Düşük öz saygısı olan bireyler, dünyayı ve insanları güvenilir algılamazlar. Üzüntü ve değersizlik duygularını sık yaşarlar. Kolay öfkelenirler, kendi düşüncelerine önem vermezler. Girişken değildirler, daha kaçıngan davranışlar sergilerler.
Öz saygı, kulağa basit bir kelime gibi gelse de, kişilerin psikolojik sağlığı ile ilgili önemli ipuçları veren bir terimdir. Öz saygı eksikliği, bireyi hedeflerinden tutunda bir kişiye karşı kolayca istediğini söylemekten dahi alıkoyabilir.
Öz saygı eksikliği olan kişiler, negatif bir bakış açısına sahip olur ve özgüven eksikliği de bulunur. İhtiyaçlarını dile getirmekten çekinir, genellikle kendi zayıf yönleri üzerine odaklanır ve utanç, depresyon ya da kaygı hissi ile yaşamını sürdürür.
Başarısız olduğunda bile ayağa kalkabilen, kendi kararlarının arkasında duran, güçlü bir kişiliğe sahip, özgüveni yüksek olan, başarılarından gurur duyabilen, övüldüğünde utanç duymayan ve bunun gibi daha pek çok özelliği bünyesinde bulunduran insanlar, özsaygı sahibi olarak nitelendiriliyor.
Kendinizi tanıyın: Kendinizi anlamak, güçlü ve zayıf yönlerinizi tanımak öz saygınızı artırabilir. Kendinize karşı dürüst olun, değerlerinizi ve inançlarınızı belirleyin ve kendi benlik kavramınızı oluşturun. Olumlu bir iç konuşma geliştirin: Kendinize karşı olumlu ve yapıcı bir iç konuşma yönlendirin.
İlgili 22 soru bulundu
Öz Saygıya Örnekler
Kişinin kendisiyle ilgili olumlu konuşmalar yapıp kendisine olumlu dönütler vermesi. Kendi duygu, düşünce ve bakış açısına saygı duyması. Kendi fikirlerini ve düşüncelerini önemsemesi. İlgi alanlarını ve hobilerini keşfetmesi, zayıf yönlerini geliştirme eğiliminde olması.
Öz saygı, kişinin sahip olduğu genel değer duygusu olarak açıklanabilir. Kişinin, kendine hangi ölçüde değer verdiğini ya da vermediğini, kendini ne ölçüde onayladığını takdir ettiğini, ödüllendirdiğini ya da kendini ne kadar sevdiğini ölçen, bir tür değerlendirme olgusudur.
Diğer bir deyişle özgüven, kişinin belli bir alan ya da alanlarda akranlarına kıyasla kendini nasıl gördüğü, değerlendirdiği ile ilgili algısıdır. Temelde başarı düşüncesi hakimdir. Özsaygı ise; kişinin kendisine yönelik ayrıntılı değerlendirmelerini nasıl tanımladığı ile ilgilidir.
Kendi değerinizi ve içsel değerinizi fark etmek, öz saygınızı korumanın temelidir. Kendinizi sadece başkalarının beklentilerine veya dışsal faktörlere dayalı olarak değerlendirmeyin. Kendinize değer verin ve kendi benliğinizi takdir edin. İçsel gücünüzü kutlayın ve kendinizi olduğunuz gibi kabul edin.
Kendi insiyatifinde aldığı bir karardır. Bizim yaptığımız işten tamamen bağımsız olabilir. İşte bu yüzden özsaygı eksikliği kişinin kendine olan takdir duygusunun da başkalarına endeksli olmasına yol açar.
Önerilen pratikler arasında; farklı kaynaklarda buna ilişkin hedefler belirlemek, kendi kişiliğini tanımaya çalışmak, bedene ilişkin çalışmaları günlük yaşam planına dahil etmek, doğayla bağlantıyı güçlü tutmak, meditasyon yapmak ve iç sesi duymayı ve dinlemeyi öğrenmek sayılabilir.
Anne ve babaya, öğretmene, büyüklere, bütün insanlara , kendine , çevreye , hayvanlara, tüm canlılara, sahip olunan nimetlere… saygı gösterilmelidir. Kişinin hayatta en fazla saygı göstermesi gereken kişiler anne ve babası olmalıdır.
Özsaygı, bir kişinin kendi değeri hakkındaki genel duygusunu ifade eder. Bir kişinin, kendisine ne kadar değer verdiğini ve kendisini ne kadar onaylayıp takdir ettiğini, ödüllendirdiğini veya sevdiğini ölçen, bir tür ölçüt olarak düşünülebilir.
Benlik saygısı, bir bireyin kendine duyduğu saygı ve değer verme hissidir. Kişinin kendisine olan inancı, öz saygısı ve kendi değerini tanıması ile ilgilidir. Benlik saygısı, psikolojik sağlık ve iyi yaşam için önemlidir.
Kişinin kendini geliştirmesi ve kendini değerli hissetmesi özgüven kazanılmasını sağlayan en önemli faktördür. Kendisi ile barışık olan kişiler özgüvenlerini yükseltebilirler. Çeşitli başarılar kazanmak ve hayata doğru açıdan bakmak özgüven kazanılmasını sağlar.
Uzmanlar tarafından dört farklı ana neden olduğu saptanmıştır. Bunlar sırası ile kişilerin genetik yapıları, etkilenilen kültürel ve toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının temel nedenleridir.
Öz motivasyon başkalarının bizi motive edemediği durumlarda iç kaynaklarımızı harekete geçirerek istekli hale gelmemizdir. Tüm güçlü yanlarımız ve değerlerimiz sayesinde kurulur.
Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram. Başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu.
Saygı kavramı insanlar tarafından farklı şekilde ele alınmakla birlikte genel olarak bakıldığında saygı; değeri, üstünlüğü, faydası, kutsallığı vb. gibi nedenleri ile herhangi bir kimseye ya da bir şeye karşı dikkatli ve ölçülü davranmaya yol açan tutum ile başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusunu kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri