"Aleyhisselam / Allah'ın selâmı onun üzerine olsun" duası ise, bütün peygamberler için denildiği gibi Cebrail, Azrail gibi büyük melekler için de denilir. - Diğer taraftan dua niyetiyle peygamberlerden ve meleklerden başkası için de "Allah'ın selamı onun üzerine olsun" demenin bir sakıncası olmaz.
Aleyhisselâm ifadesi örfte bütün peygamberlere denildiği gibi, Cebrail, Azrail, Mikail ve İsrafil gibi büyük melekler için de deniliyor. Bununla beraber, “aleyhisselâm” kelimesi “Allah'ın selâmı onun üzerine olsun” manasında bir selâm ifadesidir.
Söylendiği kişiye "selam olsun" manasındadır. Peygamberler için kullanılmıştır. Örnek olarak "İslam peygamberi Muhammed" "aleyhisselatüvesselam" ya da "aleyhisselam" isminden sonra bu şekilde zikredilir. Kısaltma olarak Türkçe yazılmış metinlerde ise "sav." ya da "as." şeklinde kısaltılır.
İslam dininde melekler nurdan yaratılmış, bedensel özelliklerikler olmayan, cüzi iradesi olan fakat nefse sahip olmadıkları için bu iradelerini kötüye kullanma gibi bir durumları olmayan, günahsız, Allah katındaki makamları sabit olan varlıklardır.
Melek kelimesi (çoğulu melâike) Ugaritçe, Habeşçe, İbrânîce ve Arapça gibi Sâmî dillerde bulunan “göndermek” anlamındaki “lʾek” kökünden olup “haberci, elçi; güçlü kuvvetli, tasarrufta bulunan, yöneten” mânalarına gelmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir. Kur'an'da bu anlamdaki tek kullanımında, günahkârlar Mâlik'e, Allah'ın kendilerini yok etmesini isteyerek seslenirler, ancak orada sürekli kalacakları cevabı ile karşılaşırlar.
Kirâmen Kâtibîn melekleri, İslam'a göre, iki tanedir. Bu meleklerden biri kişinin solundadır ve kötü davranışlarını yazar, diğeri ise kişinin sağındadır ve iyi davranışları yazar. Bu meleklerin varlığı Kur'an'da geçmektedir ve bu nedenle bu meleklere inanmak Müslümanlara farzdır (şarttır).
İnsanlar melekleri gözle göremezler. Melekler daima Allah'ın emirlerine itaat ederler. Yani onlar sadece Allah'ın emret- tiklerini yaparlar ve asla Ona karşı gelmezler. Meleklerin cinsiyeti yoktur.
Enokyan alfabesi; büyü alfabesi şeklinde de bilinen Melek dilinin, insanlara olağan dışı varlıklar tarafından indirildiğine inanılmaktadır. Edward Kelley ile John Dee ile ortaya çıkarılmış olan Melek alfabesi, 1580'li senelerden bugüne dek atif bir şekilde geçerliliğini korumuştur.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
(a.s.); aleyhis selam: Selam onun üzerine olsun. Peygamberlere mahsustur. (r.h.); rahmetullahi aleyh: Allah ona rahmet etsin. Mümin ölülere denir.
LÜGAT OLARAK ALEYHİSSELÂM LÂFZI
Dolayısıyla aslında bir mü'mine gıyabında “aleyhisselâm” demek, yüzüne karşı “aleykümüsselâm” demek gibidir. Yani yüzüne karşı “selâm sizin üzerinize olsun” dediğimiz bir mü'min için, gıyabında “selâm onun üzerine olsun” denirse lügat olarak anlam tamamdır.
Hasan (İhya, 2/140) için de “Aleyhisselam” ifadesini kullanmıştır. - Taberi de Hz. Ali, Hz. Hasan için “Aleyhisselam” ifadesini kullanmıştır (Tarihu't-Taberi, 11/536, 539, 544).
Bunlar Büyük Melek Mikail, Büyük Melek Rafael, Büyük Melek Cebrail ve Büyük Melek Uriel'dir. Bununla birlikte, bazı Anglikan kiliselerinde yedi büyük meleğin tasvir edildiği vitraylar görmek mümkündür. Bu tasvir edilen büyük melekler, Mikail, Cebrail, Rafael, Uriel, Yofiel, Kamael ve Sadkiel'dir.
Adem: İkizler Havva: Yengeç İsrafil: Terazi Cebrail: Yay Azrail: Akrep Mikail: Kova Burada en çok iş Akrep'le Kova'ya kalıyor.
- Melekler nurdan yaratılmış varlıklardır. - Yeme içme uyuma evlenme gibi ihtiyaçları bulunmaz. - Melekler sürekli olarak Allah-u Teâlâ'ya itaat ve ibadet halinde bulunurlar. - Melekler her zaman iyidir kötülüğü isteme ve bilme iradeleri yoktur.
Dünyada bile bunların örneğini gördüğümüze göre, ahirette en ileri derecede olabilir. Ancak hesabın ve cennette konuşulacak dilin Arapça olduğu bildirilmiştir. Konuşmanın Arapça olması, ruhun anlamasına engel olmaz.
Peygamberimiz bir hadislerinde, kendisinin Arap milleti içinden çıktığını, Kur'ân'ın Arap diliyle nâzil olduğunu ifade ederken, "Cennet ehlinin konuştukları dil Arapçadır" (Feyzü'l-Kadir, Hadis no:225 ) diyor. Arapça, belâgat, edebiyat, fesahat ve zenginlik bakımından dünya dillerinin en güzelidir.
İslam'da melek
Konuya Kur'an'da 2/285 ve 2/177'de değinilmiştir. İslam dininde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, gözle görülmeyen, nurdan ya da ateş yaratıklar olarak nitelenmiştir.
Her nedense Azrail resmedilirken veya görüntülenirken ürkütücü siyah bir kıyafete bürünmüş olarak gösterilir. İskelet görünümlü eline de büyükçe bir tırpan verilir.
Azrail'in canını Allah (c.c) alacaktır. Hz. Azrail tüm canlıların ölümünü gerçekleştirdikten sonra Allah (c.c) yarattıklarımdan kim kaldı diye sorar.
Mekânı göklerde olup on iki kanadı vardır. Ölüm anında kılıcını çekmiş olarak kişinin baş ucuna gelir.
Cennetin kapısında ve cennette görev yapan çok sayıda melekler vardır bu meleklerden en büyüğü Rıdvan'dır. Rıdvan İsmi ise: Rıza, rıza almak ve cennet kapısının bekçisi anlamına gelmektedir. Bu meleğin ismi dışında herhangi bir meleğin ismi ve görevi ile alakalı bir bilgi bulunmamaktadır.
Limes. Güzellik Meleği-Jophiel Rengi pembedir, saflıkla ve güzellikle özdeşleştirilen Lotus çiçeği ile yorumlanmıştır.
Kuranda Azrail adı geçmez. Vazifesi insanların canını almak olan birçok melek vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri