakültesinde eğitim almış kişiler, Almanya'nın farklı bölgelerinde doktor olarak çalışabilir. Pratisyen hekim, uzman hekim, başhekim olmak üzere doktorların tamamı; Almanya'da çalışma izni alabilmekte ve çalışma hayatlarına Almanya'da devam edebilmektedir.
"United States Medical Licensing Examination" Türkiye'de okuduğunuz Tıp eğitiminin Amerika'da geçerli olabilmesi için girmeniz gereken sınavdır. İlk 2 sınava Ankara'daki Amerikan Kültür'de, üçüncü sınava ise sadece Amerika girebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Mavi diploma belgesinin geçerli olduğu ülkeler şu şekildedir: İsveç, İtalya, Macaristan, Romanya, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Fransa, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Malta, Polonya, Portekiz, Hollanda, İrlanda, İspanya, Lüksemburg, Finlandiya.
Türkiye'den aldığınız Tıp Diplomasının Denkliğini alabilmeniz için Almanya'da herhangi bir sınava girmeniz gerekmemektedir.
Bunların başında da doktorlar geliyor. Türk doktorları ülkesine isteyen Almanya'da stajyer bir doktorun aylık maaşı 4 bin 700 ile 6 bin 300 Euro (yaklaşık 102 bin 375 TL) arasında değişiyor.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
Tıp fakültesi mezunları “Tıp Doktoru” ünvanını alırlar.
TUS sınavı senede 2 defa ÖSYM tarafından Nisan ve Eylül aylarında yapılmaktadır. TUS'a girerek seçmiş olduğu bölümü kazanan öğrenciler bölümün belirlediği eğitim yılı süresince eğitimlerine devam ederler ve bu eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Uzman Doktor unvanını alırlar.
Tıp Eğitimi söz konusu olduğunda size giriş şartı ve imkanları olarak en rahat 2 ülke olan Polonya ve Macaristan'ı önerebiliriz. Maliyet olarak diğer ülkelere oranla daha uygun fiyatlı olması ve daha uygun fiyata okuduğunuz üniversitelerin dünya sıralamasında olması, buraları tercih edilen ülkeler arasına sokmuştur.
Listemizin ilk sırasında Oxford Üniversitesi yer alıyor. Oxford sadece İngiltere'de değil, dünya genelinde de zirveye oynayan bir üniversite. Oxford'da tıp eğitimi almak tabii ki de her yiğidin harcı değil. Rekabetin çok yüksek olmasının en büyük sebepleri uluslararası prestiji ve eğitim dilinin İngilizce olması.
Ev sahipliği yaptığı Niş Üniversitesi Tıp Fakültesi, esnek kabul prosedürü ile yıllık 6,000 Euro'ya Avrupa'da en ucuz tıp eğitimi sunan tek üniversitedir.
Almanya'da en yüksek maaşlı meslekler sağlık, mühendislik ve finans sektörlerine aittir. En çok kazandıran işler, alanınızla ilgili bir derece ve mesleki sertifika gerektirir çünkü niteliksiz işler iyi bir maaş getirmez.
Türkiye'de cerrahların ortalama maaşı, yaklaşık olarak 85.000 TL ile 150.000 TL arasında değişmektedir. Ancak, özellikle özel hastanelerde çalışan cerrahların maaşları daha yüksek olabilir.
Doktorların en yüksek maaş aldığı ülkeler arasında yer alan ülkemizle beraber listede 24 ülke bulunuyor. Doktor maaşı en yüksek ülke İsviçre olarak belirlendi. ABD ise doktorların en yüksek maaş aldığı 2. ülke konumunda.
eleman.net verilerine göre, Beyin Cerrahı 2023 yılında ortalama 112.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Beyin Cerrahı , Ocak 2023 yılında ortalama 96.800 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 59.488 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Profesör Doktor maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Profesör Doktor maaşları 53550 TL'dir. En düşük Profesör Doktor maaşı 42840 TL iken, en yüksek Profesör Doktor maaşı 105400 TL'dir.
Amerika doktor maaşları 2022 yılında ZipRecruiter'a göre (Amerika'da faaliyet gösteren bir iş arama sitesi) 210 bin doların üzerindedir. Bu ülkede pratisyen hekimlerin yıllık ortalama 250 bin Amerikan doları kazandığı tahmin edilir. Uzman hekimler ise yıllık 400 bin dolara kadar kazanabilir.
Mavi Diploma veren üniversiteler, almış olduğunuz lisans ya da yüksek lisans eğitiminin Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olduğunu gösteren bir belgedir.
Tıp Diploması denkliği hakkında detaylı bilgi almak için burayı, tıp Almancası yeterlilik sertifikası için de burayı tıklayabilirsiniz. Almanya'da uzmanlık kaç sene sürer sorusuna verilebilecek yanıt ise, uzmanlık alanına göre değişiklik göstermektedir. Bu süre ortalama 5 – 6 yıl olarak değerlendirilebilir.
Almanya'da tıp eğitimi alabilmek için Türkiye'de tıp bölümüne yerleşmiş olmak şarttır. Ülkemizde olduğu gibi Almanya'da da tıp eğitimi 6 yıl sürmektedir. Almanya'daki tıp fakültelerine girmek için ÖSYM'nin yaptığı sınavı kazanmak devlet ya da vakıf üniversitelerinden birine yerleştirilmiş olmak gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri