Zengin lif kaynağı olan cennet hurması, mide ve bağırsak sağlığını destekler. Kabızlığa ve ishale iyi gelir. Özellikle on iki parmak bağırsağında problem olanların tüketmesi faydalı olabilir. İltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.
Cennet hurması, güçlü bir antioksidan olan C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. C vitamini, serbest radikallerin hücrelere verdiği hasarı önlemeye ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.
Az miktarda tüketmek şartıyla diyabeti olanlar hurmandan yararlanabilirler. Diyabetikler aldıkları karbonhidrat miktarını azalttıklarından enerji düzeylerinde gün içinde düşme yaşanabilir. Hurma kana yavaş karışan doğal şeker içeriğiyle enerji depolarını doldurmada ve kan şekerini dengelemede yardımcı olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bununla alakalı olarak da çok fazla tüketilmemesi gerekir." dedi. Yorgunluk ve stresi azaltan Trabzon hurmasının günde en fazla iki tane tüketilmesini tavsiye eden Uysal, zaman zaman bu meyvenin çok fazla tüketilmesine bağlı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvuranlar olduğunu ifade etti.
Bu nedenle şekerli, tatlı gıdalardan kişiler uzak durmalıdır. Şekersiz hurma olarak sugai hurma ve bağdat hurması en çok tercih edilenlerdir. Çünkü içerisinde şeker bulunmaz. Bu nedenle sugai hurma ve Bağdat hurması şekersiz hurma alternatifleri olarak bilinir ve diyabet hastaları tarafından sıklıkla talep görür.
"Trabzon hurmasının uzun süre ve çok miktarda yenilmesi halinde mide içinde zamanla birikerek sindirilemeyen kitleler oluşturabilir. Özellikle şeker hastaları ve daha önce mide ameliyatı olan hastalarda bu durumla daha sıklıkla karşılaşılabilir.
Ancak çok fazla tüketildiği zaman bütün besinler gibi aşırı tüketmekten kaçınılmak gerekir. Cennet hurması fazla tüketildiği zaman içeriğindeki yoğun meyve şekeri sebebi ile şekeri çıkartabilir. Bunun ile beraber fazla tüketildiğinde bağırsak sağlığı için de iyi olmayan etkileri söz konusudur.
Bu meyve yumuşak bir formda olduğu için cennet hurması nasıl soyulur diye düşünüyor olabilirsiniz. Soymakla uğraşmak yerine sap kısmını koparıp, oluşan deliğin etrafındaki kabukları hafifçe aralayıp kaşıkla da cennet hurmasını yiyebilirsiniz.
Kış meyvesi olan Trabzon hurması kış aylarının başlangıcı kasım ve aralık aylarında yenebilir.
Lif bakımından zengindir. Buruk olmayan çeşitler sertken doğrudan tüketilebilir. Buruk (kekre) çeşitler ise yeme olgunluğuna ulaştıktan ve burukluk giderildikten sonra tüketilir.
Hurma çekirdeği antioksidan açısından oldukça zengindir. Hurma çekirdeğinin sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Özellikle de ciltteki hasarlara karşı koruyucu bir etki bırakır. İçeriğinde bulunan antioksidan sayesinde hurma çekirdeği cildi de onarır.
Cennet hurması tip bakımından domatesi andırmaktadır. Genellikle Batı'da Fuyu adıyla satılmaktadır. Çiğ olarak yenebilen hurma, kısa bir süreliğine sıcak suda bekletilerek de tüketilebilir.
Ramazan'a özel lezzetler arasında yer alan hurmanın böbrek hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Hurmanın içinde yüksek oranda yer alan potasyumun fazlalığı böbrek hastalıklarında ani kalp durmalarına neden olarak hayati tehlikeye yol açabiliyor.
Trabzon hurması sağlık için sağladığı faydaların yanı sıra cinsellik üzerinde olumlu etkiler elde etmenizi sağlar. Trabzon hurmasının cinsel gücü arttırdığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra erkeklerde sperm kalitesini de arttırmaktadır. Trabzon hurmasında afrodizyak da bulunur.
Böyle yüksek bir oranda şekere sahip olduğu için de meyvenin açken yenmemesi tavsiye ediliyor. Bunun sebebi de tabii ki yine kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olması.
Trabzon Hurması Neden Ağzı Uyuşturur? Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız.
Kandaki şeker seviyesini yükseltir. Ancak içerisinde yüksek miktarda karbonhidrat da bulunduğu için diyabet hastasıysanız cennet hurmasını tüketirken günlük tüketim miktarına dikkat etmelisiniz. Trabzon hurmasının yanında bir porsiyon süt ve yoğurt tüketilmelidir. Bakır bakımından oldukça zengindir.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir. Ancak meyve olgunlaştığında kabuğu sertleşir ve yenmesi zorlaşır. Cennet hurmasını kabuğunu soymak istiyorsanız, sıcak suya daldırıp çıkartın. Ardından maşa yardımıyla kabuğunu soyabilirsiniz.
Karbonhidrat içeriğinin yüksek olmasından dolayı, şeker hastalığı veya hamilelik şekeri olan bireylerin 1 orta boy cennet hurmasının yarısının bir ara öğünde tüketmeleri gerekmektedir. Yüksek karbonhidrat içeriğine bağlı fazla tüketildiğinde kan şekerini yükseltir. Diyabetli bireyleri dikkatli olması gerekmektedir.
Trabzon Hurması Zayıflatır Mı? Trabzon hurması metabolizmanın hızlanmasına yardımcı bir meyvedir. Düşük kalorisi, zengin lif oranı, yüksek besin değeri, enerji destekleyici olması meyvenin diyet besinleri arasına girmesini sağlar.
Kan Şekerini Dengeler
Dengede kalan kan şekeri ise gün içerisinde kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Bu özelliği nedeniyle diyabet hastaları ve insülin direnci olan kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri