Trabzon'un tanınmasını sağlayan unsurların başında meşhur yemekleri geliyor. Karalahana dolması, hamsi tava, mısır ekmeği, kuymak, hamsi çorbası ve hamsiköy sütlacı Trabzon'un adını dünyaya duyurmuş yemekleri arasında bulunuyor. Trabzon mutfağının temel ürünleri karalahana, hamsi ve mısırdır.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Üniversitemize ismini veren şehir olan Trabzon; bölgede lokomotif kent olarak birçok yönüyle öne çıkıyor. Bölgenin tarih, turizm, ticaret, kültür, bilim, spor ve eğitim alanlarında en zengin kenti konumundaki şehir, aynı zamanda en güvenli eğitim merkezlerinin de başında geliyor.
İlgili 41 soru bulundu
Trabzon'da insanların hayatını ve ritüellerini belirleyen ana unsur hiç şüphe yok ki hemen tamamı Sünni mezhebine bağlılığını sürdüren İslâmiyet inancıdır.
Yomra'nın kuruluş tarihini, Trabzonun kuruluş tarihiyle değerelendirecek olursak,Orta Asya'dan dört koldan yapılan göçlerin bir koluda Kafkas yaylaları ve İran Platooksu üzerinden gellen Turani bir kavmin Karadeniz sahillerine inerek yurt edindikleri ve Trabzon şehrini kurduklarını bilmekteyiz.Çok eski bir şehir olan ...
İlimizde birçok meyve çeşidi yetiştiriliyor ama en fazla yetiştirilen ürünlerden birisi de Trabzon Hurmasıdır.
Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması, Karaağaç hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Trabzon'un en meşhur tatlısı Hamsiköy Sütlacı'dır. Hamsiköy sütlacının en önemli özelliği tamamen doğal malzemelerle üretilmesidir. Tatlının yapımında kullanılan süt, pirinç ve şeker, bölgenin en kaliteli ürünleridir.
Trabzon'da içecek olarak ise Karadeniz'in ünlü çayı tercih edilmektedir. Ayrıca, Trabzon'un yerel birası olan Trabzonspor birası da oldukça popülerdir. Sütlaç: Oran ve kıvamı açısından meşhur olan Hamsiköy sütlacı Trabzon'da sıkça tüketilen bir tatlıdır.
Tarım arazisinin % 59'unda bölgenin önemli geçim kaynağı fındık ve çay üretilmektedir. Hububat, mısır ve fasulye ekimine % 28.99, tütün ve patates üretimine %10 ve sebze-yem bitkileri üretimine %2.50'lik tarım arazisi ayrılmaktadır. 858.687 olan İl nüfusunun 436.078'i köylerde yaşamaktadır.
Trabzonspor'u, hamsisi, ekmeği, tereyağı, fındığı, hurması, kara lahanası, telkarisi diye başlayan uzunca bir sıralama yapabiliriz. Eğitimi, bilimi, sanayisi diye başka bir liste de yapmak isterdik ama bu konuda maalesef hala dişe dokunur bir noktaya gelebilmiş değiller.
Trabzon'da yer alan başlıca tarihi mekanlar arasında Sümela Manastırı, Trabzon Kalesi, Vazelon Manastırı, Ayasofya Müzesi, Peristera Manastırı, Küçük Ayvasıl Kilisesi, Trabzon Tarih Müzesi, Bedesten, Atatürk Köşkü, Kızlar Manastırı, Gülbahar Hatun Cami ve Zağnos Köprüsü bulunmaktadır.
Hachiya çeşidi 4. yıldan itibaren verime yatmaktadır. Ağaçların verim miktarları ortalama 40-60 kg'dır. Trabzonhurması yetiştiriciliği, İlimizde yaygınlaşmaya başlamış ve 2019 yılı itibariyle 5684 dekar alanda 3478 ton üretim yapılmaktadır.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Trabzon'da Tarım
İklim şartları sanayi bitkilerinin üretimine çok elverişlidir. Ekime elverişli alanları az olmakla beraber, ormanları, çay ve fındık bahçeleri, otlakları geniş yer kaplar. Başlıca tarım ürünleri fındık, çay, mısır, tütün ve fasulyedir. Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar.
Ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılmasa da, Turunçgiller (mandarin, limon, portakal), elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, incir, trabzonhurması, ceviz, kestane, çilek, ahududu ve böğürtlen yetiştiriciliği yapılan meyvelerdir.
Trabzon'nun nüfus bakımından en büyük 2. ilçesi olan Akçaabat, köftesiyle ve horonuyla meşhurdur. İlçede 90'lı yılların sonuna kadar tütün oldukça önemli bir yere sahipti.
Neticede 19. yüzyılın başında bugünkü Trabzon vilayeti dahilindeki nüfus Ermeni, Rum ve Türklerden oluşmaktaydı. Nüfusun çoğunluğunu Türkler oluşturmaktaydı. Rumlar daha ziyade Trabzon şehri ile Yomra, Maçka ve Akçaabat dahilindeki yerleşmelerde yaşıyorlardı.
Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur.
Trabzon'a ilk çağda “Trapeziıs, Trapeza ” deniliyordu. Garp dillerinde bir süre “Trapezimle, Trebizonde ” gibi şekiller almıştır. Söz konusu olan kelimelerden “Trapeza” Yunanca'dan gelmekte olup, eski Yunanca'da “dikdörtgen biçiminde masa, ya da sofra” anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri