TPN (Total Parenteral Nutrisyon, total parenteral beslenme); prematüre bebekler ve ağızdan beslenmesi mümkün olmayan hastalarda, hasta için gerekli temel besin maddelerinin (karbonhidrat, protein, yağ, elektrolit, vitaminler, eser elementler) damar içine verilmesi yöntemidir.
Total Parenteral Nütrisyon (TPN) Hazırlama Sistemleri.
Çeşitli patolojik nedenlerle oral yolla beslenmenin yapılamadığı durumlarda hastaların normal kan biyokimyası ve asit-baz dengesi intravenöz yol ile uygulanan sıvı ve elektrolit solüsyonlar ile sağlanır ki bu duruma TOTAL PARENTERAL BESLENME denir.
Giriş: Total parenteral nütrisyon, hasta için gerekli olan tüm besin öğelerinin doğrudan kan dolaşımına verilmesidir.
Kişi, glikoz, protein, amino asitler, yağ, vitaminler ve diyet minerallerini içeren formüle göre bir besin karışımı almaktadırlar, üç gün içerisinde olağan beslenmeye geçmesi mümkün olmayan hastalarda uygulanır.
İlgili 45 soru bulundu
· Erişkin hastalarda, tek olan lipid solüsyonu (500 ml %10 ve %20) en az 6 saat, bölmesi olan hazır TPN sıvıları en az 20-24 saatte verilmelidir.
Parenteral beslenme solüsyonlar›nda amino- asitler, gliserol, ya¤, dekstroz, vitaminler, elektro- litler ve su bulunur.
** Günümüzde hazır dengeli TPN solüsyonları bulunmaktadır. Normal formları normal damar yolundan verilebilir.
Pnömotoraks, hemotoraks, hava embolisi, venöz trombüs, kateter malpozisyonu, aritmiler, hipoglisemi, hiperglisemi, kolestazis, karaciğer yağlanması, sıvı-elektrolit denge bozuklukları, mide boşalmasında gecikme TPN uygulanan hastalarda gelişebilen başlıca komplikasyonlardır (8).
PN iki yöntemle uygulanır. Tedavi 7 - 10 günden kısa sürecek ise, osmolaritesi uygun olmak kaydıyla (<900 mOsml/L), periferik damar yoluyla PN yapılabilir. Daha uzun süreli tedavilerde santral venöz yol kullanılır.
TPN Hazırlama Çözümümüz, kişiye özel TPN karışımlarının otomatik cihazlar yardımı ile, kapalı bir sistem içinde steril ve doğru bir şekilde hazırlanmasını ve gerekli tüm bilgileri içeren bir etiket ile etiketlenerek hastaya sunulmasını sağlar.
Kanser hastalarına yönelik tıbbi beslenme ürünleri halk arasında mama olarak da adlandırılmaktadır.
Enteral ve parenteral beslenme, özel beslenme yöntemleridir. Enteral beslenme, sindirim sisteminde gerçekleşirken, parenteral beslenme ise damar yoluyla yapılır. Her iki yöntem de klinik ortamlarda tercih edilir. Enteral ve parenteral beslenme, hasta durumuna özgüdür.
Periferik parenteral beslenme (PPB) sıklıkla beslen- me durumu iyiolan hastalarda kısa süreli uygulanan, EB veya SPB'ye geçiştebir köprü olarak kullanılan PB şeklidir. Uzun süre enteral beslenemeyecek, hiperka- tabolik kiliniği ve yüksek kalori ihtiyacı olan hastalar PPB için uygun hastalar değildir.
Total parenteral nutrisyonda TPN içeriğini tek bir karışım haline getirmek üzere karışım hazırlama ve uygulamada kaynak kap olarak kullanılır. Şeffaf ve ışıktan korumalı çeşitleri mevcuttur. EVA (Etil Vinil Asetat) yapısı sayesinde ilaç geçimsizliklerinin önüne geçer.
İştah azalması, yutma güçlüğü, ya da yemek yemeye engel olan herhangi bir operasyon geçiren bir hasta ya da kronik hastalığı olan bir kişi günlük beslenme gereksinimlerini doğal yollardan sağlayamayabilir. Bu durumda kişiye dışarıdan beslenme desteği sağlanması gerekir. Bu yöntem “enteral beslenme” olarak adlandırılır.
Beslenme ürünü kapağı açılmadan oda ısısında (24ºC) son kullanma tarihine kadar, kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 24 saat, oda ısısında 8 saat saklanabilir.
Bu sayede kişilerin oral beslenme veya sindirim süreci atlanarak malnütrisyona uğramalarının önüne geçilir. Parenteral beslenme genellikle 3 gün içerisinde oral beslenme imkanına sahip olmayan hastalar için tercih edilen bir beslenme şeklidir. Parenteral beslenme tıbbi bir terim olup 2 çeşide ayrılır.
Santral venöz beslenme: İki hafta veya daha uzun süre ağızdan veya gastrointestinal yoldan gıda alamayacak hastalarda uygulanır. Kullanılan solüsyonların hiperosmolar olması nedeniyle, uygulama için akımı hızlı ve bü-yük bir ven seçilir, mesela vena kava superior.
10-14 günden daha kısa süreli beslenme öngörüldüğünde bu beslenme yolu tercih edilir. Daha düşük konsantrasyonlu ürünler tercih edilir.
Sürekli infüzyon: Infizyon pompası kullanılarak devamlı bir zaman periyodunda ürünün hastaya verilmesidir. Bu yöntem ile mideye gelen besin miktarı en aza indirilir ve gastrointestinal yan etki az görülür. Aralıklı infüzyon: Besin miktarı 24 saat içinde eşit parçalara bölünür ve 3-6defa da verilir.
Katabolik dönemi ağır ve uzun süren hastalarda sindirim sisteminin anatomik veya fonksiyonel bütünlüğünün bozulması sonucu oral beslenmenin yapılamadığı durumlarda, hasta için gerekli tüm besin maddelerinin damar yolu ile verilmesi işlemidir.
Parenteral yöntem; bir ilacın veya vücudun kaybettiği vitamin, mineral, kan gibi maddelerin yerine konulması (replasman tedavisi) amacıyla verilen çözelti, emülsiyon veya süspansiyonların oral yolla değil, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilmesidir.
Damar yolu ile beslenme desteği verilmesi:Damar yolu ile besleme ancak sindirim siteminin kullanılamadığı durumlarda başvurulabilecek bir yöntemdir.
PEG tüpü normal şartlarda 6 ay kalır. Ancak bizim 1yıl, 1.5 yıl kalan vakalarımız var. Ancak bazen daha önce yada herhangi bir zamanda tüpte oluşabilecek deformasyonlar ve delinmeler yüzünden her zaman değiştirilmeleri gerekebilir. PEG tüpünün yeri tüp çıkarıldıktan kısa bir süre sonra kapanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri