Halk arasında şah damarı olarak da bilinen
Gerekirse MR ya da tomografi ile kesin tanı konabilir ve darlığın derecesi ölçülür. Anjiyo ile ya da ameliyatla tedavi sadece %50 üzeri daralmalarda gerekir. Şahdamarı tamamen tıkanmışsa, yol kapalı olduğu için artık beyne pıhtı atma ihtimali çok düşüktür ve tedavi gerekmez.
Ortak karotis (CCA), dış (ECA) ve iç karotis (ICA) arterlere ayrılır. İç karotis arterin hemen başlangıcında karotis sinüs adı verilen bir yapı bulunur. Özellikle o noktadaki akımın sirkülasyonuna bağlı akımın karmaşık davranışı nedeni ile aterosklerotik plak oluşumları genellikle bu kısımda görülür.
Şah damarının tıptaki adı, "arteria carotis communis" olarak bilinir. Boynun sol tarafında bulunan şah damarının uzunluğu, sağdakinden 4-5 cm daha fazladır. 8-10 mm çapına sahip olan şah damarları, kafatasının içindeki organları besleyen ana atardamardır.
İlgili 20 soru bulundu
Maalesef kendiliğinden geçmez. Şah damarı darlığı veya tıkanıklığı hasarın durumuna göre bazen ilaçlarla, bazen anjiyo yöntemi ile bazen de ameliyat ile tedavi edilir.
Şah damarı tıkanıklığı hastalığında medikal tedavide kan sulandırıcı ve damar genişletici ilaçlar kullanılır. Cerrahi tedavi yüzde 2-5 gibi düşük komplikasyon oranı ile tüm dünyada “altın standart“ olarak kabul edilir. Lokal anestezi ile yapılan operasyon sonrasında hasta ikinci gün taburcu edilebilir.
Yaklaşık 8 ila 10 mm çapında olan şah damarlarının birinde daralma ya da tıkanıklık olduğunda diğer damarlar beyni beslemek konusunda yetersiz kalır. Bu da tıkanıklığın boyutuna bağlı olarak his ve hareket kaybı, görme bozukluğu, bayılma, inme gibi çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Şah damarı tıkanması da en az kalp damar hastalıkları kadar önemli; ölüm ve felç ile sonuçlanabilen tehlikeli hastalıklardır.
Karotis tıkanıklığının belirtileri arasında baş ağrısı, bulantı, halsizlik ve nefes darlığı sayılabilir.
Karotis stenozu (darlığı) olarak da bilinen karotis arter hastalığı ciddi bir durumdur. Darlık oluşan bölgelerde kolaylıkla kan pıhtısı oluşabilir, tıkanabilir ya da buradaki plak ya da kan pıhtısı koparak beynin içindeki daha küçük başka bir arteri tıkayarak felç (inme) yaşanmasına neden olabilir.
PCA, beynin arka tarafını besleyen bir çift damardır ve dolaşımının bozulması (iskemi, enfarkt) kendine özgü sonuçlara yol açar. Sinir hücreleri (nöronlar) sürekli oksijen ihtiyacı duyarlar.
ICA oklüzyonu olan hastalarda aynı tarafta eksternal karotis arterde (ECA) anlamlı stenoz (>%70) saptanmışsa ECA'ya yönelik de balon anjiyoplasti tedavisi yapıldı.
Araştırmalardan elde edilen bulgulara göre, geçici iskemik atak geçiren bir kişinin, büyük bir inme geçirme ihtimali, normal popülasyona göre 10 kat artmıştır. Şah Damarı Tıkanıklığına Hangi Bölümden Randevu Almalı? Şah damarı tıkanıklığı teşhisi ve tedavisi için ilk aşamada nöroloji polikliniğine başvurmak gerekir.
En sık kullanılan ilaç tedavisi, halk arasında aspirin olarak bilinen kan sulandırıcı ilaç ile Pletal (silastazol) adındaki damar genişletici ve kan sulandırıcı etkisi olan ilaçtır. PDHde ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Tıkalı her damarın mutlaka açılması gerekmeyebilir. Damar tıkanıklığı sadece ameliyat ya da anjiyo tedavisiyle açılabilir. Damar tıkanıklığını açan bir ilaç ya da besin yoktur.
Boyun damar tıkanıklığı belirtileri
Hasta bu durumda şuur kaybı, vücudun belirli bir bölümünde hissizlik, karıncalanma, zayıflık, uyuşma, görme ya da duyma problemleri vb. ani ortaya çıkan semptomlar yaşayabilir. Boyun damar tıkanıklığı kan basıncının etkisiyle tekrar açıldığında şikayetler kaybolur.
Şah damarı yani karotid damarı beyni besleyen ana damardır. Sağda ve solda boynun iki yanında bulunur. İlerleyen yaşlarda tıkanıklık riski artar. Tıkanıklığı ile hastada baş dönmesi, göz kararması, kulakta uğultu, çınlama, baygınlık hissi, bayılma nöbetleri ve felç yani inme görülür.
Karotis (şah damarı) ameliyatları sonucu karşılaşılabilecek olası yan etkiler; Şah damarı ameliyatı sırasında inme veya felç geçirme durumu olasılığı bulunmaktadır. Bu riski yaklaşık olarak yüzde 1-3 arasındadır. Boyunda yapılan ameliyat sebebiyle boyundaki sinirlerin zarar görmesi riski olabilmektedir.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Örneğin beyin damarı tıkanmışsa kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, hissizlik, uyuşma, konuşma sorunları gibi belirtiler görülürken; koroner arter hastalığı olarak bilinen kalp damarlarında tıkanıklık göğüs ağrısı, sol kolda ağrı, uyuşukluk gibi şikâyetlere neden olur.
Kalbin sol karıncığından çıkan aort, aralarında "şah damarı" olarak bilinen karotit damarları da barındıran beyne gidecek damarlara dallandıktan sonra, bir kıvrım yaparak karın bölgesine iner ve burada iki ufak atardamara dallanır.
Damarlar tıkanır, daralır, sertleşir. Damar hacminin %70'inin tıkanmasıyla birlikte kalbe akan kan miktarı ciddi anlamda azalır.
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır. Bunun yanında yeşil çayın da damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekte.
Şah damarı ameliyatını damar cerrahları yapar. Ameliyat genel anestezi altında ya da sadece boyun bölgesi uyuşturularak yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri