Total Parenteral Beslenme (TPN) oral veya enteral yoldan beslenemeyen hastalara uygulanmaktadır. Parenteral beslenmenin en yaygın kullanıldığı bebek grubu prematüre bebeklerdir. Parenteral beslenmenin bebeklerde ilk başarılı uygulamaları 1960'lı yıllarda yapılmıştır.
TPN başlama Endikasyonu: •Parenteral beslenme, temel olarak belirli bir süre enteral (oral veya tüp) yoldan yeterli miktarda besin alamayacak veya tolere edemeyecek hastalarda endikedir.
Besinlerin emiliminin tam olmadığı, Ağızdan gıda alınımının tercih edilmediği (ameliyat sonrası veya kronik iltihabi hastalıklar), Yeterli homeostazı sağlamak için devamlı su ve elektrolit tak- viyesi gerekli olduğu durumlar.
· Erişkin hastalarda, tek olan lipid solüsyonu (500 ml %10 ve %20) en az 6 saat, bölmesi olan hazır TPN sıvıları en az 20-24 saatte verilmelidir.
Giriş: Total parenteral nütrisyon, hasta için gerekli olan tüm besin öğelerinin doğrudan kan dolaşımına verilmesidir.
İlgili 45 soru bulundu
PN iki yöntemle uygulanır. Tedavi 7 - 10 günden kısa sürecek ise, osmolaritesi uygun olmak kaydıyla (<900 mOsml/L), periferik damar yoluyla PN yapılabilir. Daha uzun süreli tedavilerde santral venöz yol kullanılır.
Parenteral beslenme solüsyonlar›nda amino- asitler, gliserol, ya¤, dekstroz, vitaminler, elektro- litler ve su bulunur.
Pnömotoraks, hemotoraks, hava embolisi, venöz trombüs, kateter malpozisyonu, aritmiler, hipoglisemi, hiperglisemi, kolestazis, karaciğer yağlanması, sıvı-elektrolit denge bozuklukları, mide boşalmasında gecikme TPN uygulanan hastalarda gelişebilen başlıca komplikasyonlardır (8).
TPN Hazırlama Çözümümüz, kişiye özel TPN karışımlarının otomatik cihazlar yardımı ile, kapalı bir sistem içinde steril ve doğru bir şekilde hazırlanmasını ve gerekli tüm bilgileri içeren bir etiket ile etiketlenerek hastaya sunulmasını sağlar.
TPN yazılımı ve dolum cihazı, yoğun bakımda yatan, ağızdan beslenmesi mümkün olmayan, özellikle prematüre bebeklerin ve daha büyük hastaların damar yoluyla beslenmesinde kullanılıyor. Hastanın verilerinin takip edilmesini sağlayan sistem, doktor ve hemşirelere büyük avantajlar sağlıyor.
Kanser hastalarına yönelik tıbbi beslenme ürünleri halk arasında mama olarak da adlandırılmaktadır.
TPN (Total Parenteral Nutrisyon, total parenteral beslenme); prematüre bebekler ve ağızdan beslenmesi mümkün olmayan hastalarda, hasta için gerekli temel besin maddelerinin (karbonhidrat, protein, yağ, elektrolit, vitaminler, eser elementler) damar içine verilmesi yöntemidir.
Total parenteral nutrisyonda TPN içeriğini tek bir karışım haline getirmek üzere karışım hazırlama ve uygulamada kaynak kap olarak kullanılır. Şeffaf ve ışıktan korumalı çeşitleri mevcuttur. EVA (Etil Vinil Asetat) yapısı sayesinde ilaç geçimsizliklerinin önüne geçer.
Total Parenteral Beslenme (TPN) oral veya enteral yoldan beslenemeyen hastalara uygulanmaktadır. Parenteral beslenmenin en yaygın kullanıldığı bebek grubu prematüre bebeklerdir. Parenteral beslenmenin bebeklerde ilk başarılı uygulamaları 1960'lı yıllarda yapılmıştır.
Beslenme ürünü kapağı açılmadan oda ısısında (24ºC) son kullanma tarihine kadar, kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 24 saat, oda ısısında 8 saat saklanabilir.
Beslenme; yoğun bakım hastalarının çoğu ağız yoluyla beslenemedikleri için, burunlarına bir boru takılır ve özel zenginleştirilmiş gıdalar verilerek beslenir. Bu beslenme yolunu da kabul edemeyen hastalara damardan serum verilerek beslenmesi gerekmektedir.
İnfüzyon öncesi glikoz solüsyonuna elektrolit- ler hemşire tarafından katılıyordu ve bu durumda kontaminasyon riski %20'lere ulaşmaktaydı. Bu oranı azaltmak amacıyla TPN solüsyonlarının deneyimli ecza- cılar tarafından laminer hava akımı altında steril temiz odalarda hazırlanması önerildi.
Periferik parenteral beslenme (PPB) sıklıkla beslen- me durumu iyiolan hastalarda kısa süreli uygulanan, EB veya SPB'ye geçiştebir köprü olarak kullanılan PB şeklidir. Uzun süre enteral beslenemeyecek, hiperka- tabolik kiliniği ve yüksek kalori ihtiyacı olan hastalar PPB için uygun hastalar değildir.
Parenteral yöntem; bir ilacın veya vücudun kaybettiği vitamin, mineral, kan gibi maddelerin yerine konulması (replasman tedavisi) amacıyla verilen çözelti, emülsiyon veya süspansiyonların oral yolla değil, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilmesidir.
Özellikle, yatan hastalarda enteral yolla beslenme ihtiyacı karşılamıyorsa parenteral beslenmenin uygulanması zorunludur. Ameliyattan sonra ilk üç gün ya da bağırsağın bir hafta kadar dinlendirilmesi gereken durumlarda öne çıkar.
ENTERAL BESLENMEYE NASIL BAŞLAYALIM ? Genel öneri 0,5-1 ml/kg/saat (büyük çocuklarda 20-30 ml/saat) hızında başlanmasıdır. 3-4 saatte bir 0,5-1 ml/kg (5-20 ml) artırılır. Amaç, istenen kalori miktarına 36-48 saatte ulaşmaktır.
Endoskopi, laparoskopi veya cerrahi bir yöntemle beslenme tüpünün karın üzerinden cilt yoluyla mideye yerleştirilmesidir. Yerleştirilen tüp aracılığıyla besinler doğrudan mideye iletilir.
Bir gün içinde vücut ağırlığınızın kilogramı başına OLICLINOMEL N7-1000 E'den en fazla 36 mililitre alabilirsiniz. Örneğin vücut ağırlığınız 70 kg ise bir günde en fazla 2,520 ml OLICLINOMEL N7-1000 E kullanabilirsiniz. Çocuklar için, doz ve ne süreyle kullanılacağına doktor tarafından karar verilir.
OLICLINOMEL N7-1000E merkezi bir ven yoluyla damar içine uygulanmalıdır. Uygulama hızı, verilecek olan doza, son karışımın özelliklerine, günlük alınan sıvı hacmine ve infüzyonun süresine göre belirlenir.
Sürekli infüzyon: Infizyon pompası kullanılarak devamlı bir zaman periyodunda ürünün hastaya verilmesidir. Bu yöntem ile mideye gelen besin miktarı en aza indirilir ve gastrointestinal yan etki az görülür. Aralıklı infüzyon: Besin miktarı 24 saat içinde eşit parçalara bölünür ve 3-6defa da verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri